Can sıkıcı bir sorun olarak karşımıza çıkan aft neden olur? Günümüzde ağız ve diş sağlık sorunları sıklıkla yaşanmaktadır. Bu durumun temel nedeni ise; ağız içi bölgesi bakteri üretimleri için oldukça uygun bir alan olmasıdır. Genel olarak bakıldığında ise ağız bölgesinde sıklıkla Aft hastalığının oluşumu yaygındır. Uzmanlara göre Aft nedenleri arasında şunlardır;
- Sigara kullanımı
- Genetik nedenler
- Behçet hastalığının sonuçları arasında yer alır.
- Yanlış diş fırçalama yöntemlerinin sonuçları arasında yer alır.
- Psikolojik nedenler
- Dil ısırma nedenleri
- Asidik gıda tüketimleri
- Hormonal nedenler
- Alkol kullanımları
- Vitamin eksikliği
- İlaç çeşitlerinin yan etkileri
- Yanak ısırma nedenleri
İnsan vücudunun fizyolojik yapısında bakteri oluşumları kolayca oluşur. Ağız içi bölgesinde gıda çeşitlerinin yer alması ağız sağlığını ciddi derecede tehlike etmektedir. Aft oluşumlarının temel sebebi ise; ağız içlerindeki hijyen durumdan kaynaklıdır. Aft; halk içinde ağız yarası olarak bilinmektedir.
Genel olarak aft çeşitlerinin tedavi süreçleri için uzman yardımlarına gereksinim duyulur. Özelliklede belirli yaşlarda aft çeşitleri için uzmanların ilaç tavsiyeleri ile daha güçlü tedavi süreçleri atlatılır. Aft tedavi süreçleri bir hafta ile 10 gün arasını bulmaktadır. Aft tedavi süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler listesinde sıklıkla yer alır;
- Asidik gıda ve içecek çeşitlerinden uzak durulması gerekir.
- Ağız için hijyeninin sıklıkla kontrol edilmesi gerekir.
- Doğru vitaminlerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Tavsiye edilen ilaç çeşitlerinin doğru olarak kullanılması gerekir.
- Gerekli durumlara uzman kontrollerinin aksatılmaması gereklidir.
Aft hastalığı genel olarak asidik gıda çeşitlerinin yoğun olarak tüketilmesi durumlarında oluşuyor. Özelliklede kış meyvelerinin asidik miktarları yoğun olduğu için kış dönemlerinde Aft oluşumları daha yoğundur. Aft sorunu beraberinde farklı sıkıntıları de getirmektedir. Bundan dolayı günümüz koşullarında aft sorunun giderilmesine yönelik farklı yöntemlerin devre girdiğini ifade edebiliriz.
Aft Nedir? Oluşum Süreci Nasıldır?
Önemli bir ağız sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkan aft nedir? Ağız hastalıkları çeşitlerinde en çok rastlanan hastalıklardan birisi de Aft oluyor. Genel olarak bakıldığında ise Aft; bir ağız içi yara çeşitlerindendir. Tıp dünyasına göre de Aft; ortası beyaz kenar alanları kırmızı şeklinde yer alan ağız içi yarasıdır. Uzmanlar için Aft oluşumları ve tedavi süreçleri kısa sürelidir. Özelliklede doğru Aft tedavi sürecinin süresi oldukça kısa bir süreyi kapsıyor.
İlgili Link: Şiddetli Diş Ağrısı Sorunlarında Ne Yapılmalı
Aft oluşum süreçlerinde ağız içi bölgesi zarar görür. Bu durum bazen ısırma ile bazen ise asidik faktörlerin etkisi ile oluşmaktadır. Aft çeşitlerinin etkileri ise genel olarak farklı olabiliyor. Bu yüzden de uzman kontroller dahilinde tedavi süreçlerinde ilaç kullanımlarının sağlanması gerekir. Diş kliniklerinde yer alan uzmanların Aft hakkında görüşleri; ilaçların rutin kontrollerin sonrasında kullanılmasıdır.
Ağız içi yarası olarak da bilinen Aft çeşitleri gündelik yaşamı olumsuz olarak etkileyebilir. Özelliklede ağrı ya da yemek yeme süreçlerinde hastanın genel durumunu yoğun olarak etkisi altına alır.
Ağızda Aft Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Ağız içi hastalıklarından olan Aft türü bazı belli başlı hastalık çeşitlerinin belirtisi olabiliyor. Tedavi süreçlerinden önce bu durumdan kaynaklı olarak rutin kontrollerin sağlanması gereklidir. Uzmanlara göre Aft hastalığı şu hastalıkların belirtisi olabilir;
- Behçet hastalığı
- Viral enfeksiyonlar
- Sifilis
- Tüberlikoz
- Mantar enfeksiyonlar
- AIDS
Genel olarak Aft durumlarının sürekli yaşanması haline ilk iş bir uzmana danışmak olmalıdır. Bu durum artık bir genetik olarak yer almaya başlamış olabilir. Bu tarz durumlarda Aft olmasa dahi yılda iki kez uzman kontrollerinin olması gerekir. Böylece Aft çeşitlerinin oluşumları engellenmiş olabilir. Görüldüğü üzere aft rahatsızlığı söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı rahatsızlıkların belirtileri de çıkmaktadır.
Aft Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Genel olarak tıp dünyasında Aft oluşumları araştırıldığında sıklıkla belli başlı vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu vitamin çeşitleri ise şunladır;
- C vitamini
- D vitamini
- B 12 vitamin
Günümüzde sıklıkla pek çok kişide B 12 eksikliği bulunmaktadır. Ayrıca kadınlarda D vitamini eksikliği daha yaygındır. Bu yüzden de günümüzde sıklıkla Aft sorunları oluşmaktadır. Uzmanların genel öneri ve yardımları ile Aft oluşumları kolaylıkla engellenebilir. Aft oluşumlarının engellenmesinde ise genel olarak eksik olan vitamin çeşitlerinin takviyesi yapılır.
Aft neden olur? Vitamin eksikliğiyle demir eksikliğinin aft sorununu tetiklediği bilinmektedir. Bununla birlikte B3 ve B9 vitamin eksikliğinde de aft sorunu kaynaklanabilmektedir. Bahsettiğimiz vitaminler cilt sağlığını doğrudan destekleyen vitaminlerdir. Bununla birlikte bu vitaminler sinir sistemimizi de desteklemektedir. Bundan dolayı söz konusu vitaminlerin eksikliği aynı zamanda afta neden olabilmektedir.
Aft oluşumu gündeme geldiği zaman kötü beslenme şartları da devreye girmektedir. Bu kapsamda kötü beslenmenin doğrudan bağışıklık sistemine olumsuz etkisi bulunduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla aft nedenleri arasında kötü beslenmeye bağlı olarak gelişen bağışıklık sistemi zayıflaması da yer almaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında aft sorununu ortaya çıkmasına paralel olarak hızlı bir şekilde tedavi yollarını aramak şarttır!