Ağız koruyucusu üst ve alt dişler arasına konulan plastik araçlara verilen isimdir. Genellikle basketbol, futbol, güreş, boks gibi birebir yakın temasın olduğu sporlarda çokça kullanıldığı görülmüştür. Ağız koruyucusu içeriğinde bulunan plastik maddeler insan sağlığına uygun olarak üretilmiştir. Ağız koruyucusu için bir nevi tampon görevi gördüğü de söylenebilir. Ağız koruyucusu alt ve üst dişleri çarpışma, yaralanma, düşme, zedelenme gibi nedenlerle korur. Ayrıca çeneyi ve çene kaslarını da darbelerden koruma vazifesi görür.
Ağız koruyucusu kullanımı oldukça basittir. Alt ve üst dişler için 2 adet ağız koruyucusu vardır. Bunlar dişlerine üzerine oturtularak dişe sabitlenir. Böylece dişler dış etkenlerden korunmuş olur. Bu aparatın kalınlığı 3 cm ya da 5 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Ağız koruyucuları ağız hijyenini bozmamalı ve esnek maddeden yapılmış olmalıdır. Bununla birlikte bu aparatlar diş gıcırdatma tedavisinde de kullanılır. Bazı ağız koruyucuları da mikrodalgada düşük ısıda ısıtılarak genişletilir ve ağza uygun hale getirilir. Sıcaklığı ağza dayanacak kadar bekletildikten sonra kullanıma hazırdır.
Ağız Koruyucusu Nasıl Kullanılır?
Ağız koruyucusu kullanmadan önce mutlaka hekime başvurmak gerekir. Hekimin reçete ettiği şekilde kullanılması gerekir. Ağız koruyucusu her bireyin diş ve damak yapısına göre kişiye özel olarak tasarlanır. Bu aparat günde en fazla 4 saat kullanılmalıdır. Fazlası diş minesine zarar verebilir. Ağız içi epitel hücresinin yapısını da bozabilir. Ağız koruyucuları ağız içine yavaşça ve dişe oturacak şekilde yerleştirilmelidir.
İlgili Link: Çene Kemiği Erimesi Nedir Neden Olur
Bazı ağız koruyucularının dişe yerleşmesi için kaynatılması gerekir. Bu yüzden önce aparatı sıcak suda kaynatıp esnetmek gerekir. Yemek yerken ya da sert meyve ve sebze tüketirken ağızdan çıkarılması gerekir. Diş gıcırdatması için kullanılan ağız koruyucularının gece kullanım süresi 12 saati kesinlikle aşmamalıdır. Bir kişi kendi özel koruyucusunu en fazla 3 güne kadar kullanması tavsiye edilmiştir. Ancak bazı koruyucular yapısal olarak farklılık gösterir ve daha fazla kullanım ömrüne sahiptir.
Ağız koruyucusu farklı özelliklere uygun bir şekilde tasarlanmaktadır. Özellikle son zamanlarda gece plağından dolayı ağız koruyucusunun önerildiği de bilinmektedir. Hekiminize başvurduktan kısa bir süre içerisinde hem çene hem de diş yapınız incelenmektedir. Sonrasında ağız ve çene yapınıza uygun bir şekilde ağız koruyucuları tasarlanmaktadır. Bu da geceleyin dişlerinizin birbirine sürtünmesine engel olmaktadır. Böylece hem çene yapınız hem de diş yapınız bozulmamaktadır.
Ağız Koruyucusu Kullanırken Dikkat Edilecekler
Ağız koruyucusu kullanımı basit gözükse de son derece dikkatli kullanılmasında fayda vardır. Çünkü dişler yanlış kullanım sonucu aşırı hassasiyet gösterebilir. Bu yüzden kullanmadan önce dişlerin dişinize uygun diş macunu ve diş fırçası ile temizlenmesi gerekir. Ağız koruyucusunun kendi özel solüsyonu ile her gün suda bekletilip temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde bakteri ve yangınlaşabilir. Bu aparatı kullanırken dikkat edilecek diğer bir husus kullanılmadığı zamanlarda özel kutusunda bekletilmesidir.