Sağlıklı bir bireyde üretilen tükürük normal seviyede olurken, tükürük üretimde azalma ağız kuruluğunu tetikler. Ağız kuruluğu nedenleri pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Fakat en yaygın nedenlerinden biri ise kullanılan ilaçlardan kaynaklıdır. Tabi ki ağız içi meydana gelen kuruluğun ana sebebi sadece bu olmayabiliyor. Ağız kuruluğu neden oluyor işte ayrıntıları.
- İlaç kullanımı
- Kronik, sistemik hastalıkların görülmesi
- Radyasyon
- Farklı anatomik problemler
- Tükürük bezlerinin operasyon sonucu alınmış olması
- Nefesin daha çok ağızdan alınması
- Sigara, alkol ya da aşırı kahve tüketmek
İlaç Kullanımı Kaynaklı Ağız Kuruluğu
Ağız kurulu nedenleri söz konusu olduğu zaman ilaç kullanımı her zaman akla ilk gelen nedenler arasında yer almaktadır. Günlük hayatımızda kullanmak zorunda olduğumuz ilaçların yan etkileriyle karşılaşabilmekteyiz. 500 den fazla çeşide sahip olan ilaçların yan etkilerinden biri de ağız kuruluğudur.
Her ne kadar bazı hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ilaç kullanımı zorunluluk haline gelse de istenmeyen sıkıntılara sürükleyebilir. İlaçların ağızdaki tükürük salgısını azaltarak, kuruluk oluşturmasına neden olabilecek etkileri vardır. Bu ilaçlar antidepresan, sedatif ilaçlar, kemoterapi ilaçları, kas gevşetici ilaçlar, ansiyete ilaçları olduğunu belirtebiliriz.
Kronik, Sistemik Hastalıkların Görülmesi
Kişide görülen kronik ve sistemik hastalıklarda ağız kuruluğunun meydana gelmesine zemin hazırlamaya neden olur. Her hastalık türünde olmasa bile bazı hastalarda olumsuz durumlar söz konusu olabilir. Bunlar eklem, diyabet, parkinson, kabakulak, kronik böbrek yetmezliği, kronik sıvı kaybı, İnmedir. Bu tür sağlık sorunları ağız kuruluğunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Radyasyon
Radyasyon, baş ve boyun bölgesini etki altına almasından dolayı ağızda kuruluk oluşumunu tetikleyebilir. Tükürük bezlerini doğrudan etkilemeye neden olacağından dolayı ağız içi kuruluğun meydana gelmesine neden olur. Ağızdaki kuruluk seviyesi, kişiden kişiye değişebilir. Kimisinde daha şiddetli bir ağız kuruluğu görülme olasılığı söz konusu olabiliyor. Bu da radyasyonun ağız kuruluna neden olduğuna dair öngörüleri de doğrulamaktadır.
Diğer Nedenler
Ağız kuruluğu saymış olduğumuz faktörlerin dışında da meydana gelebilir. Bunlar kişinin durumuna bağlı olarak görülebilir. Diğer nedenler arasında tükürük bezlerinin alınması, ağızdan nefes alınması, sigara içilmesi, stres ve hamilelik gibi durumlarda ortaya çıkartabilir.
Ağız kuruluğu nedenleri söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı nedenler de çıkmaktadır. Horlama sorununu yaşayan bireylerde ağız kuruluğu sorununun da yaşanıldığı bilinmektedir. Bununla birlikte havanın kuru olması ya da stres gibi durumlar da ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Ayrıca hamilelik, aşırı baharatlı yiyecekleri tüketmek de ağız kuruluğu nedenleri arasında yer almaktadır.
Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?
Ağız kuruluğu çok çabuk şekilde anlaşılabilecek bir rahatsızlıktır. Uzun süre şekilde hissedebileceğiniz bir ağız kuruluğu belirtileri ile karşılaşabilirsiniz. Böylelikle rahatsızlığı daha kolay şekilde idrak etmenize neden olacaktır. İlk zamanlar her ne kadar ağızda kuruluk gelip geçici bir gözle bakılsa da, birkaç gün daha fazla sürmesi endişelerin artmasına yol açabilir. Ağız kuruluğu nasıl anlaşılır, belirtileri sıraladığımızda;
- Sürekli su içme isteği
- Dudak ve dilin kırmızı olması
- Ağız içinde yapışkanlık hissinin olması
- Boğazda kuruluk meydana gelmesi
- Sesin kısıklığı
- Konuşma ile ilgili yaşanan problemler
- Tat alma eksikliği
- Dilin karıncalanmaya başlanması
- Diş etinde iltihaplanma
- Ağızda mantar
- Takma diş takmada zorluk yaşama
- Tükürük bezlerinde büyüme fark edilmesi
Saymış olduğumuz tüm bu belirtiler, ağız kuruluğunun yaşanmış olduğunun en önemli göstergesi olarak karşımıza çıkar. Kişi de ağız kuruluğu olmaya başladığı zaman ise güçlük çekmeye neden olur ve yaşam kalitesi düşer. Çünkü konuşma, içme, yeme gibi eylemleri yapma konusunda zorluk yaşamaya başlayacaktır.
Şayet sürekli bir şekilde su içme istediği mevcutsa ağız kuruluğu da akıllara gelmektedir. Bununla birlikte ses kısıklığı ya da boğaz bölgesinde sürekli bir yapışkanlık hissinin bulunması da ağız kuruluğu belirtileri arasında yer almaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında şayet ağız kuruluğu belirtilerinden bir ya da daha fazlasıyla karşılaşıyorsanız, bu sorunun tedavisi için bir uzmana görünmenizde fayda vardır.
Ağız Kuruluğu Tedavi Yöntemleri
Günümüzde ağız kuruluğu nedenleri kadar ağız kuruluğu tedavi yöntemleri konusunun da son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Elbette ki ağız kuruluğu için pek çok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Eğer ki ağız kuruluğu şiddetli düzeydeyse o zaman uzman doktora mutlaka görünmeniz gerekir. Ağız kuruluğunun altında yatan farklı türde bir hastalıklar olabilir. Bu yüzden dolayıdır ki ağız kuruluğu tedavisi ve altında yatan sebeplerin tanısının koyulması için doktora görünmelisiniz.
İlgili Link: Telsiz Ortodonti
Ağız kuruluğu tedavi yöntemleri, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. İlaçtan kaynaklı bir ağız kuruluğu varsa, ilacın dozunda değişiklik yapılmalıdır Yutmada güçlük çekiliyorsa sık sık su içilmesi önerilir. Esasında ağız kuruluğunun nedenlerine dair isabetli bir şekilde bilgi sahibi olmak, ağız kuruluğunun tedavisinin çok daha başarılı olmasını mümkün kılar.
Ağız kuruluğu için ilk olarak doktorunuz tarafından bir muayene işlemi gerçekleşir. Yapılacak muayene ile birlikte gerekli teşhisler yapılır. Teşhise göre bir tedavi şekli belirlenir. Tükürük bezinde bir tıkanma durumu tespit edilirse, tıkanmanın açılması sağlanır. Yeniden ağız içi tükürük salgılarının oluşması için tedavi sürecinde prepatlardan yardım alınabilir. Bütün bu bilgiler ışığında ağız kuruluğu tedavi yöntemleri gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı alternatif seçenek çıkmaktadır.