Azı dişi hakkında merak edilenler konusunda dikkat edilmesi ve izlenmesi gereken uygulamalara biraz bakmak istersek, sindirim sisteminin ilk başladığı yer olan ağzımızda dişlerimizin önemi ilkokul çağlarımızdan başlayarak gerek okulda gerekse ev yaşamında sürekli vurgulanır.

Ağız içerisinde olan dilimizin nasıl ki her bölümü aynı tadı almak üzere çalışmıyorsa dişlerimiz de o şekilde her dişin görevi farklıdır. Köpek dişleri tarafından parçalanan yiyecekler, azı dişleri tarafından sindirime gönderilmek için öğütmek üzere kullanılır. Sindirimin ağızda başlaması durumu da tam olarak bu sebeple oluşur. Aslında ilk bakışta kişinin yüzünde görünen dişlerden olmayabilir ama insanın pek çok yükünü çeken bir diş grubudur.

Azı Dişlerinin Genel Yapısı

Azı dişi hakkında merak edilenler kısmını biraz aydınlatalım. Toplamda 4 adet çıkan az dişimizin 3 tanesi 20 yaştan önce çıkmakta olup 4. azı dişimiz 20 li yaşlarımızda çıkmaktadır. İlk süt dişlerimizden sonra yerine çıkan daimi dişlerde öncelik köpek dişlerinindir ve akabinde azı dişlerimiz çıkmaya ve gelişmeye başlar.

Dişlerin hemen çıkmaması veya geç çıkması, azı dişi hakkında merak edilenler konusunda en çok sorulan sorulardandır. Azı dişlerimizin çıkış zamanı ve aralıkları her bünye için farklılık göstermektedir. Bu konuyla alakalı doktorlar tarafından söylenen genel yargıya göre 20 yaşından öncede 4 azı dişini çıkaran kişiler olabildiği olduğu gibi 30’lu yaşlarına yakın 4 azı dişini tamamlayanlarda olabilmektedir.

Dişlerin gelişmesi ve çene yapısı gibi etkenlere göre değişiklik göstermesi normal ve sürecine bırakılması gereken bir durumdur.

Azı Dişlerinde Karşılaşılabilecek Hastalıklar

Yediğimiz yemeklerin genel olarak ezilmesi bu işler ile gerçekleştirildiğinden dolayı iyi temizlenmemesi durumunda en sık karşılaşılabilecek durum azı dişinin çürümesidir. Erken fark edilmesi durumunda dolgu yapılarak azı dişinin köküne ulaşması engellenebilmektedir. Bu sebepten eğer azı dişinizden bir ağrınız var ise geciktirmeden diş doktorunuza görünmeniz doğru olacaktır.

İlgili Link: Köpek Dişi Nedir, Gömülü Köpek Dişi Tedavisi

Genel olarak diş rahatsızlıklarının genel sebebi eksik bakım yapılması ve yeterli temizliğin yapılmaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında azı dişinin damağın içerisinde kalıp dışarı çıkmaması halk arasında ki tabirle gömük olması durumu cerrahi bir müdahale ile çözülen bir sorundur. Bu operasyonlara gerek duyulmasına sebep olan durum genellikle çene ve ağız yapısının küçük olmasından kaynaklı olmaktadır. Damak içinde çıkamayan veya çıktıktan sonra büyük olduğu için diğer dişleri sıkıştıran azı dişleri cerrahi müdahale ile alınması gereken durumlar kapsamına girmektedir.

Azı Dişlerinin Çekilmesi

Cerrahi operasyona gerek duyulmadan damaktan çıkabilmiş azı dişlerinin büyük olması sebebiyle çekilmesi gerekebiliyor bu işlem gerçekleştikten sonra ki süreç azı dişi hakkında merak edilenler kısmında önemli rol almaktadır. Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • İşlem gerçekleştikten sonra elle temastan kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
  • Sigara kullanan hastalar için ilk 24 saat için tavsiye edilmemektedir. Bu kurala uyulmaması durumunda açık yarada kanamalar oluşmaktadır.
  • Sık sık tükürülmekten kaçınılmalıdır, bu eylem pıhtılaşan yaranın tekrar açılmasına ve iyileşmenin gecikmesine sebep olur.
  • İşlem sonrası uyuşukluk geçtikten sonra 2 saat boyunca yiyecek yenmemelidir.
  • İşlem sonrası gerekirse 24 saat veya 48 boyunca o bölgeyle yemek yenmemesi ve aralıklı olarak soğuk kompres yapılması iyileşme süresinin kısalmasına katkı sağlayacaktır.

Azı Dişlerinin Gömülü Olması Durumu

Azı dişi hakkında merak edilenler konusunda en önemli konulardan biri gömülü dişlerdir. Her kişi için aynı durum söz konusu olmamakla birlikte genel olarak azı dişlerinin çıkması süreci 16-20 yaş aralığında olup ağrılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu süreci tamamlayamayan gömülü azı dişlerinin cerrahi operasyonla damağın açılarak alınması ve tekrar dikilmesi gibi bir süreci olmaktadır.

Bu süreç pek çok kişi için ağrılı geçmekte olduğu gibi dikkat edilmesi gereken hususlara uygun davranılırsa daha sağlıklı ilerlendiği görülecektir.

  • Bazı durumlarda ağrı kesici ve antibiyotik kullanımı operasyon sonrasında da devam edilmelidir.
  • Doktorun önereceği aralığa uyulması koşuluyla soğuk kompres uygulanması mutlaka gereklidir.
  • İşlem sonrası bölgenin temizlenmesi ve doktorun belirteceği temizleme yöntemiyle devam edilmesi iyileşme süresini hızlandıracaktır.
  • İlk 24 saat mümkünse fiziki olarak dinlenilmesi operasyon sonrasında tavsiye edilmektedir.

Diş Eti Hastalığının Azı Dişine Etkisi

Kökünden bir miktar çıkan azı dişi damağın açılması sürecini sağlıklı tamamlayamaması durumunda enfeksiyon oluşturabilir. Ağrı ve ödem gibi durumlarda belli olan bu hastalık genellikle ağız kokusu yapmaktadır. Bu belirtilerin fark edilmeyip ilerlemesi durumunda yanak ve boyun bölgesinde kas ağrılarına yol açabilir. Bu hastalığın adı perikoronit yani diş eti hastalığı olarak bilinmektedir.

İlgili Link: Diş Eti Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır

Bu sebeple şikayetlerden herhangi birinin olması durumunda diş doktorunuza danışmak için gecikmiyor olmanız azı dişiniz ve damak sağlığınız için büyük önem taşır. Azı dişleri hakkında merak edilenler sürecine bu şekilde ışık tutmaya çalıştık. Genel olarak ağız sağlığı ve temizliğine önem gösterilmesi pek çok diş probleminizi engelleyeceğinizi anlatmış olduk.

Cevap bırakın