Bebeklerde diş çıkarma ebeveynler açısından sevindirici bir sürecin başlangıcı olmakla birlikte bebeklerin zaman zaman huzursuz olmasına sebebiyet verebile bir dönemdir. Bebeklerin yaşamında önemli bir yere sahip olan bu sürecin sorunsuz atlatılması için düzenli aralıklarla diş hekimi ziyaretlerini sürdürmek gerekir.

Süt dişleri olarak da adlandırılan birincil dişler doğumda çene yapısında mevcut olup genellikle ilk 6 ayın sonunda veya ilk yaş aralığında ortaya çıkmaya başlar. Toplamda 20 adet olan süt dişlerin tamamlanması süreci ise 3 yaşlarına kadar sürer eder ve işlevlerini 6 -7 yaşlarına kadar sürdürmeye devam ederler.

Her bir bebek kendine has bir gelişme sürecine sahip olduğundan dolayı, diş çıkarma süreçlerinde de farklılıklar olması olağandır. Bazı bebekler 6 ayın sonlarında ilk dişlerini çıkarmaya başlarken, bazı bebekler 1 yaşına gelmesine rağmen diş çıkarmaz. Bu tür durumlarda ebeveynler endişeye kapılmak yerine bir diş hekimine başvurarak bebeğin diş gelişimi hakkında gerçek bilgilere ulaşmalıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemlerine Hangi Belirtiler Görülür?

Bebeklerde diş çıkarma süreci bazı bebekler açısından oldukça sorunlu bir şekilde tamamlanmaktadır. Farklı belirtilerle kendisini gösteren diş çıkarma sürecinde bebekler bazı fiziksel tepkiler göstererek ebeveynlerine dönemin başladığının işaretlerini verirler. Genellikle 3 ayda başlayan ağız davranışlarıyla karıştırılmakla birlikte, bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde gösterdikleri tepkiler benzerlik taşımaktadır.

  • Huysuzluk
  • Yüksek ateş
  • Düzensiz uyku
  • İştahsızlık
  • Kulaklarda kaşınma veya ağrı belirtileri
  • Tükürük akıntılarında belirgin artış görülmesi
  • Kabızlık
  • İshal
  • Kilo kaybetmek veya kilo alımında düzensizlikler
  • Ağız etrafında oluşan döküntüler diş çıkarma döneminin başladığını işaret eden belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Belirtiler her bebeğin yapısına bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte yukarıdaki belirtilerin birden fazla sayıda görülmesi, bebeğin diş çıkarmaya başladığının göstergesi olarak kabul edilmektedir.

İlgili Link : Çoçuk Diş Hekimliği

Bebeğin Diş Çıkardığı Dönemlerde Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Diş çıkarma bebeğin gelişiminde olağan bir süreç olmakla birlikte, bazı bebeklerde bu süreç oldukça sıkıntılı bir şekilde devam edebilmektedir. Genellikle önemli sağlık sorunları oluşturmadan tamamlansa da, bu dönemlerde alınacak bazı önlemler bebeğin daha huzurlu bir dönem geçirebilmesine katkı sağlamaktadır. Diş çıkarma dönemlerinde ebeveynler hijyen kurallarına azami dikkat etmek koşuluyla bebeklerinin diş etlerine yumuşak dokunuşlarla masaj yaparak bebeğin yatışmasına katkı sağlayabilirler.

Bu uygulama dişin daha kolay çıkarılmasına destek olacağı gibi, diş çıkan bölgede oluşan ağrı, sızı gibi rahatsızlıkların giderilmesine de katkı sağlayacaktır. Bu dönemlerde damak kenarlarında şişlik, morluk, gerginlik gibi belirtiler de görülebilir. Sürme kisti olarak adlandırılan bu durumda oluşacak rahatsızlık masajla giderilebileceği gibi, buzdolabında bekletilen diş kaşıyıcıların bebeğe verilmesi de kısa süre içerisinde rahatlamayı sağlayacaktır.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde ebeveynleri korkutan bir diğer belirti de bebeğin ateşlenmesidir. Genellikle hafif seyreden ve 38,5 derecenin üzerine çıkmayan ateşin 3 günden fazla sürmesi ve ateşe ishal, kusma ve deride döküntü gibi belirtilerin eşlik etmesi durumunda en kısa sürede çocuk doktoruna başvurulması önerilmektedir. Yapılan araştırmalar bebeklerin de yetişkinler gibi düzenli diş kontrolüne gitmesi gerektiğini göstermektedir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığının korunması adına bebeklerin ilk dişleri çıktıktan itibaren düzenli olarak diş doktoruna götürülmeleri tavsiye edilmektedir.

Cevap bırakın