Bazı bebeklerde dişler çıkarken çeşitli lekeler ortaya çıkar. Noktalar beyaz başlasa da daha sonra sarıya döner. Ancak çürük yayıldıkça ve ilerledikçe leke kahverengileşebilir ve dişin kırılmasına neden olabilir. Bu boşluklar genellikle üst ön dişlerde bulunur ve bazı durumlarda aşırı büyüyerek tedaviyi imkansız hale getirebilir. Bu durumda tedavi edilmeyen diş çekilir. Süte eklenen şeker, melas, bal ve benzeri şekerli gıdalar diş çürüğünün yayılmasına ve ilerlemesine katkıda bulunabilir. Bu nedenle yatmadan önce yemek yedikten sonra ağzınızı iyice çalkalamalı ve sahte emziğinizi herhangi bir tatlıya batırmamalısınız.

Biberon Çürüğü Nedir

Biberon çürüğü çocuklarda oldukça fazla görülür. Özellikle bu durum çocukluk çağında sık görülür ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişen bulaşıcı bir hastalık olan “biberon çürüğü” olarak bilinir. Biberon çürüğü ciddi sorunlara neden olabilir ve erken yaşta yakalandığı için tedavisi zor olabilir. Şişenin çürümesine neden olan enfeksiyona bakteriler neden olur. Bu bakteriler doğumdan sonra anneden bebeğe geçebilir ve yetersiz beslenme ve yetersiz ağız bakımı gibi faktörler nedeniyle biberon çürüğü görülmesi kaçınılmazdır.

Biberon Çürüğü Neden Oluşur

Diş çürüğünün asıl sebebi biberon değil içindeki süttür. Gece yatmadan önce süt içmek bakterilerin hızla yayılmasının temelini oluşturur. Geceleri tükürük üretimi azaldığından, bakterilerin ürettiği asit diş minesine zarar verebilir ve diş çürümesine neden olabilir. Ağızda bu bakterilerin varlığını önlemenin bir yolu yokken, doğru ve düzenli ağız bakımı ile diş ve çürüklerin zarar görmesi önlenebilir. Bu nedenle gece yatmadan önce bebeğinize inek sütü, ballı süt veya mama verdikten sonra ağzınızı mutlaka su ile çalkalayın. Biberonlarda bozulmayı önlemede en önemli faktör su içmektir. Gece yatmadan önce verilen formül veya sütün yanı sıra gün içinde her yemekten sonra su içerseniz bakterileri azaltmak için ağzınızı çalkalayın.

Biberon Çürüğünden Korunmak İçin Tavsiyeler

Biberon çürükleri ile beraber ağız ve diş sağlığında en önemli faktör düzenli doktor kontrolleridir. Bebeğinizin ilk dişi çıktıktan sonra veya en geç 1 yaşından önce ilk diş muayenesini yaptırmanız önerilir. Bu olası diş problemlerini erkenden önleyecek, dişlerinizin ve ağzınızın sağlığının kontrol altında olmasını sağlayacaktır.

İlgili Link: Hamilelik Döneminde Diş Ağrısı

Bir diğer önemli konu da bebeğinizin dişlerine ve ağzına düzenli olarak bakmaktır. Düzenli diş ve ağız bakımı sağlamanın yanı sıra çocuğunuzla aynı kaşık ve çatalları kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde kaşık, emzik gibi maddeleri ağzınıza götürmek bakterilerin tükürük yoluyla yayılmasına neden olacaktır.

Her beslenmeden sonra bebeğinizin ağzını temiz mama ile silerek, ağzınızdaki yiyecek artıklarının ve bakterilerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş hekiminizin önerdiği tarihten itibaren dişleriniz netleşmeye başladığından dişlerinizi düzenli olarak temizlemeye başlamanız için bu çok etkili bir koruma sağlayacaktır. Diş hekiminizin önerdiği şekilde, çocuğunuzun dişlerini düzenli olarak yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalamalı ve gerekli bakımı sağlamalısınız.

Bir diğer önemli konu ise sahte emzik kullanımıdır. Emzikleri bebeğinize vermeden önce bal, reçel ve pekmez gibi şeker oranı yüksek yiyeceklere batırmak diş çürümesine neden olabilir. Bu nedenle sahte emzikleri idareli kullanmaya çalışmalı ve asla tatlılara batırmamalısınız.

Biberon Çürüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır

Biberon çürüğünün tedavisi, çürüğün boyutuna ve yapısına bağlıdır. Erken teşhis her zaman tedavinin uygulanmasını kolaylaştırır. Bu nedenle ebeveynlere çocuklarının diş muayenesini rahatsız etmemeleri ve gerekli özeni göstermeleri tavsiye edilir. Tedavi genellikle anne veya babanın kucağında doktor koltuğunda gerçekleşir. Ancak çürüğün şiddetine göre çocuk uykuya dalabilir. İlk aşamada çürükler dolgularla kontrol altına alınırken, aşırı çürüklerde dişler çekilir.

Cevap bırakın