Çene kitlenmesi; insanda görülebilecek ağrı veren bir sorun olarak bilinir. Çenenin açılmaması ya da ağzının tamamen kapatılmasında zorlanma durumu yaşanır. Çene ekleminin sıkışmasına bağlı olarak son derece rahatsız edici bu problem ortaya çıkmaya başlar. Yüz ile ilgili yaşanabilecek en acılı ve sıkıntı verici rahatsızlıklar arasında bu sorun yer almaktadır. Çene kitlenmesi sorunu yaşayanların hemen bu konuda uzman bir doktordan yardım alması gerekmektedir. Böylece sorun kısa sürede halledilecek ve kişi sağlığına kavuşacaktır.
Çene kitlenmesi nedir, sebepleri nelerdir tarzında merak edilen pek çok önemli sorular olabiliyor. Öyle ki artık herkes çene kitlenmesinin altında yatan sebeplerin neler olduğunu öğrenmek istiyor. Çene kitlenmesinin sebeplerinin neler olduğuna baktığımız zaman altında pek çok etken olabileceğini bilmelisiniz. Çene kaslarında spazm, Kıkırdak dejenerasyonu, çene eklem bozuklukları, çene eklem gelişim bozuklukları, Maksilofasiyal gibi durumlardan kaynaklı olarak görülebilme durumu vardır.
Çene Kitlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Çene kitlenmesini tam olarak nasıl anlayacağız şekilde sorgulayabilirsiniz. Fakat bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de kendini kolayca fark ettirebilmesidir. Çiğnemede yanak bölgesinde çok şiddetli şekilde ağrılar ortaya çıkar. Çenede çok fazla ağrı ve yorgunluk hali gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bunun haricinde çene kitlenmesi belirtilerinin şu şekilde olduğunu sıralayabiliriz;
- Çene açma ve kapamada zorluk çekme
- Çene açma kapamada kayma hissi
- Ağız açıklığında azalma
- Sabahları çeneyi açma konusunda güçlük çekme
- Çenede kitlenme durumu
- Kulak ağrısının yaşanması
Tüm bu belirtileri gördüğünüz zaman çenede kitlenme problemlerinin yaşanmış olduğunu fark edebilirsiniz. Eğer böyle bir durum olduğu zaman ise hangi yollara başvuracak olduğunuz önem arz eden konulardan biri olacaktır.
Çene Kitlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Çene kitlenmesi ağrılı bir süreç olduğundan dolayı mutlaka tedavi işlemlerinin aksatılmadan da yerine getirilmesi gerekir. Çünkü ne kadar çok aksatılma gibi durumlar yaşanırsa o kadar çok ağrılı süreç devam eder. Çene kitlenmesi ile ilgili olarak pek çok farklı şekillerde işlemler uygulanabiliyor. Bunlar neler olduğuna dair bir sıralama yaptığımız zaman;
- Konservatif tedaviler
- Eklemi mobilize etmek
- Çene eklem koruyucuları
- Enjeksiyonlar
- Eklemin yıkanması
- Çeneye gelen sert darbeler
Tedavi işlemlerine devam edilirken burada öne çıkacak hususlardan biri de tedavi, ciddiyet ve durumlarında mutlaka farkına varılması gerekir. Hastaya hangi tedavi seçenekleri uygulandığı ve nasıl sonuçlandığı da üzerinde durulacak önemli konulardan biridir. Çene kitlenmesi bazı hastalıklar sonucunda ortaya çıkma durumu olabilir. Hastanın radyasyon alması sonrasında çene kitlenmesi meydana gelebilir.
İlgili Link: Diş Çekimi
Çene travması, ağız cerrahisi, kanser, enfeksiyon, boğaz kanseri gibi hastalıklar sonrasında çene kitlenmesi meydana çıkabilir. Eğer ki çene kitlenmesi uzun bir süre oluyor ve geçmiyorsa o zaman mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekecektir. Aksi taktirde çene kitlenmesinin uzun bir süre devam etmesi sıkıntı yaşanmasına neden olabilir. Fakat çoğu çene kitlenmesinin ise trasmis vakası olduğunu ve kalıcı olmadığını söyleyebiliriz. O yüzden dolayıdır ki çene kitlenmesi olduğu zaman paniğe kapılmanıza gerek yoktur.
Çene kitlenmesi olduğu zaman mutlaka fizik tedavi işlemlerinin uygulanması gerekir. Fizik tedaviyle hastanın yeniden toparlanması söz konusu olmaya başlayacaktır. Bu tedavinin ardından doktorun tavsiyelerine uyulması bu sorunun bir daha yaşanmaması adına çok önemli bir durumdur.
Çene Kitlenmesi Tedavisi Sonrası Yapılacaklar
Çene kitlenmesi tedavisi sonrasında, ağrının daha da hafiflemesi için soğuk kompres uygulama yapılabilir. Çene kitlenmesinde çene bölümü çok fazla ağrı içerisinde olduğundan dolayı hafifletmeyi sağlamak gerekir. Tüm bunların yanı sıra çeneye baskının çok fazla olmaması gerekir. Bu yüzden dolayıdır ki hafif besinlerin yenmesi gerekir. Yemek yerken çene kasının zarar görmemesi adına tek taraflı bir çiğneme yapılmaması gerekir. Kalem ısırmak, sakız çiğnemek, parmak emmek gibi eylemlerde bulunmamanız gerekir. Soğuk havada eğer ki çene kitlenme ameliyatı olduysa yüz bölgesi ve boyun bölgesinin mutlaka sıcak şekilde tutulmasına dikkat edilmesi gerekir. Tedavi sonrasında zaten doktor tarafından bu konuda bilgilendirme yapılıyor.
Yüzüstü yatmaktan kaçınmaya dikkat etmelisiniz. Çene kitlenmesi tedavisinden sonra hastaların bu konuya olabildiğince dikkatli şekilde yaklaşmaları önemlidir. Özellikle yüz üstü şekilde yattığınız zaman tekrardan çenenin tutulmaya başlamasına neden olabilirsiniz.
Gevşeme Tekniği Yapmalısınız
Çene kitlenmesi tedavisi sonrasında evde kendiniz egzersiz çalışmaları yapmalısınız. Çene kemiğinin buna çok fazla ihtiyacı olacaktır. Çene ve şakaklarda kasılma durumu söz konusu olduğu zaman yapacağınız en doğru hareketlerden biri ise gevşeme tekniği olacağını söyleyebiliriz. Kasılma durumunda çenenizi 5 dakika kadar sıkmanız gerekecektir. Daha sonrasında çeneyi sabit bırakmaya başlayabilirsiniz.
Çeneniz çok fazla kasılmaya başlarsa o zaman ağzı 10 saniye kadar açık tutabilirsiniz. Bu sayede ağız kaslarının esnemesini de sağlayabileceksiniz. Çeneyi dirençli ve aynı zamanda dirençsiz bir şekilde yanlara doğru 3-5 kez hareket ettirmeye çalışmalısınız. Egzersiz çalışmasını ise mutlaka günde 10-15 kadar tekrar ettirmeye başlayabilirsiniz.