0-3 yaş aralığındaki çocuklar, çevreyi tanımak amacıyla buldukları pek çok nesneyi ağızlarına götürebilir ve bu durum da ağız içinde farklı seviyelerde yaralanmalara yol açabilir ve oluşan ağız içi yaraları enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyonlu yara yüksek ateşe sebep olabilir. Çocuklarda ateş ve ağız yaraları birlikte gözlemleniyorsa hemen bir sağlık kuruluşunda enfeksiyon incelemesine götürülmesi önerilir. Çocuklarda ağız içi yarası farklı nedenlerde kaynaklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada anne sütüyle beslenemeyen çocuklarda ağız içi yaralarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Yine çocuklarda farklı nedenlerden kaynaklı olarak beslenme yetersizliği de çocuklarda ağız içi yaralarına neden olmaktadır.

Çocuklarda ağız yarası oluşturabilen diğer bir faktör de strestir. Aynı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da stresli, huzursuz dönem geçirebilirler. Bu dönemlerde ağız içinde aftlar ve uçuklar oluşabilir. Ailenin içinde çok fazla tartışma, kavga ve huzursuzluk gören çocuk, yaşadığı stresin sonucu olarak, ağzında yaralar çıkabilir. Böyle stresli durumlar yaşayan çocukların içinde bulunduğu ortamdan uzaklaştırılması için pedagog desteği gerekebilir.

Yaşı küçük olan çocuklarda görülen pamukçuk ta ağız içi yaralanmalarının yaygın nedenleri arasındadır. Kontrol edilmediği anlarda çeşitli bölgelere yayılan olan ağız içi pamukçuğu (bir mantar türü), dilde ve yanak içleri deformasyona uğrar ve bunlar zamanla büyüyerek yara haline dönüşebilir.

Çocuklarda Ağız İçi Yarası Aft Nasıl Geçer?

Çocuklarda ağız ve diş sorunlarına çok sık rastlanmaktadır. Bunun sebepleri farlılık gösterebilir. Çocuklar ağız bakımını tam olarak yapamadığı için ağız içinde sorunlar oluşabildiği gibi bu sorunlar vücuttaki bazı sorunların yansıması olarak görülebilir. Vücuttaki eksik vitaminler bu soruna sebep olabilir. Genellikle kendiliğinden oluşan ve ismini aft olarak bildiğimiz ağız içi yaraları, genellikle demir, folik asit ya da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Çocukların her anlamda gelişimini destekleyen ve yeteri kadar alınması gereken besin değerlerinin eksikliğine işaret edilir. Çocuklarda ağız içi yarası tedavisinin etkili bir düzeyde yapılmasında çocukların büyüme sürecinin desteklenmesi de önemlidir. Burada dengeli bir şekilde beslenmek de her zaman önerilmektedir.

Çocuklarda ağız içi aft yarası belirtileri:

Ağız içindeki yaraların hangi nedenden kaynaklandığını teşhis etmeniz, doğru tedavi yöntemini tespit etmeniz açısından büyük önem taşır. Aşağıdaki muhtemel belirtilerden yararlanarak çocuğunuzun ağzındaki yaraların sebeplerini kolayca bulabilirsiniz.

  • Pamukçuk kaynaklı yaralar, genel olarak geniş bir bölgede gözlemlenir ve küf gibi görünen beyaz bir doku da yaraların yanında belirir.
  • Sıkıntı, korku ve duygu durum bozukluklarından kaynaklı ağız yaraları dudak dışında veya yanak içinde gözlemlenir. Bu yaraların bazıları, çocuğun dişleriyle kendi yanağını ya da dudağını zedelemesiyle oluşturduğu için darbe izleri de görülebilir.
  • Aft bölgesinde kırmızı, beyaz bazı durumlardaysa siyah renge yakın bir yara ortaya çıkar. Buna ilave olarak bazen yüksek ateşle halsizlik gibi belirtilerde karşımıza çıkar.
  • Yara bölgesinde şişkinlik, ağrı ve hassasiyet hissi olabilir.
  • Doku bozukluğuna bağlı ağrı ve batma hissi sebebiyle konuşma ve çiğnemede zorluk yaşanabilir.
  • Ağrı nedeniyle iştah azalması olabilir.
  • Boğaz ağrısı hissi olabilir.
  • Ateşin yükselmesi gerçekleşebilir.

Çocuklarda Ağız İçi Yarası Vitamin Eksikliğinden Mi Olur?

Genellikle vitamin eksikliğinden kaynaklanan ağız içi yaraları, çoklukla nokta gözlemlenecek şekilde ortaya çıkar ve başlangıç seviyesindeyken tek bir noktada görülür. Ardından yaralar ağız içinde birçok noktaya yayılmaya başlar. İşte bu durum çocukları çok rahatsız edecek bir soruna dönüşür. Bu noktaya ulaşmadan fark edildiği an yaranın tedavisi yapılmalı.

İlgili Link: Azı Dişi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Çocuklarda ağız içi yaraları oluşması, genel olarak hücrelerin gelişimini sağlayan besinlerin yetersiz seviyede alınmasından kaynaklanır. Demir, folik asit, D vitamini, B12 vitamini gibi bileşenlerin gerekenden az tüketilmesi, vücuttaki en hassas dokularımız arasında yerini alan ağız içinde tahriş ve yaraların oluşmasına yol açar.  Bu sorunlar çocukların beslenmesinin ve vücuttaki vitaminlerin eksik olmamasının sağlanması ile aşılabilir.

Cevap bırakın