Diş çekimi, dişin tedavi edilemeyecek kötü bir durumda olması durumu ya da başka sebepler yüzünden gerçekleştirilebilir. Dişin kemikte bulunduğu yer olan soketten çıkarılma işlemidir. Günümüzde birçok tedavi sayesinde diş çekimi son tedavi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Diş çekimi sayesinde hastanın ağzında bulan diğer dişlerin zarar görmesi veya farklı ağız içi sıkıntıların olması engellenir. Çürük gibi dişin zarar gördüğü durumlarda lokal anestezi ile diş çekilmesi, basit diş çekimi olarak adlandırılır.

Diş Çekimi Nedir?

Diş herhangi bir şekilde zarar gördüğünde öncelik her zaman dişin kurtarılmasıdır. Ancak bazen dişin kurtarılması imkansız olmaktadır. Böyle bir durumda diş hekimi dişi çekmek zorunda kalır. Diğer diş tedavilerine bakıldığında diş çekimi, uygulanması gereken en son işlem olacaktır. Çünkü; Çekilen diş, süt dişi değilse, dişin yeri doğal bir şekilde dolmayacak ve bazı tedavilerle yeri doldurulmaya çalışılacaktır.

Hiçbir tedavi bir insanın doğal dişi kadar sağlam ve sağlıklı olamayacağı için diş tedavi edilebiliyorsa kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavilerden bazıları; Kanal tedavisi , kanal tedavisi yenileme ve apikal rezeksiyon tedavileri olmaktadır. Yukarıda sayılan 3 tedaviden uygun olanı hastanın dişine uygulandıysa ve hala diş eski işlevini kazanmıyorsa, uzman bir diş hekimi tarafından dişin çekilmesi gerekir. Diş çekimi kesinlikle steril bir ortamda ve uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

Diş Çekimi Nedenleri Nelerdir?


Dişinde çürük olan veya başka bir sıkıntı yaşayan bir kişinin kesinlikle diş doktoruna gitmesi gerekir. Diş hekimi tarafından muayene olan hastanın hangi diş tedavisi olması gerektiğine karar verilir. Eğer bu tedaviler yapılamayacaksa ya da tedaviler sonucunda diş tekrar düzelmediyse; Doktor tarafından diş çekimi işlemine karar verilir. Aşağıda yer alan listeden diş çekimi nedenlerini öğrenebilirsiniz:

  • Travma geçirmiş veya derin çürüğe sahip olan diş: Dişte kırık bulunuyorsa ve bu kırığın derinliği kemik seviyesine kadar inmişse, dişin çekilmesi en doğru sonuç olabilir. Dişte kırık olduğunda bu kırık, kanal tedavisi ile de tedavi edilebilmektedir fakat kırık, çok derinlere ulaştıysa bu tedavi mümkün olmayacak ve tedavi edilemeyen diş mecburen çekilecektir.
  • Ortodonti: Dişlerin dizilimi sıkıntılı olduğunda ortodonti tedavisi uygulanması gerekebilir. Bu tedavi sırasında dişlerin ağız içine sığmaması veya yamuk dizilmesi sebepleri ile diş çekilebilir. Bir veya birkaç diş çekildikten sonra kalan diğer dişler daha düzgün bir şekilde dizilecektir.
  • 20’lik diş: 20’lik diş çoğu kişi için büyük sorun çıkarmaktadır. Birçok insan yıllarca çıkmayan ve ağrıyan 20’lik dişlerini çektirmek zorunda kalır. Çünkü; 20’lik diş, çevresinde bulunan dişlere, çene kemiğine, diş eti dokusuna, sinirlere veya kan damarlarına zarar verebilen sorunlu bir diştir. Bunlara ek olarak 20’lik dişler çabuk çürüdüğü için de çekilebilir.
  • Süt dişleri: Süt dişleri yetişkin dişlerine göre kolay çürüdüğü için çekilmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra süt dişlerinin hepsinin düşmesi veya çekilmesi yeni dişlerin gelmesi için önemlidir. Eğer geç çekilir veya kalıcı diş gelene kadar beklenirse, çıkacak olan dişlerin yapısı bozulacak ve ortodonti tedavisine uygulanmasına ihtiyaç duyulacaktır. Böyle bir sıkıntı yaşanmaması adına süt dişleri, zamanı geldiğinde çekilmelidir.

Diş Nasıl Çekilir?

Yukarıda belirtilen nedenlerden biri olduğunda büyük ihtimalle diş çekimi işlemi uygulanmalıdır. Ama bu durumlara sizin değil, bir doktorun karar vermesi gerekir. Uzman diş hekimi tarafından ilk muayene gerçekleştikten sonra, diş röntgeni çekilir. Röntgen sayesinde dişin veya dişlerin bütün sorunları görülecek ve buna göre tedavi uygulanacaktır.

Diş çekimi, dişte olan soruna göre cerrahi ya da basit çekim adı verilen 2 farklı yöntemle uygulanmaktadır. Röntgenden sonra hastaya, sağlık sorunları ve kullandığı ilaçlar sorulur. Gerekli bu işlemlerin ardından hasta, dişçi koltuğuna oturur. Dişte büyük problemler yoksa, genelde lokal anestezi uygulanarak diş ve dişin etrafından belli bir alan uyuşturulur. Hasta uzun bir tedavi geçirecekse ya da birden fazla dişi çekilecekse; Ağız, solunum ve damar yolu ile alınan sakinleştiriciler verilebilir.

Çekilecek dişin etrafı uyuştuğu zaman diş çekimine başlanacaktır. Duruma göre gerekli olan sakinleştiriciler de hastada etkisini göstermeye başladıysa, çekim gerçekleştirilebilir. Hasta, lokal anestezi sayesinde diş çekimi sırasında acı hissetmeyecektir.

İlgili Link: Yirmilik Diş Ağrısı Belirtileri

Cerrahi Diş Çekimi

Ağız içinde görülebilen ve kolayca çekilebilen dişler için basit diş çekimi uygulanır. Fakat bazı durumlarda cerrahi diş çekimi uygulanmalıdır. Bunlar; Gömülü dişler, ağız içerisinde rahat görülemeyen ya da ulaşılamayan dişler ve dişeti sınırında kırık meydana gelmiş dişlerdir.

Cerrahi diş çekimi sırasında diş, belirli bölümlere ayrıldıktan sonra yuvasından çıkarılır. Cerrahi işlem de lokal anestezi ile işlem yapılabilmektedir. Lazer tedavisi ile diş parçalara ayrılır ve daha sonrasında çıkarılarak işlem tamamlanır.

Diş Çekildikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde böyle bir durum olmasa bile, eskiden dişte bir problem çıktığında diş, direkt olarak çekilirdi. Şuan bu durum değiştirilerek önce gerekli tedaviler uygulanıyor, eğer tedaviler başarılı sonuç vermezse diş çekimi işlemi gerçekleştiriliyor. Diş çekildikten sonra ise, dikkat edilmesi gereken konular oluyor. Bu konuları öğrenmek için aşağıda yer alan listeye göz gezdirebilirsiniz.

  • Diş çekimi gerçekleştirildikten sonra, dişin yerine kanamayı durdurması için pamuk veya gazlı bez konulmalıdır.
  • Aspirin veya kan sıvılaştırıcı ilaçlar içilmemelidir. Aksi takdirde; Yeni işlem uygulanan yer kanayacaktır.
  • Kanama durmuyor ise, kesinlikle doktora gidilmelidir.
  • Alkol, sigara ve bunların türevleri tüketilmemelidir. Bu maddeler, kanı sıvılştırdıkları için kanamanın durmamasına ve yaranın geç iyileşmesine sebep olurlar.
  • Dişin çıkarıldığı bölgeye herhangi bir alet sokmamalı veya dokunulmamalıdır.
  • Diş çekimi yapılan taraf ile yemek yememeye dikkat edilmelidir. Birkaç gün boyunca o tarafla yemek yememek, halen yara olan yerin enfeksiyon kapmasını önler ve kanama olmamasını sağlar.

Cevap bırakın