Diş çürüğü can sıkıcı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür sorunların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi, ağız ve diş sağlığını da olumlu etkiler. Ayrıca diş çürüğü gündeme geldiğinde kaliteli bir yaşamın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu da ifade etmek mümkün olmaktadır.

1 yaşından itibaren çıkan dişler her dönemde çürüme riski ile karşı karşıyadır. Diş çürüğünü ağız ve diş sağlığı konusunda birçok olumsuzluklara sebep olan ana unsurdur. Ağız ve dişleri tehdit eden birçok hastalığı titiz ve kontrol ve ağız ve diş bakımı yaparak önlemek mümkündür. Başta diş fırçalamak olmak üzere Ağız ve diş bakımı düzenli yapılmadığında başta koku problemleri ile başlayan ağız ve diş problemleri sonunda diş çürüğüne ve diş kaybına neden olabilmektedir.

Tükettiğimiz besinler dişler yardımıyla parçalanmakta ve öğütülmektedir. Bu işlem sırasında küçük partiküller halinde yiyecekler diş minesine yaklaşmaktadır. Zamanla diş minesine yapışan yiyecekler sebebiyle diş minesine zarar veren bakteriler üremektedir. Yiyeceklerin parçalanması sırasında bakteriler tarafından diş mineleri ne verilen zararlar diş çürüğünü şikayetlerine dönüşmektedir.

Diş minesinde oluşan incelme ve sonrasındaki çürükler ağız kokusu, dişlerde kötü görünüm, soba veya sıcağa hassasiyet gibi istenmeyen durumlara yol açmaktadır. Günlük hayattaki konforunuzu etkileyen olumsuzluklar müdahale edilmez ise diş kayıplarına yol açabilir. Diş çürüğü bu nedenle en baştan dişin korunması ile engellenmelidir.

Çürük Diş Belirtileri  

Diş çürümesi, çoğu insanın başına gelen sıkıntılı durumlardan biridir. Her insan diş çürüklerinden kurtulmak ister. Nitekim diş çürümesi ağız kokusuna, ağrıya ve diş kayıplarına sebep olur. Buna rağmen çürük diş sorunu hala çok yaygın bir problemdir. Bu durum genelde gençleri ve çocukları etkilemekle beraber her yaşta görülebilir.

Diş çürümesine sebep olan pek çok etken vardır. Bunu önlemek ve tedavi etmek için almak gereken tedbirler bulunur. Konu hakkında daha iyi bilgi edinmek için diş çürümesi nedir, diş çürümesinin nedenleri nelerdir, diş çürüğü nasıl anlaşılır, diş çürümesi tedavisi nasıl olur açıklayacağız.

Diş Çürümesi Nedir?

Diş çürümesi aşamalı bir süreçtir. Eğer tedavi edilmezse dişin içerisinde deliğe dönüşür. Ağızda biriken bakteriler, plak denilen yapışkan bir cisim oluştururlar. Nişastalı ya da şekerli ürünlerin tüketildiği her seferde plak yapışkanlaşır. Bu duruma müdahale edilmezse plak tartar biçiminde sertleşebilir. Plakta oluşan tartar ve bakteriler, diş minesinin mineral içeriğine hasar veren bir asit oluşturur. Bu, çürük diye isimlendirilen diş deliğine sebep olabilir.

İlgili Link: Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Çürük olarak adlandırılan delik, derinleşirse dişin yumuşak iç kısmına işler. Eğer fazla derine işlerse, diş pulpasına kadar genişleyebilir. Çürük diş, bu şekilde şiddetli bir hale gelirse çok acı verici olabilir ve bu durum diş kaybına neden olabilir.

Diş Çürümesinin Nedenleri

Diş çürümesi genellikle diş minesinin ve onun altında yer alan dentin ve bazen de kök yüzeyini kaplayan sert dokunun yıkılması durumudur. Diş çürüğü sebepleri hakkında birden çok neden saymak mümkündür.  Şeker, nişasta gibi karbonhidratlı ürünler ve kola, gazoz vb. gazlı içeceklerin diş üzerinde uzun zaman kalmasıyla dişlerde çürük oluşur. Ağız içerisinde yer alan bakteriler bu ürün artıklarıyla beslenerek asit üretir. Bu asit dişin sert dokusuna zarar vererek diş çürümesine neden olur.

Şekerli ve asitli gibi dişlere zarar verecek gıdaların çok fazla tüketilmemesine dikkat etmek gerekir. Nitekim ağızda yer alan bakteriler bu gıdaların atıkları ile beslenerek asit oluşturunca bu durum diş çürüklerine sebebiyet verir. Çürüğe sebep olan esas neden budur.

Diş Çürümesi Nedir

Diş Çürüğü Nasıl Anlaşılır?

Diş çürüklerinin anlaşılması oldukça kolaydır. Çürükler bazen kahverengi bazen siyah bir leke olarak kendini belli eder. Fakat genelde yalnızca bir röntgen çekiminde anlaşılır. Bu yüzden düzenli olarak diş kontrolü yapmak önemlidir. Diş çürüğü belirtileri olarak birçok husus bulunur. Bazen diş üzerinde yer olan beyaz bir nokta, bazen soğuk ya da sıcak gıdaların tüketilmesinden sonra gelen ağrı ve hassasiyet, bazen de ağızdaki ağız kokusu ya da kötü bir tat ile dişteki çürük anlaşılır.

İlgili Link: Eksik Dişler Özgüveninizi Zedelemesin

Diş minesinde sinir olmadığı için çürük bu katmanda herhangi bir belirti vermez. Ancak çürüme durumu diş dentlerine ve yumuşak dokulara erişecek kadar büyüdüğünde diş çürümesinin etkileri yavaş yavaş hissedilmeye başlar. Dişlerde olan hassasiyet ve ağrı çürüğün varlığına dair bir işarettir. Ayrıca çürüklerin dişlerde gözle görülür bir şekilde delikler oluşturması çürükleri anlaşılır kılar.

Çürük Diş Tedavisi

Diş çürüğü kendi kendine iyileşen bir durum değildir. Vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek diş kaybı gibi istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle diş çürüğünden şüphe duyulduğu anda ilk olarak bir diş hekimine başvurmak gerekir. Çürüğün durumuna göre diş hekime dolgu, kanal tedavi gibi çeşitli işlemlerden birini dişe uygular.

Diş çürüğünün özüne kadar ilerlemediği durumlarda şu şekilde tedavisi yapılır:

Diş minesinin yapısı çok sert olduğu için çürüğün temizlenmesi adına diş minesinin ve dentinin kaldırılması gerekir. Çürük, özel uçlu aletler desteği ile temizlenir. Cihazın dönme anında titreşim hissedilmese de ağrı hissedilebilir. Dent yüzeyinin hassas olması sebebiyle ağrı hissedilmesi mümkündür. Ağrıya engel olmak için lokal anestezi uygulanır. Bu şekilde ağrı engellenerek diş dolgusu tamamlanmış olur. Diş dolgusu esnasında yalnızca çürüğün temizlenmesiyle kalınmaz. Aynı zamanda çürüğün etrafında da birkaç düzeltme yapılır.

Diş çürüğü tedavi edilse bile birkaç sene sonra yeniden enfeksiyon oluşabilir. Bunun nedeni bakterilerin dolgu altında toplanarak birikmesidir. Bu durum diş çürüğünün yayılmasına ve ağrıya neden olabilir. Bu sebeple tedavi gerçekleşmiş olsa da diş ağrısı hissedildiğinde mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş Çürüğü Nasıl Engellenir?

Ağız ve diş yapısında herhangi bir problem yaşamamak için süt dişlerinin çıkması ile beraber düzenli kontrollerin aksatılmadan devam ettirilmesi gerekmektedir. Gerek çürük gerekse problemlerin ortaya çıkmaması için özellikle süt dişleri döneminde kazanılan alışkanlıklar ciddi oranda etki dedir.

Diş çürüğünü engellemek için;

  • Günde en az 2 kez dişlerin fırçalanması ve yiyeceklerin temizlenmesi gerekmektedir.
  • Çarpışık, problem olan diş yapısının diş fırçası ile temizlenmediği durumlarda diş ipi gibi uygulamalarında yapılması gerekmektedir
  • Diş minesine zarar veren sigara, asitli içecek gibi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
  • Şeker ve nişasta barındıran gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
  • Rutin periyotlarda bir şikayetiniz olmasa dahi diş hekimine muayene olmalısınız.
  • Diş hekiminin gerek görmesi halinde diş taşı temizliği çürük engelleme konusunda etkilidir.
  • Diş minesini sağlamlaştırması ile bilinen florür uygulaması yine diş hekiminin tavsiyesi ile tercih edilebilir. Florür uygulaması hem evde farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir hem de diş hekimi tarafından profesyonel olarak gerçekleştirilmektedir
  • Diş fırçalamanıza engel bir durum olması halinde florür içerikli gargaralar ile dişlerin hijyeni sağlanmalıdır.
  • Hem süt dişlerinin çıktığı zamanlarda hem de kalıcı dişlerin ilk çıktığı zamanlarda özellikle azı dişlerin üst bölgesine örtücü tedavi tercih edilebilir.

Diş bakımında gerekli hassasiyeti göstermeniz e rağmen dişlerinizde ağrı yahut hassasiyet yaşamanız durumunda geciktirmeden diş hekimine başvurmanız problemin erkenden teşhisi için önemlidir. Dişin çürümeye başlamadan önlemler alınması dişinkurtarılması için çok daha hayati önem taşır. İlerleyen dönemlerde kanal tedavisi, dolgu gibi işlemler yapılsa da çürüğün ilerlemesi durumunda dişin sökülmesi Dolayısıyla diş kaybı probleminin ortaya çıkması söz konusudur.

Çürük Diş Belirtileri

Hamilelikte Diş Çürüğü Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının normal zamanlardan çok daha titiz olması gerekmektedir. Bu genel anlamda kitemizlik, beslenme alışkanlıkları kadar ağız ve diş sağlığını da kapsamaktadır. Ağrı kesici ve benzeri ilaçların hamilelik döneminde önerilmemesi nedeniyle normal dönenlerden çok daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Özellikle dayanılmaz diş ağrılarının meydana gelmemesi için hamile kalmayı planlayan anne adaylarını tedbirleri daha dikkatli alması gerekmektedir. Tüm tedbirlere rağmen diş ağrısı problemi çeken anneler için bazı öneriler:

  • Düzenli diş fırçalama; çürük yüzeyine yapışan yiyecek artıklarını ve bakterileri alandan uzaklaştırması nedeniyle işinizde rahatlama ve Ağrı’da azalma sağlamaktadır.
  • Gargara; bitkisel gargara veya evde hazırlayacağınız sirkeli, tuzlu su gibi karışımlar ile ağız içini temizlemeniz uyuşma hissinin sağlanması için etkilidir.
  • Karanfil; geçmişten günümüze kadar uygulanan ağrıyan diş üzerine Karanfil koyulması durumu hamilelik döneminde tercih edebileceğiniz en kolay yöntemlerden birisidir. Aynı zamanda Karanfil yağını suya damlatarak gargara yapmanız da faydalı olacaktır.
  • Taze nane; taze nane çiğnemek veya robotta naneyi parçalayarak gargara yapmak da ağız içini ferahlatmak da ve ağrıyı azaltmaktadır.
  • Soğuk uygulama; ağrıyan bölgeye dışarıdan buz torbası ve benzeri soğuk uygulamalar yapılarak rahatlama sağlanabilir.
  • Sarımsak; sarımsağı bütün diş halinde ağrıyan bölgeye koyabilirsiniz. Aynı zamanda robotta çekerek yahut ezerek Diş fırçasını üzerinde macun gibi kullanarak da bu doğal antibiyotikten faydalanabilirsiniz.

Diş Çürüğü Nasıl Geçer?

Diş ve dişeti hastalıklarının engellenmesi için diş çürüğü problemlerini önlenmesi oldukça önemlidir. Ancak önlenemedi durumlarda da diş çürüğünün boyutuna ve durumuna göre tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Başlangıç aşamasında tespit edilen diş çürüğü diş minesini güçlendiren florür uygulaması ile engellenebilmektedir. Ancak daha ilerlemiş durumlarda kanal tedavisi ve diş dolgusu işlemi tercih edilmektedir.

Florür uygulaması veya kanal tedavisi işlemi ile engellemeyecek derecede çürümüş olan dişlerin kurtarılma şansı oldukça düşüktür. Bu gibi durumlarda dişin çekilerek bireyin tercihine bağlı olarak çeşitli protez uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir. Diş çürüğünün durumunun tespit edilmesi ve durumuna göre tedavi yönteminin belirlenmesi için diş hekimine gecikmeden başvurmanız gereklidir.

19 Yorumlar

  1. Nwsobs

    25 Mayıs 2023

    levitra 20mg over the counter plaquenil online order hydroxychloroquine 400mg without prescription

Cevap bırakın