Diş dolgusu yetersiz diş bakımı veya farklı etkenlere bağlı olarak çürüyen dişlerin klinik ortamda temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğu dişin normal formuna uygun malzeme ile restore etmektir. Diş hekimleri tarafından yapılan dolgu işlemleri öncesinde çürümüş diş dokusu tamamen temizlenerek boşaltılan alan dolgu malzemesiyle doldurulur ve çürümeye neden olan bakterilerin dişle teması kesilir. Diş dolguları hastanın beklentileri, dişin yapısı ve kişinin maddi durumuna göre farklı seçeneklere sahiptir. Dolgunun temel amacı, çürük dişlerin çekilmeden uzun süre sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.

  • Amalgam dolgu
  • Kompozit dolgu
  • Altın dolgu
  • Cam iyonomer
  • Porselen dolgu (inley-onley) uygulanmakta olan dolgu çeşitleri arasına ilk sıralarda yer almaktadır.

Amalgam Dolgu

İlgili Link : Amalgam dolgu aşınma ve basınca dayanıklılığı ve ekonomik oluşuyla sıklıkla tercih edilen bir dolgu çeşididir. Gri metal renge sahip olması sebebiyle porselen ve kompozit dolgulara oranla daha fark edilir bir yapıya sahip olması sebebiyle genellikle arka dişlerde tercih edilir. Cıva, Gümüş, Kalay ve Bakır karışımından elde edilen bu tür dolgular, diğer dolgulara kıyasla daha kısa sürede uygulanabilir olma özelliğine de sahiptir. Tek seferde bitirilebilir olması sebebiyle kullanıcıların zaman açısından avantajlı olmasını sağlayan amalgam dolgular, güçlü yapılarıyla basınca karşı dayanıklılık gösterirler.

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgular ince cam partikülleri ve plastiğin karışımından elde edilir. En az 5 yıl süreyle dişlerin sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayan bu tür dolgular genellikle ön dişlerde ve dişlerin dışardan görülebilen bölgelerinde kullanılır. Tek seferde tamamlanabilir oluşuyla hastanın zaman konusunda avantaj elde etmesini mümkün kılan kompozit dolgular, diş rengine yüksek uyum göstermesi sebebiyle estetik açıdan oldukça tatmin edicidir. Direkt olarak dişle bütünleşmesi sayesinde uzun ömürlü kullanıma olanak sağlamaktadır.

Altın Dolgu

Altın dolgular çiğneme kuvvetine dayanıklı ve estetik görünüm açısından da tatminkâr bir dolgu çeşididir. Paslanmaz oluşu sebebiyle uzun yıllar aynı kalitede kullanıma olanak sağlayan bu tür dolgular, diğer dolgu çeşitlerine oranla pahalı olmakla birlikte dayanıklılık açısından beklentileri karşılar niteliktedir. Altın dolgu uygulamaları 2 seans halinde yapılır. İlk seansta hastanın diş kalıbı çıkarılarak diğer seansa kadar kullanabilmesi için geçici dolgu konulur. İkinci seansta gerçek dolgu yerleştirilerek kullanıma uygun hale getirilir. En az 7 yıl kullanım süresine sahip olan altın dolgular altın fiyatlarına endeksli olduklarından dolayı değişken fiyatlara sahip olabilmektedir.

İlgili Link : Estetik Dolgu Uygulamaları

Cam İyonomer Dolgular

Cam iyonomer dolgu çoğunlukla ön dişlerde veya kök dişlerin dolgusunda tercih edilen bir uygulamadır. 5 yıldan daha uzun süre diş yapısını koruyarak sağlıklı kullanıma olanak sağlayan bu tür dolgular, florid salgıladıklarından dolayı dişlerin çürüklere karşı korunmasına önemli bir avantaj sağlarlar. Bu özelliği sebebiyle özellikle küçük çocuklarda kullanılması tavsiye edilmektedir. Cam iyonomer dolguların bir diğer özelliği de, dişe tamamen kenetlenmesi sebebiyle bakteri sızıntısını önlemesi ve çürük olasılığını minimum seviyeye indirmesidir.

Porselen Dolgular (inley-onley)

Porselen dolgular diş rengine göre üretilerek kullanıma sunulan dolgulardır. Laboratuvarlarda sipariş üzerine üretilerek hastaya uygulanan bu tür dolgular, dişlerin renk değiştirmesine karşı dirençli olması sebebiyle estetik açıdan önemli kazanımlar sağlar. Dişin büyük bir bölümünü kaplayarak dişi dış etkenlere ve bakteri üremesinde karşı koruyan porselen kaplamalar diğer dolgu çeşitlerine oranla daha maliyetlidir. İnley onley dolgular kompozit, seramik veya altından yapılan dayanıklı malzemelerdir. Ancak diğer dolgularda olduğu gibi kullanım süreleri hastanın ağız ve diş sağlığına gösterdiği özen, çiğneme kuvveti ve dolguda kullanılan materyalin çeşidine göre farklılık göstermektedir.

Cevap bırakın