Diş eti, dişi destekleyen, kök ve alt kısmını koruyan, destekleyen dokulardır. Diş eti aynı zamanda sıkı ve kaygan dokusu ile diş ile doku arasına sızacak artıklara ve üreyecek mikroorganizmalara karşı vücudun oluşturduğu bir bariyerdir. Böylece diş sağlığına katkısı olmaktadır. Bu bölgelerin temizliğinin ve bakımının düzenli olarak yapılması oldukça önemli bir durumdur. Bakımı yapılan ve düzenli olarak doktor kontrolü yapılan ağız bölgesinde sorun yaşanmayacaktır. Diş eti ile ilgili sorun yaşanması durumunda da diş eti ameliyatı zorunlu olacaktır.
Çeşitli hastalıklar, genetik sebepler, iltihaplanma, diş taşı, sigara, stres ve diş gıcırdatma, vitamin eksikliği gibi sebepler ile gevşemeler oluşabilir. Doğal ağız içi asitleri de aşınma ve sonrasında mikrop kapmasına sebep olabilir. Mikrop kapılması sonucunda bu bölgede iltihaplanma sorunu ortaya çıkacaktır.
İlgili Link: Çene Kitlenmesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Durumun önemine göre çeşitli tedavi yöntemleri kullanılarak sorun çözülmeye çalışılır. Çözümlerden biri de doktor önerisiyle gerçekleştirilen diş eti ameliyatlarıdır. Bu şekilde diş eti ameliyatı ile diş kayıpları önlenmiş olur. Sağlıklı bir ağız elde edilir. Ağız kokuları önlenir. Dış görünümde de estetik düzelmeler gerçekleşir. Böylece sağlıklı bir ağız yapısına kavuşulur. Bu sağlıklı yapının bu şekilde korunması ve sağlıklı şekilde devam etmesi için bakımının düzenli yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından yapılması istenen bakımların yapılması diş etlerinin sağlıklı bir şekilde olmasını sağlayacaktır.
Diş Eti Kesimi Kaç Günde İyileşir?
Diş eti gerektiğinde ameliyat ile kesilirse iyileşme süreci çok uzun sürmez. Genellikle 10 ile 28 gün arasında gerçekleşir. İyileşme süreci kişinin özellikleri ile ilgilidir.
Diş eti ameliyatı diş sağlığı ile ilgili yapılabildiği gibi çeşitli diş eti düzensizliklerini düzeltmek için yapılabilmektedir. Bazen genetik ya da yapısal sebepler ile diş eti çok yüksek ya da çok düşük olabilmektedir. Ya da bazı dişleri tutan doku diğerleri ile uyumsuz bir seviyede olabilir. Diş eti kesimi ile bu sorunlar giderilebilir. Gülümseme bu sayede daha estetik olur.
Bazen de diş etinde oluşan esnemelerin, küçük cepçiklerin yok edilmesi sağlık için gerekir. Öncesinde diğer yöntemlerle tedavi sağlanır. Diş taşı temizliği yapılır. Gerekirse diş etindeki cepçikleri yok etmek için diş eti kesimi yapılabilir. Yapılan işlem neşter ya da lazer ile yapılabilmektedir. Kısa süren iyileşme süreci sonrası istenilen görünüm elde edilmiş olabilir.
Diş Eti Ameliyatı Olmazsa Ne olur?
Diş etinin kesilmesi estetik sebepler ile yapılabildiği gibi diş ve ağız sağlığı için de gerekli olabilir. Diş eti kesimi yapılması daha sağlıklı bir gülüş inşa edilmesi için şart olduğu gibi bazı diş eti hastalıklarının giderilmesi için de şarttır.
Diş dibi taşlarının temizlenmesi ve diğer tedavi yöntemleri başarılı olmaz ve diş eti sorunları giderilmez ise diş kaybına varan sorunlar oluşabilir. Diş etindeki gevşeme ve oluşan cepler içinde çeşitli mikroorganizmalar üreyebilir. Bunlar diş çürüklerine veya diş eti iltihabına sebep olabilir. Ya da diş eti çekilmesi ve dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet başlayabilir. Oluşan mikroplar ağız kokusuna sebep olur.
Diş eti ameliyatı yapılmazsa sırf estetik sorunlar çözülmemiş olmakla kalınmaz. Aynı zaman da yukarıda anlatılan diş kaybı, ağız kokusu, diş eti iltihabı gibi sorunlar da yaşanır.
Diş Eti Çekilmesi Geri Düzelir mi?
Eğer diş etinde oluşan sorunlar erken yakalanır ise çeşitli tedavi yöntemleri ile çözümlenebilir. Bu çözümlerden biri diş yüzeyinde oluşan tartar ve bakterilerin kazınması, diş taşı temizliğidir. Diş eti hastalıkları ve iltihaplar da zamanında tedavi edilmelidir.
Eğer bunlar yapılmakta vaktinde davranılmaz ise, kendiliğinden diş eti çekilmesinin düzelmesi beklenmemelidir. Sorun zaman içinde artarak sürecektir. Son nokta diş kaybı olacaktır.
Diş etlerinde sorun oluşmaya başladıktan sonra, diş etleri de güçsüzleşmeye başlayacaktır ve gittikçe problem büyüyecektir. O yüzden düzenli ve gerektiği şekilde diş fırçalama ve diş eti sağlığı için gerekli vitamin desteği şarttır. Sigara kullanımı ve zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Düzgün aralıklarla diş doktoru randevuları da sorunları erken yakalamak açısından önemlidir.
İlgili Link: Köpek Dişi Nedir, Gömülü Köpek Dişi Tedavisi
Diş eti çekilmesi gerektiği zaman da küçük bir operasyonla düzeltilmelidir. Sorunlu ve çekilmiş bir diş etinin düzelmesini beklemek sorunu büyütür. Sorun büyümeden çözüm tıbbi yollardan çözülmelidir. Bu durumda diş eti ameliyatı zorunlu hale gelecektir.