Diş eti çekilmesi tedavisi hasar gören bölgenin diş hekimi tarafından derinlemesine temizlenmesi ile yapılır. Dişleri saran diş eti dokusunda meydana gelen çekilmeler olarak karşımıza çıkan bu hastalık, dişlerde ya da diş eti çizgisinde boşlukların oluşmasına neden olur. Açılan boşluklarda ise bakteriler birikir ve tedavi edilmemesi halinde dişleri destekleyen doku ve bunun yanında kemik yapıları ciddi oranda hasar görür.
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Ağızda diş etlerinin çekilmesine neden olan bazı faktörler bulunur. Bu nedenle diş eti hastalıklarının nedenlerini bilmek ve buna göre doğru uygulamalar ile diş etlerini koruma altına almak önemli bir konumda yer alır. Diş eti hastalığı alanında yaşanan sorunların nedenlerine baktığımızda ise aşağıdaki sonuçlar karşımıza çıkar;
- Peridontal hastalıklar diş eti çekilmesinde etkili olur. Bu hastalıklar, diş eti dokusunu ve dişleri tutan kemiklerin tahrip olmasında etkilidir.
- Yanlış ve sert diş fırçalama diş eti çekilmesinin nedenleri arasında yer alır. Diş minesinin yıpranmaması için dişlerin doğru ve çok sert olmayan şekilde fırçalanması gerekir.
- Dişlerde gerekli olan diş bakımının yapılmaması da aynı şekilde diş etlerinin çekişmesine neden olur. Gün içerisinde en az 3 kez dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve antibakteriyel gargara ile ağız içini çalkalamak diş ve ağız sağlığı açısından önemlidir.
- Vücutta yaşanan hormonal değişiklikler de diş etlerinin çekilmesinde etkili olur. Bu değişikliler genel olarak ergenlik döneminde ya da hamilelikte çok sık görülür. Hamilelikte diş bakımı konusunda hasas olmak gerekir
- Sigara kullanımı dişlerde yapışkan plaka oluşumuna neden olmasının yanında diş eti çekilmesine de neden olan bir alışkanlıktır.
- Dişleri sürekli sıkmak ya da gıcırdatmak aynı şekilde diş eti sorunlarının ortaya çıkmasını sağlar. Özellikle stres anlarında çok sık görülen bu davranışlar sonrasında diş etleri belirgin oranda çekilebilir.
- Genetik etkilerin de diş eti çekilmesinde baskın olduğunu söylemek doğru olur. Bazı insanlarda diş eti hastalıkları genetik miras olarak aktarılır.
- Çarpık dişlere sahip olmak ve bunun yanında hizalaması yanlış yapılmış bir ısırık diş eti çekilmesinin görülmesinde etkili olur.
- Dişlerin belirli bir hizada olması ve diş etlerine çok fazla basınç uygulanmaması dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.
- Dil ya da dudağa piercing yaptırmak da yine diş etlerinde çekilme gibi durumlar meydana getirebilir. Çünkü bu tür takılar sürekli diş etleri ile temas halindedir. Bu nedenle diş eti dokusu yıpranır ve tahriş olur. Bunun sonucunda ise diş etlerinde çekilmeler oluşur.
Sağlıklı Dişeti Nedir?
Sağlıklı bir diş eti hem görünüş hem de yapısal olarak çeşitli özellikler içerir. Daha doğrusu sağlıklı bir diş eti, hem estetik açıdan hem de dişlerin kullanımı açısından sorun çıkarmayan bir diş etine sahip olmak demektir. Buna göre sağlıklı bir diş etinde olması gereken özellikler genel olarak aşağıdaki gibidir;
İlgili Link : Diş Eti Hastalığı Nedenleri
- Diş etlerinin gül kurusu ya da soluk pembe renkte olması gerekir.
- Sağlıklı bir diş eti her zaman mat görünüm sunar.
- Ayrıca oldukça sıkı bir kıvamdadır.
- Hiçbir şekilde kızarıklık, şişlik ve kanama meydana getirmez.
- Her zaman diş konturlarını takip eder ve bunun yanında dişleri sıkı bir şekilde sarar.
- Herhangi bir nedenle sızlama ya da ağrı hissi vermez.
- Bunların yanı sıra diş fırçalama esnasında ya da diş ipi kullanıldığı anda diş etlerinde kanama oluşmaz.
Genel olarak incelediğimizde sağlıklı bir diş etinin yukarıdaki özelliklere sahip olması gerekir. Herhangi bir şekilde görülen kanama, ağrı ya da sızlama gibi durumlar diş etlerinin sağlıksız olduğunu gösterir.