Dişlerde meydana gelen iltihaplar genellikle diş bakımına yeterli özeninin gösterilmemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra yetersiz beslenme ve hastalıklar diş etlerinde enfeksiyon oluşumuna sebep teşkil edebilmektedir. Gingivitis olarak da adlandırılan diş eti iltihapları bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmekte ve farklı sorunların ortaya çıkmasında sebep olmaktadır.
Genellikle yemek yeme esnasında zorlanma, ağrı ile belirti gösteren iltihaplanmalar genellikle kısa bir süre içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak iltihaplanmanın kısa sürede atlatılması adına ağız ve diş hijyenine özen gösterilmelidir.
Normal olarak 4- 5 gün içerisinde kendiliğinden geçmesi gereken iltihaplar daha uzun süreli olarak rahatsızlık verdiğinde vakit geçirmeden bir diş hekimine muayene gerektirir. Tedavisi ötelenen iltihabi oluşumlar ileriki dönemlerde diş kaybına kadar varan sonuçlara sebep olabilmektedir. Diş eti iltihapları gerek ağızda ortaya çıkan kötü koku, gerekse yaşanan ağrılar açısından yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olarak değerlendirilir.
Diş Eti İltihabının Belirtileri
Diş eti iltihabı ağız ve diş temizliğine özen gösterilmemesine bağlı olarak dişlerde oluşan plaklar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Birçok farklı belirtiyle kendisini belli eden diş eti iltihabı genellikle,
- Diş fırçalama esnasında meydana gelen kanamalar,
- Diş etlerinde çekilmeler
- Dişlerin sıcak ve soğuğa hassasiyet göstermesi
- Diş eti şişmesi veya kırmızı bir renge bürünmesi
- Diş eti hassasiyeti
- Çiğneme hareketleri sırasında ağrı hissi
- Diş ve diş eti arasında irinli bölgelerin oluşması
- Ağızda geçmeyen kötü kokuların ortaya çıkması
- Takma dişlerde uyumsuzluk şeklinde kendisini belli etmektedir.
Diş Eti İltihabının Nedenleri Nelerdir?
Diş arkalarında bulunan cepler, bakteri plaklarının oluşması ve yerleşip kalması için oldukça uygun alanlardır. İnce bir bakteri tabakası oluşumu olarak başlayan durum, ilerleyen dönemlerde zamanla sertleşerek tartar oluşumuna sebebiyet verir. Bunun yanı sıra,
- Şeker hastalığı (Diyabet)
- Sigara, Tütün kullanımı
- Gebelik
- Genetik yapı
- Kemoterapi ilaçları, kalsiyum kanal brokerler gibi ilaçlar
- Dişlerin yapısındaki bozukluklar
- Kırık dolgular diş iltihabının oluşmasına temel teşkil eden faktörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
İlgili Link: Diş Eti Çekilmesi
Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti iltihabı genellikle 4-5 gün içerisinde ağız ve diş hijyenine özen gösterildiği takdirde kendiliğinden geçer. Diş eti iltihabının ilk tedavi yöntemi günde en az iki defa yumuşak fırça ile dişlerin detaylı bir şekilde temizlenmesidir.
Temizlik sonrasında ağız içini bakteri oluşumundan koruyan anti- bakteriyel gargara kullanımı da iltihap oluşumunun daha kısa sürede geçmesine yarar sağlayacaktır. Yemek sonrası dişleri arasında kalan artıkların mutlaka diş ipi kullanılarak çıkarılması da plak oluşumunu önleyerek iltihabın daha kısa sürede geçmesini sağlar.
İltihabın beklenen sürede geçmemesi halinde mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir. Bu gibi durumlarda hekim tarafından reçete edilen yavaş salınımlı antiseptik tabletler ve antiseptik ağız gargaralarının kullanılması yararlı olacaktır.
Temizlik veya ilaç tedavisine anıt vermeyen hastalar ise diş taşı temizliği ve kök düzeltme tedavisi görebilmektedir. Bu tür yöntemlerin de sonuç vermemesi halinde diş eti ve sağlıksız dokuların düzeltilmesi adına ameliyat en geçerli tedavi yöntemi olarak değerlendirilir.
Diş eti iltihabının ağrılı geçtiği vakalarda evde alınacak yöntemlerle ağrıyı azaltmak ve iltihabı tedavi etmek mümkündür. Her gün 2-3 kez tuzlu su gargarası yapılması durumunda ağızda biriken bakterilerin uzaklaştırılması mümkün olmaktadır. Ancak evde yapılacak tedavi girişimleri yaşanan ağrının kısa sürelerde durdurulmasına yöneliktir.
Yaşam konforunu olumsuz etkileyen diş iltihaplarının tedavisi için mutlaka bir diş doktoruna başvurmak gerekir. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır.