Diş eti kanaması oldukça yaygın olarak görülebilen bir sağlık sorunudur. Diş etlerinde meydana gelmekle birlikte farklı sağlık sorunları sebebiyle de ortaya çıkabilen diş eti kanamaları, dişlerin dert bir şekilde fırçalanması, diş protezlerinin hatalı kullanımı ve diş aralarının temizlenmesinde kullanılan diş iplerinin diş etlerine sertçe temas etmesi gibi sorunlardan meydana gelebilir. Diş eti kanamaları sıkça yaşanan bu sorunların haricinde,

  • Vitamin eksikliği
  • Trombosit
  • Lösemi
  • Periodontisis türü hastalıkların da bir belirtisi olarak görülebilmektedir.

Diş etinin daha kolay bir şekilde kanamasına ve iltihaplanmasına sebep olan bu tür hastalıklar, tedavi edilmediği takdirde daha büyük sağlık sorunlarının yaşanmasına sebep olurlar. Bu sebeple diş eti kanamalarının altında yatan sebeplerin öğrenilmesi için zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak tedavinin başlatılması gerekir.

İlgili Link: Diş Protezleri

Diş Eti Kanamasının Sebepleri

  • Ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi
  • Diş eti iltihabı
  • Diş ve ağız bakımı ürünlerinin sıklıkla değiştirilmesi
  • Pıhtılaşmayı güçleştiren bazı ilaçların yan etkileri
  • Hamilelik dönemlerinde değişen hormonal aktiviteler,
  • Sağlıksız beslenme
  • Besinlerin diş yapısına uygun şekilde çiğnenmemesi,
  • Stres sebebiyle damar sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçsüz kalması diş eti kanamasına sebep olan faktörler arasında yer almaktadır.

Tüm bu faktörlerin yanı sıra sigara içme alışkanlığı da, diş etlerinde enfeksiyon oluşumlarına ve kanamalara sebep olabilmektedir. Diş eti kanamalarının nedenleri arasında yer alan diş eti iltihaplanmaları konusunda diş eti iltihabı nedir sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diş Eti Kanamasının Sebepleri

Diş eti kanaması, diş eti hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi durumdan kaynaklanır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Diş eti iltihabı
  • Diş eti hastalığı
  • Travma durumları

Diş eti iltihabı diş eti kanamasının en yaygın sebepleri arasında yer almaktadır. Diş eti hastalığının bu hafif formu diş etlerinde hafif kanama ve iltihaplanmaya neden olabilir.

İleri diş eti hastalığı diş eti kanamasını tetiklemektedir. Diş eti hastalığının bu daha ciddi formu, genellikle daha geniş diş eti dokusu kaybı ve kemik yıkımı alanlarını içermektedir. Sert yiyecekleri veya kurşun kalem, tükenmez kalem veya tırnak gibi nesneleri ısırma veya çiğneme nedeniyle dişlerde veya diş etlerinde travma oluşmaktadır.  Bu da diş eti kanamasını tetikler.

Diş yüzeyinin aşınmış kılları olan bir diş fırçasıyla çok sert fırçalanmasından veya dişlere ve diş etlerine çok fazla baskı oluşturan elektrikli diş ipi kullanılmasından dolayı aşınması da diş eti kamasında etkilidir. Dişlerinizde tedavi edilmeyen diş plağı birikmesinden kaynaklanan ve sonunda periodontite yol açabilen enfeksiyon da diş etki kanamasını tetiklemektedir.

Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?

Diş eti kanaması yaygın bir sorundur. Kanamanın şiddeti, yaralanmanın yerine, boyutuna ve kanamanın altında yatan nedene bağlıdır. Nitelikli bir diş hekimi diş eti kanamasını teşhis edecek ve kanamayı azaltmak veya durdurmak için tedavi seçenekleri önerecektir.

Diş etlerinden kanama, diş çürümesi, periodontal hastalık veya kesikler ve yanıklar gibi diş etlerindeki diğer yaralanmalardan kaynaklanabilir. Diş eti kanaması, diş hekiminizin uyguladığı muayene yöntemlerine göre teşhis edilir. Diş ve diş etlerinin muayenesi diş eti kanamasının teşhisi noktasında son derece önemlidir. Radyografiler (x-ışınları) uygulamaları da diş etlerindeki kanama sorunun tanısında etkili bir düzeyde kullanılmaktadır.

Diş hekiminiz ağzınızı ve diş etlerinizi dikkatli bir şekilde muayene edecek, hastalık belirtileri, çürük ve diğer sorunları kontrol edecektir. Ne kadar diş eti dokusunun bulunduğunu ölçmek için dişleriniz ve diş etleriniz arasında araştırma yapmak için periodontal sonda adı verilen bir alet de kullanabilirler.

Muayene sırasında diş hekiminiz ayrıca diş eti kanamasına neden olabilecek ve dişlerinizi düzgün bir şekilde temizlemeyi zorlaştırabilecek diş eti çekilmesini kontrol edecektir. Bu da isabetli bir şekilde diş eti kanamasının tanısının konulmasını mümkün kılacaktır.

Dişeti Kanamasını Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur

Diş eti kanaması veya diş eti iltihabı, dişlerinizde plak birikmesinden kaynaklanmaktadır. Plak, dişlerinizde biriken yapışkan bir bakteri tabakasıdır. Düzenli olarak temizlenmezse diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olabilmektedir.

Diş eti kanamasını önlemek için günde en az iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçası ve nazik hareketlerle fırçalayın. Diş hekiminiz veya doktorunuz tarafından önerildiği takdirde, günde iki kez florürlü diş macunu kullanabilirisiniz.

Dişlerin arasında ve diş eti çizgisinin altında fırçalamanın ulaşamayacağı yerlerde yemek artıklarını gidermek için her gün diş ipi kullanın.

Her altı ayda bir düzenli temizlik için diş hekiminizi ziyaret etmeniz çok daha isabetli bir şekilde diş eti kanamanızı engellemenizi mümkün kılacaktır. Diş eti kanamanızın olduğunu fark ederseniz vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız. Bu durumun nedenini belirleyebilecek ve uygun tedavi seçenekleri sunabilecektir.  

Sağlıklı diş ve diş etlerinin korunmasına yardımcı olan lif açısından zengin gıdalar için kepekli tahıllar, kuruyemişler ve tohumların yanı sıra çok sayıda meyve ve sebze içeren dengeli bir diyet yapmanız da önerilmektedir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti kanamalarının tedavisinde ilk basamak, ağız ve diş bakımının düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Dişlerin düzenli bir şekilde ve doğru biçimde fırçalanması, diş ipi kullanılması dişlerde plak oluşumunu önleyeceğinden dolayı, diş eti kanaması riskini de minimum seviyeye geriletecektir. Diş etlerinde meydana gelen kanamaların birçoğu bakteriyel enfeksiyon oluşumlar sebebiyledir. Ağız sağlığında büyük öneme sahip bulunan antiseptik özelliğe sahip ağız gargarası kullanımı bu tür kanamaların oluşma riskini azaltır. Diş eti kanamalarında kullanılan bir yöntem de ılık ve tuzlu suyla gargara yapmak ve dişleri yumuşak uçlu diş fırçası kullanımıdır. Diş kanamaları sebebiyle günlük yaşamı etkilenen bireylerde ise ilaç tedavisi diş kanamalarının giderilmesinde gerekli olabilir. İlaç tedavisi kapsamında hekim tarafından ağrı kesiciler, antiseptik gargaralar, özel diş macunları önerilebilir. Diş kanamasından mustarip olan bireyler hekim tarafından önerilen tedavileri doğru ve eksiksiz yaptıkları takdirde, diş kanaması sorunundan kalıcı olarak kurtulmaları mümkündür.

20 Yorumlar

  1. An interesting discussion is definitely worth comment. I do believe that you should publish more about this subject, it may not be a taboo matter but typically people dont discuss these subjects. To the next! Many thanks!!

Cevap bırakın