Herkes bembeyaz ve göz alıcı dişlere sahip olmak ister. Fakat bu sağlıksız bir ağız yapısı ile ne yazık ki mümkün değil. Diş eti problemleri de ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Öte yandan bu problemler, tedavi edilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

Diş Eti Problemleri Nasıl Oluşur?

Ağız içinde biriken, bakteri plakları ve diş taşları diş eti hastalıklarının temel nedenidir. Eğer kişiler dişlerini doğru fırçalamazsa ve bu eklentileri temizleyemezler ise bu durum diş eti problemlerine yol açar.

Diş eti problemleri üç aşamadan oluşmaktadır:

  1. Diş eti iltihabı (Gingivitis): Erken dönem diş eti iltihabıdır. Dişlerin düzenli fırçalanmaması ve diş ipiyle temizlenmemesi sonucu, ağızda biriken toksinler diş etini tahriş ederek diş eti iltihaplanmasına yol açar.
  2. Periodontitis : Bu aşamada ise dişleri tutan destek kemik ve lifler kalıcı olarak hasara görmüş demektir. Diş eti çizgisinin altında, gıda ve plakları hapseden ve temizlenmelerini önleyen bir çep oluşumu da bu dönemde başlayabilir.
  3. İleri Periodontitis : Diş eti sorunlarının en ileri aşaması olarak tanımlanır. Dişleri destekleyen kemik ve liflerin görmüş olduğu hasar oldukça yüksektir. Bu durum dişlerde sallanmaya yol açabileceği gibi diş kayıplarına da neden olabilmektedir. Bu aşamada mutlaka bir diş hekiminin tedavi etmesi gerekmektedir.

Diş Eti Problemlerinin Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı bir diş eti pembe renklidir ve tam anlamıyla, sıkı bir şekilde dişe yapmış durumdadır. Sağlıklı bir diş etinin en önemli özelliği ise kanamamasıdır. Aksi durumlar, diş etlerindeki sorunların habercisi konumundadır.

Diş eti problemlerinin teşhisi ve tedavisi oldukça büyük önem taşımaktadır. Diş eti problemi yaşayan kişilerin karşılaştıkları sorunlar şunlardır:

  • Ağız kokusu
  • Fırçalama sırasında diş etlerinde kanama
  • Ağızda kötü tat oluşumu
  • Şişlik
  • Kızarıklık
  • Diş etinde hassaslaşma
  • Diş hizasındaki değişiklikler
  • Diş ve diş etleri arasındaki iltihap

Ancak diş eti problemleri bazı durumlarda herhangi bir belirti vermeden de ortaya çıkabilir. Bu nedenle herkesin düzenli olarak diş hekimi kontrolü yaptırması önerilmektedir. Bu sayede diş eti problemleri için erken teşhis ve tedavi olanağı doğmaktadır.

Diş Eti Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti problemlerinde erken teşhis için düzenli olarak hekim muayenesinde olmak gerekir. Bunun haricinde evde uygulayacağınız rutinlerle diş eti problemlerinin oluşumunun önüne geçilebilir. Aksi durumlarda mutlaka hekim müdahalesi gerekecektir.

Diş eti hastalıklarını önlemenin en temel yolu, düzenli olarak ve doğru teknikler ile dişlerin fırçalanmasıdır. Bunun yanı sıra diş ipi kullanımı da ağızda kalan yemek artıkları ve bakteri oluşumlarının önüne geçtiği için önemlidir. Erken dönemdeki diş eti problemleri bu şekilde önlenebilir.

Ancak düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek ve profesyonel temizlik yaptırmak diş eti problemleri için kesin sonuçtur. Bunun yanı sıra uzman hekim tarafından tartar haline gelen plakların çıkarılması da diş eti sorunlarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Diş eti çizgisinin üzerindeki ve altındaki sert plakların temizlenmesi diş eti problemlerinin ilerlememesi için yapılmaktadır. Problemlerin çözümünde geç kalındıysa, yine hekim tarafından kök düzeltme operasyonu yapılır. Bu operasyon sayesinde diş köklerindeki düzensizlikler düzeltilir ve plak birikiminde azalma sağlanması amaçlanır.

Diş Eti Problemlerine Bitkisel Çözüm Önerileri

Diş eti problemleri ilerlemediyse bitkisel çözümler, sorunların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır. Bu yöntemler destekleyici uygulamalardır ve başlı başına bir tedavi prosedürü içermezler. Ancak dişlerin düzenli fırçalanması, ağız bakımının aksatılmadan yapılması gibi günlük rutinlerin yanında bitkisel yöntemler de diş eti problemlerinin çözümünde ve önlenmesinde etkili olacaktır.

İlgili Link : Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti problemleri için evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bitkisel öneriler:

  • Papatya
  • Ekinezya
  • Nane
  • Meyan kökü
  • Teatree (Melaleuca)
  • Semizotu
  • Adaçayı
  • Su teresi
  • Isırgan otu

Bu bitkilerin bazıları kaynatıldıktan sonra gargara yapılarak kullanıldığında, bazıları ise çay halinde tüketildiğinde diş eti problemlerine karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Evde yapılan bu tür uygulamalar diş eti problemleri açısından destekleyici olsa da, sorun yaşayan kişilerin muhakkak uzman hekimden destek almaları ve tedavi olmaları önerilmektedir.

Diş Eti Problemleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti problemleri erken dönemde tedavi edilmezse, dişlerde sallanma ile sonuçlanan daha büyük problemler ortaya çıkar. Bu şekilde bir rahatsızlık geçiren kişiler, dişlerinde herhangi bir ağrı ya da sızı olmadan çekilme ile sonuçlanabilecek olumsuz durumlara dönüşebilir. Bu aşamada tedavi çok daha zor gerçekleşirken, cerrahi müdahaleye bile gerek duyulabilir.

Cevap bırakın