Ağız bakımı yeterince iyi yapılmayınca yenilen ürünler birikerek ağız içinde bakterilerin oluşmasına sebep olur. Bir diğer diş iltihabı yapan şey ise ağızda yapılan tedavilerin yeterince iyi uygulanmamasıdır. Hali hazırda ağız içinde diş çürüğüne neden olan bakteriler yok olmadığı için yeniden çoğalarak diş etlerinde veya diş kökünde, içinde alyuvar, iltihap ve ölü derilerin bulunduğu kötü kokulu kesecikler oluşturur. Bu noktada diş iltihapların ortaya çıktığını da ifade etmek mümkün olur. Peki, diş iltihabı nedenler ve çözüm yolları nelerdir?

Diş iltihabı sorunu son derece önemli bir sağlık sorunudur. Böyle bir durumda yapılacak en doğru şey vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmaktır. Öncelikle iltihabın durumuna göre antibiyotik tedavisi başlanabilir. Bu tedavi oral yoldan alınan haplar şeklinde olabileceği gibi doğrudan enfekte olmuş dokuya antibiyotik zerk edilmesi şeklinde de yapılabilir. İltihap diş köküne ulaşmışsa kanal tedavisi yapılabilir. Ama iltihap tedavilere cevap vermiyorsa tek çare iltihaplı bölgedeki dişin ve diş etlerinin alınması olacaktır.

Diş İltihabı Ne Kurutur?

Dişinizde oluşan bir zonklama ya da hassasiyet o bölgede bir iltihap olduğunun habercisi olabilir. Bu durumda yapılacak en doğru şey vakit kaybetmeden diş doktoruna gitmektir. Çünkü iltihaplar birden çok dişin kaybedilmesine bile sebep olabilir. Ayrıca o bölgede bir diş çürüğü varsa evde uygulayabileceğiniz yöntemler enfeksiyonu kurutsa dahi çürüğü geçirmediği için tekrar tekrar bu durum tekrarlayabilir.

O sebeple yağ çekme, sarımsımsak basma gibi geçmiş dönemlerden kalma yöntemleri kullanarak geçici çözümlerle kendinizi avutmak yerine doğru tedaviyle kalıcı bir çözüm elde etmeniz en doğrusu olacaktır. Diş hekimleri en iyi çözümü sizlere sunacak tek yetkili merciidir. Diğer yöntemler kısa süreli işe yarasada oldukça ağrılı geçebilen diş iltihabı sürecinize bir çözüm olmayacaktır.

Ağız içi diş iltihabına ne iyi gelir?

Diş iltihabına iyi gelecek tek şey size doğru bir tedavi önerecek olan diş hekimidir. Ama diş iltihaplarıyla uğraşmamak için önleyici olarak yapabileceğiniz birçok yöntem bulunmaktadır. Dişlerinizi günde iki kere doğru bir yöntemle fırçalamak bunların başında gelir. Tartarı ve plakları dişlerinizden uzaklaştırabildiğiniz ölçüde ağız sorunlarından uzak olursunuz. Ayrıca diş fırçanızın kıllarının duruşu bozulduğunda değiştirmelisiniz.

Bunun haricinde en çok bakteri biriken noktalar yanaklar ve dilin üstüdür. Bunlardan kurtulmak için bir dil temizleyici edinmek ve ağzı suyu kullanmak oldukça etkili olacaktır. Ağız suları diş etlerinizin iltihaplanmasını da engelleyeceğinden yararlı bir üründür. Bu ürünler haricinde dişlerinizde şekil bozukluğu varsa ve aralarında yemek birikiyorsa diş ipi kullanarak bu artıkları da dişlerinizin kenarından uzaklaştırmanız gerekmektedir.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Temizlenir?

Diş kökü iltihabında geçen süre oldukça önemlidir. İltihabın ilerleme durumuna göre tedavi değişmektedir. Bu tedavi yöntemleri kanal tedavisi ve diş çekimidir. Kanal tedavisi diş kanallarında çok büyük hasarlar yoksa uygulanacak bir tedavidir. Pulpa ve sinirler çıkarılarak dişin içinde ki enfeksiyonun ilerlemesi durdurulur ve enfeksiyon kurutulur. Biraz zaman alsa da dişin uzun süreler kullanılmasını sağlar.

İlgili Link: Diş Sızlaması Nedenleri

Diş çekimi ise ne yazık ki dişin kaybıyla sonuçlanan bir süreçtir. Diş bulunduğu noktadan sökülerek çıkarılır. Yapılan işlem sırasında ağız içi uyuşturulduğu için acı olmaz ama yerinden çıkarılan dişin yerine yenisi gelmeyeceğinden o bölge boş kalır. Bu durumda dişin konumuna göre yemek yerken problem yaratabilir. Bu sebeple operasyon sonrası estetik çözümler gerekebilir.

Dişteki Enfeksiyon Vücuda Yayılır mı?

Diş, vücuda bağlı ve kök ucunda ki damarlar vasıtasıyla beslenen yapıdır. Haliyle burada meydana gelecek bir enfeksiyon damarlar vasıtasıyla vücudun birçok bölümüne yayılabilmektedir. Özellikle dişte oluşan apseler oldukça dikkat edilmesi gereken sorunlardır. Dikkatli bir şekilde kurutulması ve patlatılmaması gerekmektedir. Apseye yapılan yanlış bir müdahale kesenin içinde ki bütün enfeksiyonu ağız içine yayacaktır.

Diş enfeksiyonları vücudun farklı bölgelerinde değişik hastalıklara yol açabilmektedir. Böbreklere yerleşen enfeksiyon böbrek nefriti adı verilen bir tür böbrek iltihabının gelişmesine neden olabilir. Kalpte ise kalp kapakçıklarının iltihaplanmasına ve kalpte işlevsel bozukluklar oluşmasına, bunun sonucunda da günlük hayatta kişinin zorluklar yaşamasına sebep olabilir. Bunlar haricinde kalıcı eklem romatizmalarına ve lenflerin şişmesine de neden olabilir. Bütün bu bilgiler ışığında diş iltihabı nedenleri ve çözüm yolları konusunda bilgi sahibi olmak, her zaman bu tür sorunların üstesinden gelinmesini de mümkün kılar!

Cevap bırakın