Günümüz koşullarında diş sıkma sorunları sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Elbette ki diş sıkma sorunlarının da birtakım belirtileri ve nedenleri bulunuyor. Özellikle diş sıkma belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak; bu tarz sorunların tedavi edilmesinde de hayati bir şekilde önem taşımaktadır.

Uyku gündelik yaşamın devamı için zorunlu bir ihtiyaçtır. Uyku sırasında kişi genellikle bilinçsiz oluyor. Bu yüzden de farklı pek çok uyku bozuklukları oluştu. Günümüzde sıklıkla yaşanan uyku bozukluklarından birisi de diş sıkmadır. Tıp literatüründe diş sıkma hastalığına bruksizm adı ile biliniyor.

Diş sıkma hastalığı Türkiye sürekli rastlanılan bir durumdur. Kişi uyku halinde iken farkında olmadan dişlerini sıkması veya gıcırdatmasına diş sıkma hastalığı deniliyor. Günümüzde ağız kısmı açık olarak uyuyan kişilerde daha çok rastlanıyor. Çünkü açık olan ağız istemsizce aniden kapanabiliyor. Bu durum ise diş sıkma hastalığını tetikliyor.

Dış Sıkma Rahatsızlıklarının Başlıca Belirtileri

Diş sıkma hastalığının genel olarak kökeni diş sağlığı ya da nörolojik durumdan kaynaklanıyor. Diş sıkma hastalığında belli başlı bazı belirtiler bulunuyor. Bunlar;

  • Dişlerde bazı rahatsızlıkların sürekli olarak yaşanması diş sıkma hastalığının belirtisi olabiliyor.
  • Dişlerde hassasiyetlerin düzenli olarak yaşanması; diş sıkma belirtileri arasında yer alıyor.
  • Çene bölgesinde ağrı çeşitleri ya da çenenin hareket etmesinde zorluklar; diş sıkma belirtili olarak sayılabiliyor.
  • Çene bölgesindeki eklemlerin ağrıması bir belirti çeşitlerinden birisidir.
  • Baş ya da boğun ağrıları az bir ihtimalde olsa; diş sıkma belirtisi olabiliyor.
  • Sürekli migren rahatsızlığının yaşanması da bir belirtidir.
  • Bazı durumlarda ise; sürekli aynı yatağı paylaşılan kişinin uyku bozukluğu bir belirtisi olabiliyor.

Diş sıkma rahatsızlığının belirtileri çeşitlidir. Çünkü diş ve ağız bölgeleri hassas yapılıdır. Bu yüzden de pek çok etkenden etkileniyorlar. Özellikle de dişlerin genel sağlık durumları için diş sıkma rahatsızlığının bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Farklı belirtilerden oluşan diş sıkmanın genel nedenleri ise şunlardır;

  • Hastanın genel şahsına ait olan yapısı
  • Genlerinin diş sıkma hastalığına yakın olması
  • Kullanılan bazı ilaç çeşitleri
  • Farklı psikolojik nedenler
  • Bazı nörolojik durumlar

Günümüzde diş sıkma hastalığına en çok neden olan strestir. Kişinin genel psikolojisi ile diş sıkma hastalığı orantılıdır. Gündelik yaşamın temel sorunu haline gelmiş olan stres farklı diş rahatsızlıklarına neden oluyor. Bu yüzden de pek çok diş hekimi stresli ortamlardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde diş sıkma rahatsızlığının sıklıkla yaşanması; tedavi için sürekli başvuran kişilerin artmasını sağlıyor. Özellikle de diş sıkma tedavisini en çok gençler tercih ediyor. Diş sıkma tedavisi; farklı nedenlere göre değişiyor.

Diş sıkma tedavisi isteyen kişilerde öncelikle hastalık nedenleri için farklı yöntemler uygulanıyor. Bu yöntemler nörolojik ve farmakolojik sistemler ile ilgilidir. Yapılan testler sonucunda hastalık nedenine teşhis konuluyor.

İlgili Link; Ağız Koruyucusu Nedir, Nasıl Kullanılır

Günümüzde en etkili diş sıkma hastalığı tedavisi botoks sistemidir. Botoks ile birlikte ağız ve çevreniz gergin haline getiriliyor. Böylece çene kontrolleri uykularda daha kolay sağlanıyor.

Diş Sıkma Zararları Nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı her yaş için önemlidir. Bu yüzden de ağız ve diş sağlığı konusunda oldukça hassas davranılması gerekiyor. Günümüzün baş diş rahatsızlıkları arasında diş sıkma hastalığı bulunuyor. Diş sıkma hastalığının genel zararları ise şöyledir;

  • Dişlerde ya da dokularda ağrılar oluştur.
  • Dişlerde aşınmalar oluşmasını sağlar.
  • Diş minesine ciddi zararlar verir.
  • Yüz kaslarında şekilde bozukluğu oluşturabiliyor.
  • Yüz kaslarında ağrı ya da hassasiyet içeren durumların oluşmasına neden olabiliyor.
  • Kemik erimesine neden olabilir.
  • Diş etlerinin çekilmesinde diş sıkma hastalığı önemli derece etkiler.

Dişlerde sıkma hastalığı teşhis edildikten sonra; bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü diş sıkma sebeplerine göre farklı alanlarda zararlar oluşuyor.

Diş Sıkma Aparatı

Günümüzde uyku bozukluğu ile gelen diş sıkma hastalığında tedavi çeşitlerinden birisi de diş sıkma aparatıdır. Fakat günümüzde diş sıkma aparatı her hasta için önerilmiyor. Çünkü hastaların pek çok diş sıkma aparatını kullanamıyorlar.

Diş sıkma aparatı uyku haline iken kullanılması gerekiyor. Uyku halinde ise aparatın kullanımı oldukça zordur. Diş sıkma aparatı; botoks tedavi sistemi ile birlikte bazı durumlarda kullanılması önerilir. Çünkü botoks tedavisi sonrası diş sıkma aparatının daha kolay bir şekilde kullanımı sağlanıyor.

Diş sıkma aparatı çoğu zaman zorunlu bir kullanımı gerektirmez. Tedavi sürecinde kullanılabilen kişilerde; tedavi süresini kısaltıyor. Tek başına diş sıkma aparatı tedavisinde iyileşme düşük bir oran taşıyor.

Cevap bırakın