Tartar olarak da adlandırılan diş taşları genellikle yetişkinlerde ortaya çıkan oluşumlardır. Dişlere yapışarak ağız ve diş sağlığı bakımından sorun oluşturan tartar oluşumları, ağızdaki görünümü değiştirdiği gibi, diş sağlığına da olumsuz etkilemektedir. Diş taşları, ağız ve diş sağlığına özen gösterilmemesine bağlı olarak ortaya çıkan oluşumlardır.
Kirli beyaz veya sarı gir görünüm oluşturarak dişlerin estetik görünümünü gölgeleyen bu tür oluşumlar, diş dipleri ve cephelerinde oluşarak diş eti çizgisi boyunca kötü bir görünüm oluşturur. Diş temizliği sırasında düzenli olarak diş ipi kullanılması halinde belli oranda giderilmekle birlikte belli periyotlarda diş hekimine görünmek en iyi çözümdür.
Tartar Neden Oluşur?
Dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi ve diş ipi kullanılmaması diş taşı oluşumlarının temel sebepleri arasında yer almaktadır. Tartar (diş taşı) besin artıklarının diş aralarında birikmesi ve bakteri üretmesi sonucunda meydana gelmektedir. Diş taşları ağırlıklı olarak şekerli, karbonhidratlı yiyecekler sebebiyle oluşarak ilerleyen dönemlerde dişlerin çürümesine ve ağızda kötü kokular oluşmasına sebebiyet vermektedir.
Dişler üzerinde biriken bakteri plakları düzenli temizlenmeleri halinde herhangi bir sorun teşkil etmezken, özensiz yapılan veya ihmal edilen diş bakımları sebebiyle bakteri plakları 2 hafta içerisinde diş taşına dönüşerek sağlık ve estetik kayıplarına sebebiyet vermektedir. Diş bakımına önem verilmemesi sonucunda oluşan diş taşları, ilerleyen dönemlerde diş eti iltihaplarına dönüşerek diş köklerinin zayıflamasına ve buna bağlı olarak diş çürümelerine de sebebiyet verebilmektedir.
Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir?
Tartar oluşumları diş temizliğine azami dikkat gösterilmesi halinde oluşmayacağından, diş taşı oluşumlarını önlemede en önemli faktör düzenli temizliktir. Dişlerin her gün fırça ile temizlenmesi ve diş ipi kullanılması durumunda ağız sağlığının korunması mümkündür.
Ancak her gün düzenli temizlik yapılsa bile ulaşılması zor olan bölgelerde plak oluşumunu önlemek bir hayli zordur. Bu birikmeler diş yapısından uzaklaştırılamadığı sürece ağız içinde yaygınlaşarak diş sağlığını tehdit etmeyi sürdürür. Bu sebeple daha fazla plağın birikmesiyle oluşabilecek diş ve diş eti sorunlarının giderilmesi için düzenli doktor kontrolü bir zorunluluktur.
Diş temizliğinin yapılması için gereken diş fırçaları ve diş ipleri dışında sivri ve kesici aletlerle diş taşı temizlenmesi sakıncalıdır. Bireysel çabalarla tartarların temizlenmesi mümkün olmayacağı gibi, ağız içinde kanamalara sebep olarak farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.
Diş Taşları Nasıl Temizlenir?
Diş temizliği ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ağız yoluyla alınan besin maddeleri, düzenli temizlik yapılmaması halinde diş kökleri ve aralarında birikerek plak oluşumlarına sebep olmakta, plaklar sertleşerek tartar haline dönüştüğünde diş fırçası ile temizlenmesi zorlaşmaktadır.
Farklı yöntemlerle tartar temizliği yapılabildiği söylense de, diş taşlarının tamamen giderilmesi yalnızca diş doktorları tarafından profesyonel yöntemlerle mümkündür. Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak hizmet veren kliniğimizde, tamamen steril klinik ortamlarında yapılan diş taşı temizleme seanslarında manuel veya ultrasonik cihazlar kullanan diş hekimleri, dişlerin tartarlardan tamamen arınmasını sağlayarak diş sağlığını koruma altına almaktadır.
Hekim kontrolünde yapılan diş taşı temizliklerinden sonra sıcak-soğuk hassasiyeti oluşması olağan bir durumdur. Diş bakımında düzenli olarak devam edilmesi halinde bu durum kısa bir süre içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Diş Eti Küretajı ve Detartraj Uygulamaları İle Diş Taşı Temizliği
Diş hekimleri tarafından klinik ortamlarda yapılan diş temizliğinde özel cihazlar kullanılmakta ve böylece dişlerin ulaşılması zor bölgeleri de kolayca temizlenebilmektedir. Manuel cihazların yanı sıra özel ultrasonik cihazlardan da yararlanan diş hekimleri, dişlerde biriken taşlara yüksek frekansta titreşim uygulayarak taş oluşumlarını tamamen yok edebilmektedir.
Diş etlerinin içerisinde oluşan tartarların temizliğini de mümkün kılan detartraj ve diş eti küretajı ağızda tam bir bakım oluşturarak dişlerin uzun süre sağlıklı olarak kullanılabilmesini mümkün kılmaktadır.
Yılda 2 kez 6 aylık periyotlarla yapılması tavsiye edilen diş eti küretajı, farklı sebeplere bağlı olarak oluşan sağlıksız dokuların ağız içinden uzaklaştırılmasını sağlayan bir uygulamadır. Detartraj uygulamasında ise ileri teknoloji ürünü ultrasonik cihazlar kullanılarak diş araları ve yüzeylerinde biriken plaklar tamamen ortadan kaldırılmaktadır.
Bakımsız dişler sağlık sorunları oluşturmanın yanı sıra estetik kayıplara da sebebiyet vererek bireyde özgüven kaybına sebep olur. İlerleyen dönemlerde daha ciddi ağız ve diş sağlığı sorunu haline dönüşecek olan diş etlerinin temizlenmesi öze güvenli bir gülüşün elde edilmesine olanak sağlar.