Diş taşı temizliği söz konusu olduğunda karşımıza oldukça detay gerektiren bir işlem çıkar! Tabi ki diş taşı temizliği pek çok önemli sorunu da engeller. Ağız ve diş sağlığı açısı açısından son derece önemli olan diş taşı temizliği nasıl yapılır? Diş taşı sorunu beraberinde çok daha derin problemlere sahip olabilir. Bu kapsamda diş taşı temizliğinin avantajları nelerdir? Yine diş taşı temizliği sonrasında nelere dikkat edilmelidir? İşte bu sorulara dair merak edilen tüm detaylar!

Diş taşı temizliği yapılırken mutlaka üst düzey bir profesyonellik şarttır. Bu noktada diş taşı temizliğinin alanında uzman olan bir ekip tarafından yapılması da gerekir. Diş taşı temizliğinin yapılmasından önce yapılacak olan diş taşı temizliğinin kapsamı belirlenir. Bunun için ilk olarak diş taşı detaylı bir şekilde incelenir. Sonrasında ihtiyaç duyulan diş taşı temizliği için anestezi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Bu konuda karar verilirken oluşan diş taşının yoğunluğuna bakılmaktadır.

Bu işlem genellikle anestezi uygulaması yapılmadan periodontal ve ultrasonik aletlerle yapılmaktadır. Bu aletlerle yapılan diş taşı temizliği sırasında öncelikle diş yüzeyinde oluşan taşlar alınır. Sonra ise dişlerin arasında bulunan birikintiler temizlenir. Diş eti hizasında yapılan temizliğin ardından sıra dişlerin parlatılmasına gelir. Bu işlem için de polisaj denilen parlatma işlemi uygulanır. Böylece dişler hem sağlıklı yapılarına kavuşur hem de estetik olarak güzelleştirilmiş olur.

Diş Taşı Temizliği Niçin Yapılır?

Dişler canlıların sindiriminin ilk aşlamasında yer alması açısından önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Sağlıklı dişler sindirimin kolay yapılmasına yardımcı olacağı gibi rahat bir gülümseme için de şarttır. Diş taşları dişleri sağlıklı yapılarından uzaklaştırmaktadır. Ayrıca diş üzerinde çirkin bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bütün bunların önüne geçmek ve sağlıklı dişlere kavuşmak için diş taşı temizliği yapılması gerekmektedir. Diş eti temizliği niçin yapılır diye düşünüldüğünde bu işlemin birçok avantajının olduğu görülecektir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

İlgili Link: Diş Beyazlatma

  • Diş taşı temizliğinin düzenli yapılması ile birlikte diş çürüklerinin oluşmasının önüne geçilir.
  • Diş ile ilgili ortaya çıkabilecek birçok diş hastalığının oluşması önlenir.
  • Diş eti kanamalarının, çekilmelerinin önüne geçilir.
  • Diş taşı temizliği ile birlikte ağızda oluşması muhtemel yaraların oluşması önlenir.
  • Diş hastalıları ve bunlara bağlı diş kayıpları önlenmiş olur.
  • Diş taşından dolayı oluşacak ağız kokusu ortadan kaldırılmış olur.

Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve bakımının yapılması diş hastalıklarının önüne geçilmesini sağlayacaktır. Diş kontrollerinin düzenli yapılması ve diş taşı oluşması durumunda düzenli olarak taşların temizlenmesi gerekir. Dişlerin florürlü diş macunu ile doğru şekilde fırçalanması diş taşı oluşumunu önleyecektir. Diş macunu ile birlikte dişler arasında taş oluşumunu önlemek için diş ipi kullanılması da uygun olacaktır.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dişler üzerinde oluşan diş taşları zamanla dişe zarar vereceği için diş kayıpları yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Diş kayıplarının önüne geçmek için dişlerin temizliğinin ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Uygun görülmesi durumunda diş taşları düzenli olarak temizlenmelidir. Böylece dişler sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır. Diş taşı tedavisinin ardından nelere dikkat edilmelidir sorusu akla gelebilir. Bu soruya şu şekilde sevap verilebilir:

  • Diş taşı temizleme işleminin ardından hastanın 2 saat boyunca bir şey yiyip içmesi sakıncalıdır.
  • Tedaviyi takip eden 24 saat içinde hastanın sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerden uzak durması gerekmektedir.
  • Şişlik oluşması durumunda buz torbası ile dışarıdan soğuk uygulama yapılabilir.
  • Tedavi sonrasında antiseptik ağız gargarası ile veya ılık tuzlu su ile gargara yapılması iyileşme sürecini hızlandırır.

Diş taşı temizliği yaptıran kişinin belli bir süre dişlerinde kanama görülmesi normaldir. Tedaviden sonra diş bakımı düzenli olarak ve doğru şekilde yapılmalıdır. 6 ayda bir düzenli olarak diş doktoruna kontrol için gidilmelidir.

19 Yorumlar

Cevap bırakın