Dişlerde meydana gelen taşlar istenmeyen bir durumdur. Diş taşının diğer adı ise tartar olarak adlandırılır. Diş taşları saydam yapıda ve bakteriyeldir. Eğer ağız ve diş bakımını yetersiz yapılır veya hiç yapılmazsa tükürüğünde yardımı ile sert bir yapı olarak dişlere yapışmaktalar.

Erken zamanda temizliği yapılmazsa, zamanla diş etlerinin üzerine yerleşirler ve dişlerin aralarına girerek diş taşları oluşur. İçeriğinde çok fazla mikrop vardır. Tedavisi yapılmazsa diş etlerinde kanamaya neden olur. Diş eti kanamaları ise diş etlerinde çekilmelere ve diş kayıplarına kadar giden sorunlara neden olabilir.

Sadece ağızın içinde oluşan etkenler değil, kişilerin tükettiği yiyecek ve içeceklerde diş taşlarına neden olur. Aşırı şekerli ve asitli besinler tüketmek, nişastalı ve aşırı karbonhidrat sürekli tüketmek, ağız ve diş bakımını yapmamak, ağız içinde oluşan besinleri uzaklaştırmayacağı için bakteriyel diş plaklarına zemin hazırlayarak dişlere daha kolay tutunmasını sağlamakta.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Artık günümüzde birçok kişi diş taşlarını temizletmek için diş hekimlerine başvurmaktalar. Ancak birçok kişinin aklında diş taşı temizletmek zararlı mı diye sorularda oluşmakta. Diş hekimlerine sıklıkla bu soru sorulmakta ve cevabı; diş taşı temizletmek zararlı değildir.

Alanında uzman hekimlerce ve uygun koşullar ile uygun araçlar ile yapıldığında diş taşı temizliğinin herhangi bir zararı bulunmamakta. Diş taşı oluşumları temizlenmese ilerleyen zamanlarda tedavisi daha zor sorunlara neden olabilir.

Şu şekilde düşünülebilir; bir bakteri plağından meydana gelen sert yapının dişe herhangi bir faydasının olması mümkün değildir. Özellikle diş taşları her türlü oluşan diş eti hastalıklarının temelini oluşturmaktadır. Özelliklede ağız içindeki tükürük salgısı diş taşı oluşumuna etkin rol oynar.

Tükürüğün yapısına göre ise diş taşının ne kadar oluşacağı değişir. Fakat şu bir gerçektir ki, tükürük hangi yapıda olursa olsun, ağız ve diş bakımı doğru ve yeterli seviyede yapıldığı sürece diş taşının oluşma ihtimalide yoktur.

Diş taşları yalnızca diş hekimlerince temizlenmeli. Ağız ve diş bakımını düzenli, doğru yapan herkes ise diş taşı oluşumunun önüne geçebilir. Genellikle diş taşlarının temizliği 6 ayda bir yapılması uygun olsa da, bu süre kişinin ihtiyacına göre daha kısada olabilir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşları sadece diş hekimleri tarafından temizlenebilir. Kişiler kendi başına aşındırıcı veya uygun olmayan aletler ile diş taşı temizliği yapamazlar. Bu geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir. Diş hekimleri diş taşlarını temizlemek için özel tasarlanmış aletler kullanırlar.

İlgili Link: Diş Plakları Nasıl Temizlenmeli

Bu aletler ile titizlikle dişlerin üzerine yapışan diş taşlarını temizlerler ve temizleme yapmadan önce kesinlikle ön muayene gerekir. Hekim diş etlerinin başladığı yerden başlayarak temizleme işlemine özel aletler ile yapar. Özel olarak kullanılan bu cihazlar sayesinde daha kalıcı, etkili bir temizlik sağlanmakta.

Evde Diş Taşları Temizlenir mi?

Bazı kişiler bu işi evde yapmak isteyebilir. Ancak belirtmekte fayda var evde yapılacak diş taşı temizliği uzun süre etkili olmayacaktır. Bu nedenle her zaman diş hekimlerinin profesyonelce yapması gerekmekte. Genellikle düzenli olarak diş fırçalamayan herkes de diş taşları oluşur. Dişlere yapışan bu yapıyı diş fırçası ile temizlemek mümkün değildir. Sıklıkla evde sirke veya karbonat kullanarak temizlenmeye çalışılsa da çok etkili olduğunu söyleyemeyiz.

Kesinlikle uzun zamanda işe yarayan bir yöntem değildir. Evde doğal yollar ile diş taşı temizleme işlemi çeşitli karışımlar ile yapılmaya çalışılmakta ancak diş hekimimden alınan verim hiçbir zaman alınamamakta. Son olarak diş ipi kullanımı da diş taşlarının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Cevap bırakın