Dişlerin üzerinde oluşan plakların temizlenme işlemine diş taşı temizliği denmektedir. Dişler üzerinde oluşan ve gözle görülebilen bu bakteriler diş taşı temizliği ile rahat bir şekilde temizlenir. Bakteriler çoğu zaman sarı ve kahverengi lekelere neden olmaktadır. Bu lekelerin oluşması bakteri plağının sertleşmesi yüzünden olmaktadır. Tedaviye başlanmadan önce detaylı bir ağız içi kontrolü yapılmaktadır.
Diş taşının temizlenmesi, kolay bir işlemdir. Diş doktoru öncelikle özel aletler aracılığıyla dişin üzerindeki plakları temizler. Diş üzerinden temizlediği plaklar aynı zamanda diş etinde de bulunur. Bu bakteri, artık ve plakların temizlenmesi ile dişte bir rahatlama hissedilir. Diş taşı estetik açıdan kötü bir görüntü sağlayabilir. Ağızda koku yaparak, kişiyi rahatsız edebilir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Sağlıklı bir ağız yapısı için diş taşı temizliği oldukça önemlidir. Diş çürükleri ve diğer diş sorunları, diş taşı ile bir araya geldiğinde diş kayıplarının yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden düzenli olarak diş hekimine giderek kontrol yaptırılması gerekmektedir. Diş taşının temizlenme işlemi, kolay olarak bilinmektedir. Genellikle anesteziye ihtiyaç duyulmaz.
Özel ultrasonik cihazların yardımı ile diş taşı temizliği yapılmaktadır. Periodontal aletler yardımıyla dişte biriken tartar ve plaklar sökülerek temizlenir. Dişin yüzeyinde ve dişlerin arkasında biriken taşlar temizlenir. Bu şekilde diş sağlıklı bir görüntüye ve forma kavuşturulur. Diş etinin çizgisinden itibaren tüm taşlar temizlenir. Taş temizliğinin ardından dişler parlatılır ve diş ipiyle son dokunuşlar yapılır.
Diş Taşı Temizliği Uyuşturulur Mu?
Diş taşının temizlenme aşaması ağrılı bir işlem değildir. Kişiler bu işlem sırasında bir acı duymazlar. Diş taşının temizlenmesi sırasında kanama gibi durumların yaşanması olağan bir süreçtir. Ancak özel aletler yardımı ile taşların temizlenme işlemi sırasında herhangi bir uyuşturma işlemine başvurulmaz. Ancak elzem bazı durumlar için lokal anestezi uygulanmaktadır.
Diş taşı temizliği, yüzeysel temizlik için uyuşturulmaz. Ancak; diş etinin altında kalan bölgeler için lokal anestezi gerekebilir. Bu işlem hekimin uygun gördüğü koşullarda sağlanabilir. Kök yüzeyinde ve derin temizlik gereken durumlarda, uyuşturma işlemi yapılır. Uyuşturulmaz işlemi, lokal anestezi şeklindedir. Bir iğne yardımıyla bölgeye anestezi enjekte edilir. genellik 2-3 dakika içinde bölge uyuşur.
Diş Taşı Temizliği Ücretleri Ne Kadardır?
Diş fiyatlandırmaları genellikle kişinin alacağı tedaviye göre değişkenlik göstermektedir. Üstelik özel malzemelerin kullanılması da ücretlendirme de farklılıklar gösterebilir. Diş taşı temizliği ücretlendirmesi genellikle hastanın ağız yapısına göre belirlenmektedir. Diş taşının çokluğu, kolay ve zor aşamalı işlemler de ücretlerde değişkenlik gösterir. Elbette özel ve kurumsal muayenelerde de fiyat farkları vardır.
Doktorun uzmanlığına göre diş taşı temizliğinde fiyatlar değişebilir. Döviz kuruna, doktora veya kliniğe bağlı olarak farklı fiyatlandırmalar almak mümkündür. Ancak hemen hemen her yerde aynı ücretler ile karşılaşılır. Diş taşının temizletilmesinde önemli olan, diş taşının yüzeyselliğidir. Derinlemesine bir temizlikte fiyatlar da değişecektir. Gerekli görülen başka tedaviler de ücrette farklılıklar yaratabilir.
Diş Taşı Temizliği Acıtır Mı?
Tüm diş sorunları arasında kolay bir yöntem olarak diş temizliği başta gelir. Diş taşı temizliği tedavisi hastaya herhangi bir acı yaşatılmamaktadır. Bölgede işlem yapılmasının ardında ufak sızılar oluşabilir. Ancak bu sızılar geçicidir. Kişinin günlük hayatını etkileyecek, ağrılar, baskılar sızılar oluşmaz. Diş taşı temizliğinin ardında ağızda bir rahatlama da söz konusu olmaktadır.
Yapılacak çoğu işlemde hekimin uygun gördüğü prosedürler ile ilerlenilir. Ancak çok derin diş tedavilerinde anestezi işlemi uygulanır. Anestezi de ise ağız ve diş uyuştuğu için herhangi bir acı hissedilmez. Normal veya uyuşturularak yapılacak diş taşı temizliği, acıya neden olmamaktadır. Her yaş grubundan insana rahatlıkla uygulanmaktadır. Bu tür diş taşı temizliği işlemlerinde acı yaşama durumu da söz konusu olmaz. Böylece hastanın konforlu bir şekilde diş taşı temizliği de yapılmış olur. Bu doğrulta diş taşı temizleme işlemi sonrasında da bir takım hususlara dikkat etmek şarttır!
İlgili Link: Çocuklarda Diş Gıcırdatması
Diş Taşı Temizliği Sonrası Yapılacaklar Nelerdir?
Diş taşı temizliği, diş hastalıkların önüne geçmek için en ideal yöntemlerden bir tanesidir. Kolay ve zahmetsiz bir tedavisi olduğu için herkes rahat bir şekilde yapabilir. Plaklar, özel aletler ile temizlenir. Ancak diş taşının temizlenmesinin ardından da dikkat edilecekler önemlidir. Peki diş taşı temizliği sonrası neler yapılması gerekir?
- Diş temizleme işleminden sonra 2 saat gıda tüketimi yapılmaz.
- Tedaviden sonraki ilk 24 saat, soğuk ve sıcak gıda tüketilmez.
- Tedavi ardından oluşan sızı, yeme içmede hassasiyet yaşanmasını sağlayabilir.
- Diş etlerine buz kompresi yapılması, şişliklerin inmesine yardımcı olur.
- İyileşmenin hızlanması için tuzlu gargara yapılmalıdır.
- 6 ayda bir kontrole gidilerek, oluşacak sorunlara engel olunması gerekmektedir.
- Temizliğin ardından kişisel olarak diş bakımına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Diş taşı temizliği sonrasında yapılacaklara dikkat edildiği takdirde, diş taşı sorununun yinelenmesinin de önüne geçmek mümkün olur. Bu noktada diş taşı temizliği sonrasında dişlerin düzenli olarak fırçalanmasın da tavsiye edilmektedir.