Ağız ve diş sağlığı ile ilgili tedavi yöntemlerinden biri olan diş teli uygulaması hakkında hastaların doğru bildiği birçok yanlış inanış mevcuttur. Bu yüzden ortodontik tedavi yöntemleri teknolojik gelişmelere bağlı olarak kusursuz bir hale gelmesine rağmen, doğru bilinen yanlışlar sebebiyle birçok kişi estetik kayıplarıyla birlikte yaşamaya devam etmektedir.
Diş teli kullanımının dişleri inci gibi bir dizilim ve estetik görünüme kavuşturduğu konusunda bilgi eksikliğine sahip bulunanlar, birçok hatalı bilgiye sahip olduklarından dolayı tedaviden kaçınmaktadır.
Diş Teli Tedavisinin Sadece Çocukken Yapılması Gerektiği Düşüncesi
Diş teli tedavisi hakkında en yaygın doğru bilinen yanlış, ortodontik tedavinin yalnızca çocukken yapıldığı yönündeki düşüncedir. Dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde yapıldığında daha hızlı sonuç vermesine rağmen, diş teli tedavisi her yaştan bireye uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Diş Teli Tedavisinin Çok Ağrılı Bir Yöntem Olduğu Düşüncesi
Diş teli tedavisinde braketlerin takıldığı ilk günlerde her birey tarafından tolere edilebilecek düzeyde ağrı yaşanması olağandır. Ancak, kısa süre içerisinde dişler üzerlerindeki yapıya alışacağından dolayı sürekli olarak ağrı veya sızı duyulması söz konusu değildir.
Çapraşık Dişlerin Diş Teli Tedavisi Olmaksızın Zamanla Düzeleceği Düşüncesi
Diş teli tedavisinden kaçınan kişiler tarafından dillendirilen bu görüş tamamıyla hatalıdır. Üst veya alt çenesi normalden ileri veya geri olan, gömülü dişlere sahip bulunan, üst dişleri alt dişlerini örtmeyen veya fazla örten bireylerde olduğu gibi, dişleri çapraşık görünüme sahip olan bireylerin de ortodontik tedaviye ihtiyacı vardır. Aksi takdirde ağız ve dişlerdeki estetik kayıpları sürecektir.
İlgili Link : İmplant Sonrası Süreçte Bunlara Dikkat Edin
Diş Teli Tedavisi Sürecinin Çok Uzun Olduğu Düşüncesi
Dişler, ağız sağlığı ve gülüş estetiği açısından büyük öneme sahiptir. Her bir bireyin dişleriyle ilgili sorunu aynı olmadığı gibi tedavi süreleri de aynı olamaz. Kişinin yaşı, çene yapısı ve diş dokusunun durumunda göre tedavi süreci farklılık gösterebilmektedir. Ortodondik tedavi süreleri 8 ila 30 ay arası bir tedavi süreci gerektirmekle birlikte, her hastaya göre farklı hızda sonuç vermektedir. Özellikle tedaviye küçük yaşlarda başlanması halinde tedavinin çok daha kısa süre içerisinde yapılması mümkündür.
Diş Teli Taktıran Kişilerin Sadece Sıvı Gıdalarla Besleneceği Düşüncesi
Bu tür düşünceler de, bazı kişileri diş teli tedavisi yaptırmaktan alıkoyan hatalı düşünceler arasında yer almaktadır. Doğrusu, diş telleri takıldıktan sonra belli bir süre dişlere yapışacak gıdalardan, sert ve asitli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğidir. Hekim tarafından yenilmemesi önerilen yiyeceklerin dışında kalan tüm gıdaların tüketilmesinde herhangi bir sorun yoktur.
Diş Teli Tedavisi Sonrasında Dişlerde Leke Kalacağı Düşüncesi
Diş teli tedavisine başlandıktan sonra hekim tarafından dişlerin nasıl korunması gerektiği ile ilgili tüm bilgiler verilmektedir. Ağız ve diş bakımı ve hekim tarafından verilen tavsiyelere riayet edildiği takdirde, diş üzerlerinde herhangi bir leke kalması söz konusu değildir.