Dişin iç kısmı ve diş yapısı ile ilgili tüm tedaviler, endodonti olarak geçmektedir. Diş sorunları yaşayan herkes endodonti nedir? Sorusunu merak etmektedir. Endodonti diş tedavilerine bakan bir bölümdür. Dişin etrafındaki dokuların tedavisi endodonti bölümü ilgilenmektedir. Diş pulpası, canlı dokular ve bu alana dayalı tüm tedaviler endodonti bölümünde tedavi edilmektedir.
Bir diş hekimliği alanı olan endodonti, dişin kök ve dokularının biyolojik ve patolojik tedavisini sağlar. Özellikle, kök ve dokularda oluşan hastalıkların teşhisi ve tedavisi için bu bölüme başvurulması gerekmektedir. Kanal tedavileri ve kök diş tedavileri bu bölümde teşhis ve tedavi edilir. Bu işlemi uygulayan uzman diş doktorlarına endodontist denmektedir.
Endodonti nedir? Diş tedavilerinin etkili bir düzeyde yapıldığı bölüme verilen isimdir. Endodonti alanında görev alan diş hekimleri endotontist olarak isimlendirilir. Endodontistler, diş hekimliği okuyarak, 2 yıllık bir süre de eğitim alırlar. Bu eğitim süresince uzmanlaşarak tedavi teşhis alanında ilerlerler. Diş ile ilgili; kırıklar, kök yaraları, kanal tedavileri ile ilgili tüm operasyonları gerçekleştirebilirler. Travmaya bağlı olarak oluşan diş kazaları ve kırıkları da özel prosedürler ile tedavi edilmektedir.
Endodonti Bölümü Neye Bakar?
Dişin iç kısmında oluşan travmaya bağlı tüm hastalıklar, endodonti bölümü ile tedavi edilmektedir. Hasarlı dişlerin tedavisi ve teşhisi bu alan ile mümkün olmaktadır. Bu bölümün görevleri arasında diş ağrısı şikayeti ile gelen hastaların tedavileri de vardır. Ancak diş ağrısının neye bağlı olduğu teşhis edildikten sonra tedavi süreci başlatılabilir. Endodontistler tarafından tüm diş tedavi süreçleri başlatılır.
Kök diş tedavisi, yani halk arasında geçen ismi ile kanal tedavisi bu bölüm sayesinde yapılmaktadır. Kullanılamaz durumda olan kök diş problemleri ve diğer diş sorunları endodonti ile çözüm bulabilir. Diş pulpasında gerçekleşen yaralar ve ve çatlaklar da endodonti bölümü tarafından tedavi edilmektedir. Gelişmiş teknoloji ve uzman doktorlar ile gerekli işlemler uygulanmaktadır.
Günümüz koşullarında endodonti bölümünün geniş kapsamlı diş tedavilerinin yapılmasında etkili bir düzeyde hizmet sunduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Özellikle diş köklerinden kaynaklanan tedavilerin yapılmasında endotonti bölümü görev almaktadır. Elbette ki endotonti diş tedavisinin birtakım kriterlere göre sunulması da şarttır. Ancak bu sayede diş tedavisinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması da mümkün olmaktadır.
Endodonti Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Zorlu ve uzun bir süreç olan kanal tedavisi yan kök diş tedavisinin uygulama adımları vardır. Pulpa, yani dişin kökündeki sinirlerin tedavi edilmesi bu diş bölümü ile sağlanmaktadır. Uzman diş doktorları ile kalıcı bir tedavi söz konusu olur. İleri teknolojinin kullanılması bu alanda kolaylık sağlamaktadır. Ağızda operasyon gerektiren bir süreçtir.
Öncelikle dişteki sinirlere direkt tedavi sağlanacağı için diş anestezi ile uyuşturulur. Bu işlem bir iğne yardımıyla yapılır. Uyuşma işleminden sonra, çürük dişin içi temizlenir. Çürük dişin içinde bulunan iltihap çıkarılır. İltihabın çıkarılmasının ardından, diş kanalları genişletilir. Genişletilen kanalların için uygun solüsyonlar sıkılır ve yıkanır. İyileşme sürecinden sonra kök dolgu malzemesi ile doldurulur.
Kanal Tedavisine Hangi Bölüm Bakıyor?
Kök diş tedavisi, halk içinde kanal tedavisi olarak geçmektedir. Diş ağrısıyla başlayan bu süreç için endodonti bölümünden randevu almak gerekir. Endodonti, diş sinirleri, diş çatlakları ve diş kökleri ile ilgili tüm sorunlar ile ilgilenmektedir. Bu işlemi yapan kişiler endodontist denir. Uzman hekimler olan doktorlar, özel prosedürler ile operasyon yapabilirler. Gerekli durumlarda diğer diş bölümleri ile ortak çalışmaları sürdürebilirler.
Diş sinirler, çatlakları, travmaya bağlı yaralar ve diş kırılmaları bu diş bölümü ile çözüm bulmaktadır. Dişin çürüyerek zarar verdiği tüm diş işlemleri bu bölüm sayesinde tedavi edilmektedir. Pulpa, yani diş sinirlerinin bağlı olduğu tedaviler ve teşhisler endodonti ile ortaya konmaktadır.
İlgili Link: Diş Teli Tedavisinde Doğrular ve Yanlışlar
Endodonti Hangi Hastalıklara Bakar?
Diş konusunda sorun yaşayanlar için endodonti bölümü kök diş sorunlarına çözüm bulmaktadır. Ayrıca diğer diş bölümleri ile bağlantılı bir şekilde çalışmaktadır. Tedavi ve teşhis konusunda endodontinin baktığı ve ilgilendiği diş sorunları aşağıdaki gibidir.
- Pulpada dokuya bağlı diş tedavilerinin teşhisi,
- Pulpada dokuya bağlı diş tedavilerinin sağlanması,
- Dokuya bağlı yüzde ve ağızda oluşan ağrıların teşhisi ve tedavisi,
- Canlı pulpada gerekli teşhis ve tedavi,
- Kanal ve kök kanal tedavisi,
- Kök kanal tedavilerindeki başarısızlık sonrası, tekrar kanal tedavisi sağlanması,
- Travmaya bağlı dişlerin tedavisi,
- Cerrahi alanda dendontik işlemler ve operasyonlar,
- Endodontik alanda diş beyazlatma,
- Kök kanalı tedavilerinde gerekli malzeme ve materyalin yerleştirilmesi,
- Ortodonti tedavilerine destek olmak,
Endodonti Kanal Tedavisi Aşamaları
Dişin sinir ile ilgili tüm tedavi süreçleri endodonti ile yapılmaktadır. Endodonti, kanal tedavisinin en sık yapıldığı diş bölümüdür. Tedavi öncesi süreç, tedavi sırası ve tedavi sonrası süreç oldukça özenli takip edilmelidir. Bu aşamada kanal tedavisi aşamaları aşağıdaki gibidir.
Tedavi Öncesi Süreç
Diş ağrısı ile gelen hastaya dişin durumuna göre antibiyotik kullanımı sağlanmaktadır.
Hastanın tüm vücudunu etkileyecek bir sorunu yoksa antibiyotik kullanımı sağlanmadan, röntgen çekildikten sonra direkt tedaviye başlanabilir.
Tedavi Aşaması
- Röntgende görüntülenen diş ve sinir uçları hakkında görüntüleme sağlanır.
- Anestezi lokal olarak uygulanarak, diş ve diş çevresi uyuşturulur.
- Özel diş aletleri ile diş delinir.
- Pulpada bulunan tüm iltihap çıkarılır.
- Kök ve kök kanallarının temizliği sağlanır.
- Kanallarda oluşan boşluğun doldurulması özel malzemeler kullanılır ve boşluk doldurulur.
Tedavi Sonrası
Kanal Tedavisi sırasında oluşan yara, herhangi soğuk ve sıcağa duyarlılık göstermiyor.
Oluşan yarada ağrı olması ve baskı yapması normal bir süreç olarak biliniyor.
Aşırı bir ağrı, sızı veya baskı hissi doğuyorsa tekrar doktora başvurulması gerekiyor.
Görüldüğü üzere endotonti tedavileri son derece kapsamlı tedaviler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür tedavilerin sonrasında da dikkatli davranmakta fayda vardır.