Erken diş kayıplarının nedenleri nelerdir? Erken diş kaybı, erken yaşta birkaç dişin eksik olması durumudur. Bunun nedeni diş çürüğü, travma, yaralanma ve genetik nedenler gibi birçok neden olabilir. Erken diş kayıplarının en önemli nedeni diş çürükleri veya diş apseleridir. Bu tür sorunlar doğrudan diş kayıplarına neden olabilir. Peki, erken diş kayıplarının nedenleri nelerdir? Dahası erken diş kaybının önlenmesi için hangi önlemler alınmalıdır? İşte bu sorulara dair merak edilen ayrıntıların tamamı!
Erken Diş Kaybının Nedenleri Nelerdir?
Dişlerinizde diş plağı birikmesi çürüğe neden olabilir. Plakta bulunan bakteriler, dişlerinizin ana bileşenleri olan mine ve dentine saldıran asitler salgılar. Zamanında temizlenmezse, bakteriler dişinizin derinliklerine yayılarak dişinizin içindeki pulpa ve sinirlere zarar verebilir. Bu, periapikal periodontitis veya apikal periodontitis olarak adlandırılan pulpa boşluğunun enfeksiyonuna yol açabilir. Kök kanal sisteminin iltihaplanmasına neden olabilir veya dişinizin içindeki siniri etkileyerek yemek yerken ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir.
Ağzınızın veya yüzünüzün herhangi bir yerine bir darbe, hemen bir diş hekimi tarafından tedavi edilmezse bazı dişlerde travmaya neden olabilir ve bu da diş kayıplarına neden olabilir. Sert bir cisme çarpma gibi küçük bir yaralanma bile diş hekimi tarafından hemen tedavi edilmezse bazı dişlerde hasara yol açarak diş kayıplarına neden olabilir. Erken diş kayıplarının birçok nedeni vardır. Nedenler iki ana gruba ayrılabilir:
- Genetik veya doğuştan
- Sonradan edinilmiş olanlar
Genetik ya da doğuştan kaynaklı bazı durumlar; erken dönemde diş kayıplarına neden olmaktadır. Diş çürüklerinde en kritik bölge mine tabakasıdır. Mine, dentin ve pulpayı etkileyen kalıtsal hastalıklar bu tip diş kayıplarından sorumludur. En yaygın genetik bozukluklardan bazıları şunlardır:
- Kalıtsal dentin displazisi
- Kalıtsal amelogenez imperfekta
- Ailesel kusurlu mine hipoplazisi
- Odontojenik kökenli iyi huylu tümörler

Sonradan edinilmiş diş kayıpları nedenleri; mine ve dentini etkileyen kazanılmış hastalıklar sorumludur. En yaygın edinilmiş bozukluklardan bazıları şunlardır:
- Diş eti hastalıkları
- Kabakulak, kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar
Erken diş kayıplarının en yaygın nedeni diş boşluklarıdır. Çürükler, ağzınızdaki bakteriler dişlerinizin sert dış tabakası olan mineyi yiyip bitirirken asit ürettiğinde oluşur. Asit, diş minesini yiyerek bakterilerin dişe girmesine ve çürümeye neden olmasına izin verir.
Erken Diş Kaygının En Yaygın Nedenleri?
Erken diş kaybı, dişlerinizin etrafındaki diş etlerinin iltihaplanmasına neden olan kronik bir bakteriyel enfeksiyon olan diş eti hastalığından da kaynaklanabilir. Bu iltihaplanma diş etlerinin çekilmesine neden olabilir ve alttaki dişlerinizin daha fazlasını açığa çıkararak onları çürümeye veya yaralanmaya karşı savunmasız hale getirebilir. Aşağıda sıraladığımız durumlar erken diş kayıplarında en sık karşılaştığımız sebeplerdendir;
- Travma veya diş ameliyatından kaynaklanan enfeksiyon
- Tek bir diş üzerinde aşırı kuvvet (sert bir şeyi ısırmak gibi)
- Tek bir dişe fiziksel bir darbe (yanağınızı keskin bir kenara çarpmak gibi)
Erken Diş Kayıplarının Önlenmesi İçin Yapılacaklar
Özellikle süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmiş olması, sonraki süreçte çıkacak dişlerin de farklı yönlerde ve pozisyonlarda sürmesine neden olmaktadır. Hatta kimi zaman bazı dişlerin gömülü olarak kalabildiği durumlar vardır. Bu durumu engellemek için süt dişleri üzerinde herhangi bir çürük vs durumunda süt dişleri hemen çekilmemelidir. Bunun yerine süt dişlerine de tedavi uygulanmalıdır. Böylece sonraki sürecin daha sağlıklı bir şekilde devam etmesi mümkün kılınmaktadır.
Erken dönemdeki diş kayıplarının önüne geçilmesi için dişleri güçlendirmek gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak diş hekiminize görünmenizde fayda vardır. Diş hekiminiz böyle durumlarda flor tabletler önerebilir. Hatta bazı durumlarda diş hekiminiz fissür örtücüsü işlemleri de uygulayabilir.