Estetik Dolgu Uygulamaları günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Kusursuz bir gülüşün sağlanması adına yapılan estetik diş dolgusu, farklı yöntem ve malzemeler kullanılarak oldukça kısa sürelerde yapılabilmektedir. Özellikle çürük ya da aşınmaya bağlı olarak bütünlüğü ve fonksiyonu kaybedilen dişlerin yeniden kazandırılması adına yapılan işlemler, gelişen teknolojiyle birlikte birçok farkı seçenekle yapılabilmektedir. Hem ön hem de arka dişlere uygulanabilen estetik diş dolguları,
- Çürümüş ve kırılmış dişlerin onarılması
- Diş boylarının uzatılması
- Dişlerde şekil değişiklikleri
- Kalıcı renk bozukluklarının giderilmesi
- Dişler arasındaki boşlukların kapatılması
Uzun yıllardan beri uygulanmakta olan diş dolguları, günümüz teknolojisinin gelişmesine bağlı olarak farkı seçeneklerle uygulanabilir hale gelmiştir. Geçmişte diş çürümelerinin tedavisinde kullanılan amalgam dolguların estetik beklentileri karşılamaması sebebiyle günümüzde daha çok porselen ve kompozit dolgu çeşitleri tercih edilmektedir.
İlgili Link: Estetik Diş Hekimliği
Kompozit Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?
Kompozit dolguların en önemli özelliği ışınla sertleştirilebilir ve gerçek dişler gibi beyaz olmalarıdır. Dayanıklı yapıları sayesinde hem ön, hem de arka dişlerde uygulanabilmektedir. Dolgu öncesinde çürüklerin temizlenmesi sonrasında ışınla yapılmakta, bağlanan yüzeyi artırmak amacıyla bizotaj uygulanmaktadır. Sonrasında bonding işlemi uygulanmakta, kompozit dolgu ve diş birbirine sıkıca sabitlenmektedir. Dolgu işleminin bitmesini takiben ışınla sertleştirme yapılmakta ve diş üzeri, cilalanarak estetik bir görünüm elde edilmektedir. Kompozit dolgular dişlerde oluşan çürüklerde en aktif olarak kullanılan çözüm yöntemidir.
Porselen Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?
Kompozit dolguların eksiklerini tamamlamak amacıyla geliştirilmiş bulunan porselen dolgular, laboratuvarlarda her bireyin kendi diş ölçülerine göre hazırlanmaktadır. Bu yüzden uygulama sırasında dişlerin yerine oturmaması gibi bir sorun yaşanması söz konusu değildir. Kompozit dolgularda uygulama sırasında yapılan sertleştirme işlemi sırasında az miktarda da olsa büzülme olasılığı mevcuttur. Porselen dolgular bu kaygıları gidererek beklentilerin en üst düzeyde karşılanmasına olanak sağlamaktadır. Genellikle ön dişlerde tercih edilen porselen dolgular, sağladıkları eşsiz gülüş estetiğiyle de öne çıkmaktadır.
Estetik Diş Dolgusunun Kullanım Ömrü ve Sağladığı Avantajlar
Diş dolgusu yaptıran hastaların ortak endişesi, dolgu yapılan dişlerin düşebileceği düşüncesidir. Ancak dolgu dişlerin ölçü alımları ve laboratuvar çalışmaları hatalı yapılmışsa ve hasta sert ve kabuklu yiyecekler tüketiyorsa dolguların düşmesi muhtemeldir. Dolgu malzemesinin boşluğun ölçüsünde kullanılması ve iyi bir şekilde yapıştırılması halinde düşmesi söz konusu değildir.
Dolgu sonrasında tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklara devam edilmemesi veya dişe zarar verebilecek sertlikteki yiyeceklerin tüketilmemesi halinde diş dolguları 5 ila 10 yıl süreyle sorunsuz bir şekilde kullanabilmektedir. Estetik diş dolgularının ömrünü uzatan bir diğer faktör de ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesidir.
Estetik Dolguların Sağladığı Avantajlar
Estetik vücudun farklı bölgelerine yapılabilmekte ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan bozulma ve deformasyonları gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Dişlere yapılan Estetik Diş Hekimliği estetik dolgu uygulamaları da, siyah dolgular sebebiyle ortaya çıkan kötü görünümün giderilmesi ve gülüş estetiğinin sağlanması amacıyla yapılmaktadır. Kırılma veya kopma yaşanmadan uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanıma uygun olan dolguların diğer avantajları ise,
- Doğal ve estetik bir görünüme sahip olmaları
- Dişlerle aynı renkte olmaları sebebiyle yüzle bütünlük oluşturmaları
- Her yaştan kadın-erkek bireye uygulanabilir olması
- Vücutta herhangi bir alerjik oluşuma sebebiyet vermemeleri
- Dişlerde soğuk- sıcak hassasiyeti yaratmamaları
- Ağız dokularıyla tam uyumlu olmalarıdır.
Estetik diş dolgularının bir avantajı da oldukça kısa sürelerde yapılabilmesidir. Dolgu yapılacak diş sayısına ve dişteki tahribatın büyüklüğüne göre farklı sürelerde yapılmakla birlikte ortalama dolgu süresi yaklaşık yarım saat sürmektedir. Dişin rengi ve dokusuna uygun olmaları sebebiyle de, yapıldığı andan itibaren dışardan fark edilmeden kullanılabilirler.
1 yorum
blackhatlinks.com
gnedcpeup isdtk mjpdbjc ahho lvbbiwlqivyfolg