Hamilelik döneminde diş ağrısı anne adaylarının bazen zor günler yaşamasına sebep olur. Bu süreçte röntgen çekimi ve ilaç kullanımı istenmez. O yüzden planlanan bir gebelik öncesi diş doktoru kontrolü şarttır. Böylece başlamış bir çürük varsa ya da bir diş eti hastalığı için gebelik başlamadan tedavi uygulanabilir. Bu ihmal edilmemelidir.

Gebeliğin ilk üç ayı bebeğin organ gelişimi için önemli aylardır. Bu dönemde müdahale istenmez. Genellikle 2. ile 8. ay arasında diş ağrıları yaşanır. Ağrı dayanılmaz olursa bile evde kendiniz ilaç kullanmayınız. Diş doktorunuza gidiniz.

İlgili Link: Azı Dişi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bu şekilde diş ağrısı sebebi bulunur. Çözüm önerileri arasında ilaç kullanma gereği görülürse gebelik sürecinizi takip eden doktor ve diş doktorunuz karar verebilir. İlaç kullanmanız gerekirse lütfen önerilen dozu aşmayın. Kesinlikle ilacı dişiniz üzerine koymayın. Önerildiği gibi kullanın.

Hamilelik Döneminde Diş Ağrısı Çözüm Önerileri

Yaşamın her döneminde olduğu gibi, gebelik döneminde de diş bakımına dikkat edin. Söz edildiği gibi gebelik öncesi diş doktorunuza kontrole gidin. Tüm ağız sorunları çözümlenmiş olarak bu döneme girmeniz çok iyi olacaktır.

Gebelik döneminde yemekler sonrası diş fırçalamak dışında diş ipi ve diş ara fırçası mutlaka kullanın. Yumuşak bir diş fırçası ile diş etlerinizi de temizleyin. Çok şekerli ve unlu gıdalar tüketip plak tabakası oluşumunu hızlandırmayın. Yeterli beslenme ile diş yapınızı destekleyin.

Eğer gebeliğin ilk döneminde çok kusma yaşıyorsanız, hemen ağzınızı su ile çalkalayın. Banyonuzda ve çantanızda karbonatlı su bulundurarak hemen üzerine gargara yaparak diş minelerinin mide sıvıları yüzünden aşınmasını engelleyin.

Tuzlu suyla gargara yapmak da çok büyük olmayan ağrıları yok eder. Tuzlu suyun sıcak ya da soğuk olmaması gerekir. Soğuk kompresler ile diş ağrısı geçirilebilir ya da hafifler. Beş dakikalık aralıklar ile soğuk kompresler yapmayı deneyin. Çenede iltihap var ise soğuk kompres iyi gelecektir.

Ağrılı dişiniz var ise, ağzın o bölümü ile yemek yememeye çalışın. Böylece gıda teması ile başlayan ağrıyı önleyebilirsiniz. Ağrı ne kadar büyük olursa olsun diş doktoru önerisi olmadan lütfen ilaç kullanmayınız.

Hamilelik Döneminde Diş Ağrıları Neden Olur?

Hamilelik ilk üç ayında olan ağrılar ilaç kullanımı mümkün olduğu kadar kısıtlandığı için anne için önemlidir. Ancak gebeliğin her döneminde sorun yaşanabilmektedir. Bunun sebepleri şöyle sıralanabilir:

  1. Anne adayının vücudunda progesteron ve östrojen seviyeleri artar. Bu hormonsal değişiklikler yüzünden dokularda ve diş etlerinde hassasiyet başlayabilir.
  2. Hormonsal değişiklikler yüzünden diş plak oluşumu çoğalabilir. Bu da diş sorunlarına sebep olabilir.
  3. Aşırı kusmalarda diş minelerinde zayıflama oluşup hassasiyet başlayabilir. Karbonatlı su ile sonrasında gargara ihmal edilmemelidir. Ağızdaki asitler böylece yok edilir.
  4. Diş minelerini korumak için karbonhidratlar çok alınmamalı, sert gıdalar dişle kırılmamalıdır.
  5. Uykuda diş gıcırdatma veya diş sıkma sorunları var ise mutlaka diş doktoru ile çözüm aranmalıdır. Gerekirse dişleri koruyan aparat ile diş mineleri korunmalıdır.
  6. Sırf diş sağlığı değil, diş eti sağlığı da çok önemlidir. Diş eti sorunları içinde diş doktorunuzla görüşünüz.
  7. Hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınız için yeterli kalsiyum içeren yiyecekler tüketin. Böylece hem diş hem de kemik sağlığınıza yatırım yapacaksınız. Sağlıklı bir bebek için de doğru beslenme şarttır.

Gebelik düşünülsün düşünülmesin, rutin kontrol ve bakımlarını yaptıranların bu sorunları yaşamayacağını unutmayın. Öncelikle yaşamın her döneminde diş ve ağız sağlığınız konusunda yapılması gereken her şeyi yapmaya çalışın.

Cevap bırakın