Hamilelik dönemleri kadınların genel sağlıkları açısından oldukça hassas bir dönemdir. Öyle ki, meydana gelen hormon değişimleri birçok farklı sağlık sorununa temel teşkil edebilmektedir. Ağız ve diş sağlığını da etkileyen hormonsal değişimler diş eti iltihaplarını tetikleyebilmekte, erken doğum da dâhil olmak üzere ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple kadınlar hamilelik planları yaparken diş kontrolleri ile ilgili takvimlerini de düzenlemelidir.
Hamilelik dönemlerinde diş ve ağız ile ilgili sorunlardan bebeğin olumsuz yönde etkilenmemesi adına, tedavinin 16 ila 28 haftalar arasında yapılmasına özen gösterilmelidir. Gebeliğin sürdüğü dönemlerde kanal tedavisi yapılabildiği gibi anestezi altında diş çekimi veya ağız diş sağlığı ile ilgili diğer sorunların tedavilerinin yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Bazı kişiler tarafından hamile kadınların diş çekimi sırasında anesteziden olumsuz etkileneceğine dair görüşler dile getirilse de, bu düşünce yanlıştır. Hamilelik döneminde diş sorunları sebebiyle antibiyotik kullanımı gerektiğinde, kadın doğum uzmanının bilgisi dâhilinde verilmesi uygundur.
İlgili Link: Eksik Dişler Özgüveninizi Zedelemesin
Hamilelik Döneminde Diş Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş bakımı küçük yaşlardan başlayarak yaşam boyunca düzenli bir şekilde yapılması gereken bir zorunluluktur. Bu sebeple hamilelik dönemlerinde de ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmesi gerekir. Ancak hamilelik sırasında kadının yaşadığı hormonsal değişimler sebebiyle bebeğin zarar görmesini önlemek adına bazı kurallara dikkat edilmelidir.
- Hamilelik dönemlerinde mide bulantısı sıkça görülen bir durumdur. Bu tür durumlar yaşandığında vücut, olağandan daha fazla mide asidi üretir. Bu asidin uzun süre ağız bölgesinde kalması halinde dişlere zarar vermesi mümkün olabildiğinden bu tür durumlarda florür içerikli bakım sularıyla ağız içini temizlemek yararlı olacaktır.
- Özellikle şekerli yiyeceklerin yenilmesi sonrasında vakit geçirmeden dişlerin fırçalanması gerekir.
- Mide bulantısına bağlı olarak kusma yaşanması halinde vakit geçirmeden ağız temizliği yapılmalıdır.
- Hamileliği ilk 3 ayı diş tedavilerinden kaçınmak, mümkünde bu tür tedavileri hamileliğin 16-28 haftaları arasında yaptırmak gerekir.
- Zorunlu olmadıkça röntgen veya farklı ışın tedavileri içeren uygulamalardan kaçınmak gerekir.
- Diş ağrıları veya farklı bir soruna bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarında hekime görüşü alınmadan herhangi bir antibiyotik kullanılmamalıdır.
- Hamilelik dönemlerinde diş eti iltihabı veya farklı diş sorunları sebebiyle oluşan iltihaplar bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple hamilelik dönemlerine denk gelen sorunların tedavisi öncesinde mutlaka jinekolog tarafından yapılan değerlendirmeler göz önüne alınmalıdır.
Hamilelik dönemleri anne adayları için ağız ve diş sağlığı açısından da oldukça farklı bir dönemdir. Bu dönemlerde diş çürümelerinin önüne geçmek için bol sıvı tüketilmesi yararlı olacaktır.