İmplant aşamaları tedavi öncesi, tedavisi ve tedavi sonrası olmak üzere üçe ayrılır. İlk aşama yani implant öncesinde dişler uzman doktor tarafından muayene edilir ve implantın tedavisini ve sonrasında dişlerin nasıl olacağı konusunda bilgi verilir. Aynı zamanda implantların çıkartılıp tedavi edilmesi mümkün olmadığından karşılaşılacak olası sorunda yer yoktur. Uzman doktor dişlerin nasıl tamamlanacağı konusunda hastaya bilgisayarda görsel görüntüler izlettirir ve tedavi aşamasına geçirilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Olur?

İmplant tedavisi kendi aralarında cerrahi operasyon ve üst yapı aşaması olmak üzere iki aşamadan meydana gelir. Ayrıca implant diş tedavisinde iki yöntem kullanılabilir. Birinci yöntem hemen yükleme yöntemidir. Bu yöntemde, dişler çekildikten sonra bekleme yapmadan implant yerleştirilir. Bir diğer yöntem ise, dikiş çekildikten sonra yaklaşık 1 ile 3 ay bekleme yaptıktan sonra dişe yerleştirilir.

Cerrahi Operasyon

İmlant tedavisinin ilk aşaması olan cerrahi aşamasında yaklaşık 15 dakika sürer. Ancak yerleştirilen implant sayısı çene kemiği yapısı ve hastanın uyumu gibi faktörler operasyon süresini değiştirebilir. Cerrahi operasyonda ilk önce ağız bakımı ve hijyeni sağlanarak lokal anestezi ile implantlar çene 3kemiğine yerleştirilir. Lokal anestezi yapıldığından dolayı operasyon sırsında hiçbir ağır ya da acı hissetmezsiniz, fakat 3 ile 4 saat sonra anestezinin etkisi geçince ağır ve acı hissi hissedebilirsiniz.

Ağrının şiddeti dayanılması zor ağrılar değildir. Ancak herkeste aynı sevide olmaz ve mutlaka doktor rahatlatmak için ağrı kesici ilaçlar verir. İmplantlar yerleştirildikten sonra çene kemiği ile kaynaşması için yaklaşık 2 ile 4 ay bekleniri ihtiyaç halinde hastanın rahat etmesi için bekleme süresi için geçici diş takılır.

İlgili Link: İmplant Nedir

Üst Yapım Aşaması

İmplantlar çene kemiği ile kaynaştıktan sonra hemen ikinci aşama olan üst yapım aşamasına geçirilir. Bu aşamada ise kök imlandın üst kısmına yapılacak dişlerin ağza yerleştirmeden önce nasıl olacağı konusunda üç boyutlu sistemler ile planlama yapılır. Üst kronun yapısı ilerleyen zamanlarda uzun vadeli implant tedavi için çok önemli faktördür. Üst yapı aşamasında porselenden ya da zirkonyumdan üretilen dişler, vidalama ya da yapıştırma yöntemi ile öncelikle prova edilir. Başarılı olunması durumunda, implantlar yerlerine oturtularak tedavi tamamlanmış olur.

İmplant Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İmplant tedavi sonra ağız bakımı ve hijyeni çok önemlidir. İmplantlara bakım yapmazsa doğal dişlerinizi kaybettiğiniz gibi bunları da kaybedersiniz. Ayrıca fırçalama yapmazsanız diş etinizde şişme kızarma ve kanamalar oluşur ve arkasından kemik erimesi meydana gelerek implant kaybı meydana gelir. Eğer implantların yanında doğal dişler varsa da bu dişlerde de çürük ve diş eti problemleri ile bunlarda hasar görür. Ayrıca herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bekleme yapmadan hekime danışılması gerekiyor. Tedavi sonrası ilk bir gün içinde soğuk uygulaması yapılmaktadır. Doktorun talimatlarına uyulduğu taktirde implant tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir.

Cevap bırakın