Diş implantı, kişinin ağzında eksik olan dişlerin yerine uygulan başarılı bir tedavi yöntemidir. Çene kemiğine vida şeklinde yapay diş kökü sabitlenmesi ile birlikte yapılan bu tedavinin farklı çeşitleri bulunabilmektedir. Yapım aşaması uzun sürebilse bile, günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olmaktadır.
İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Diş implant çeşitleri her hastaya isteğine göre uygulanamamaktadır. Diş hekimi muayenesinden sonra hasta için en uygun diş implantı seçilir ve ona göre tedaviye başlanır. Her hasta için farklı bir tanesi uygulanan ve destek dokularına göre sınıflandırılan implant çeşitleri aşağıdaki listede yer aldığı gibidir:
- Endodontik stabilizatörler
- Transosseöz implant
- Endosseöz implantlar
- İntramukozal insertler
- Subperiostal implantlar
İlgili Link: İmplant Destekli Protez Çeşitleri
Endodontik Stabilizatörler
Daha çok zayıf dişleri güçlendirmek adına kullanılan Endodontik stabilizatörler, bu implantın kullanılması için gerekli şart; Hastanın dişlerinin altyapısının zayıf olması olacaktır.
Transosseöz İmplant
Genellikle kemik boyu yetersiz gelen hastalar için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Transosseöz implant yapılırken kemik boyunca yerleştirilen implant türü olarak da dikkat çekmektedir. 1973 senesinde ortaya çıkan bu teknik, son zamanlarda etkisini yitirmiştir. Bu tedavi yöntemi için hastaya genel anestezi uygulanması gerekmektedir. Ayrıca zor bir tedavi olması da tercih edilmemesinin bir diğer sebebidir.
Endosseöz İmplantlar
Vida veya silindirik şekilde üretilen Endosseöz imlantlar, direkt olarak çene kemiğinin içerisine yerleştirilmesi ile bilinmektedir. Kemiğin içerisindeyken aynı kemik gibi davranan bu yöntem silindirik implant, blade implant, vida implant isimleri ile de bilinmektedir.
İntramukozal İnsertler
1943 senesinde ilk kez uygulanan İntramukol insertler, diş implantının mantar formunda olmasıdır. Şuan üretilen ve uygulanan implant çeşitleri gibi titanyumdan üretilen İntremukozal insertler, günümüzde pek tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir.
Subperiostal İmplantlar
İmplant çeşitlerinden bir diğeri olan Subperiostal implantlar, cerrahi yöntemlerle kemiği açığa çıkarttıktan sonra uygulanmaya başlanır. Çene kemiğinin açılmasından sonra gerekli ölçüler alınarak implant yapımına başlanır. Kafes şeklinde olan bu implantlar, ince ve metal alaşımlı olmasıyla diğerlerine göre biraz farklıdır.
Tedavinin uygulana şekli; Periostun altından direkt olarak kemiğe uygulanması ile olmaktadır. Özel olarak alveoler kemiğin üzerine uygulanan Subperostal implantlar, bu sayede yemek yerken büyük kolaylık sağlamaktadır. Hasta yemek yerken sadece dişinde baskı hissetmeyecek ve bu baskı bütün çeneye yayılarak kişinin rahatsız olmasını engelleyecektir.
Her hasta için başvurulmayan bu yöntem daha çok kretin vertikal yüksekliğinin endostal implant yerleştirmek için uygun olmamasında kullanılır. Subperiostal implantlar, günümüzde sık tercih edilen implant yöntemlerinden biri olmaktadır.