Dişler vücudun en önemli kısmıdır. Ağız yoluyla beslenme yapılırken en büyük görev dişlere düşmektedir. Birçok hastalık da ağız ve diş nedeniyle iç organlara taşınmaktadır. Diş ve ağız bakımı da bu nedenlerden dolayı oldukça önemlidir.
İmplant Nedir?
Kusursuz gülüşlerin ve sağlığın başrol kahramanı dişlerin bakımı oldukça önemlidir. Bazen yaşanan bir kaza veya eksik yapılan ağız ve diş bakımı nedeni ile dişlerde sorun olabiliyor. Bu sorunların çözümü birçok tedavi yöntemi ile mümkündür. Özellikle sıkça duyulan implant bu yöntemler arasında ilk sıraları almaktadır.
Vücut içerisindeki canlı dokulara cansız madde yerleştirmek olarak kabaca ifade edilebilir. Yani eksik diş veya kullanımında sorun olan diş veya dişlerin tedavisi amacı ile çene kemikleri arasında açılan yuvaya titanyum esaslı vida veya kök ekleme işlemine implant diyebiliriz.
İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Kusursuz gülüşlere kavuşmak için yapılan diş tedavilerinin en yaygın olanı implantın birçok çeşidi vardır. Günümüzde diş hekimlerinin yaygın olarak tercih ettiği implant çeşidi ise vida şekilli olan implantlardır. Çene kemiğinde açılan yuvaya yerleştirilerek yapılan vida şeklindeki implant sizlere sağlıklı ve estetik gülüşünüzü geri vermektedir.
Diğer implant çeşitleri ise; subperiostal implantlar, intramukozal implantlar, endostal implantlar, endodontik implantlar, transsosseöz implantlardır.
İmplant Destekli Protez Çeşitleri Hakkında Bilgi
İmplant üstü protez olarak da adlandırılan implant destekli protezler iki çeşittir. Bunlar hareketi ve sabit implant üstü protezler olarak isimlendirilir. Eksik diş sayısı ve dişin yerine göre düzenlenip yapıştırılarak uygulanan protez çeşidi sabit implant üstü protezdir.
İlgili Link : İmplant Nedir
Bu bahsi geçen protezler direk diş üzerine yapılan protezlerle benzer bir şekilde metal seramik veya zirkonyum seramik ile yapılabilmektedir. Tam dişsizlik durumu mevcutsa sabit protez yerine hareketli implant üstü protez kullanımı tercih edilmelidir. Ama bunu da bazı şartları vardır. Bu protezler hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir.
Aşırı kemik erimesi olan hastalar tam protez kullanmaktadır. Özellikle bu hastalarda alt protezin yerinden çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Çıkan bu protez, dil ve yanaklara da hesaba katılırsa konuşma güçlüğü bile ortaya çıkabilir. Özellikle bu gibi durumlarda alt protez uygulanan implant üzerine sabitlenmesi olası rahatsızlığı önlemektedir.
İmplant Üstü Protez Kullanımı Doğru Tercih
Birçok hastanın tercih ettiği protezler implant üstü olanlardır. Bu tercih kullanış açısından çok doğru bir tercihtir. Çünkü hastalarda tam proteze alışma zorluğu vardır ve protez hareketli olduğu zaman hastalarda ağızda yara gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Sabit protez kullanımı bu gibi sorunları önler.
İmplant üstü protez tedavisi oldukça hızlı olmaktadır. Hastanın muayenesinin ardından alınan ölçülere göre hazırlanan protezler iki hafta içinde teslim edilerek tedavi sonlandırılır. Mutlu, güvenli ve estetik gülüşe kavuşan hastalar en yaygın ve en kullanışlı implant üstü protezleri ile yaşamlarına devam etmektedir.