İmplant nedir sorusunun en yalın yanıtı; diş eksikliği problemi yaşayan bir kişi için en etkili çözüm yöntemlerinden biridir. Eksik dişin yerine titanyumdan yapılan bir vida yerleştirilir. Vida, titanyumdan olduğu için kemik kolayca kabul etmektedir. 1 dişi olmayan hastaya yapılabilen bu implant, aynı zamanda hiç dişi olmayan bir hasta içinde tedavi yöntemi olabilmektedir.

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant yapım aşaması çoğunlukla iki evreden oluşmaktadır. Eğer normal implant tedavisi yapılacaksa, gerekli muayeneler ve testler yapıldıktan sonra bir gün belirlenir. Bu günde gelen hastanın implant yapılacak bölgesine genelde lokal anestezi yapılır fakat, hastanın isteğine göre genel anestezi yapılması da mümkündür.

İmplant yapılacak yer uyuştuktan sonra diş eti dikkatlice kaldırılır. Bunun ardından ebatları hastanın diş yapısına ve birçok farklı faktöre göre belirlenen implant, kemiğin belirlenen noktasına yerleştirilir. İmplantın ilk evresi olan bu evre tamamlandıktan sonra bir süre, titanyum vidanın kemikle birleşerek vücudun bir parçası haline gelmesi için beklenir. Bu sürenin sonrasında ise, üzeri kapanmış olan implant, açığa çıkarılır ve dişe benzeyebilmesi için bazı parçalar eklenir. Son olarak protez diz işlemleri başlar ve hasta, böylece eksik diş sorunundan kurtulmuş olur.

İlgili Link: Diş İltihabı Nedir

İmplant Hangi Durumlarda Yapılmalıdır ?

Diş eksiliği olan veya dişlerinin çoğu olmadığı için takma diş kullananlar, implant tedavisi tercih ederek bu sorunlarında kurtulabilirler. Eğer hastada diş eksikliği problemi varsa, hastanın implant tedavisi yaptırmak için uzman bir diş hekimine başvurması kendisi açısından oldukça önemlidir. Yapılacak bu tedavi sayesinde eksik dişlerin tamamlanması sağlanacaktır. İmplant tedavisi, diş eksikliği olduğu zaman uygulanması daha iyi sonuçlar yaratan bir yöntemdir.

Bu sayede, hem hastanın dış görünüşünde bir sıkıntı yaşanmayacak, hem de hastanın sindirimin sisteminde oluşan veya oluşacak olan sağlık sıkıntıları engellenecektir. Diş çekildiği zaman yerinde oluşan boşluktaki kemik, zaman içerisinde görevini gerçekleştiremediği için eriyerek çökebilir. Bu durumun önlenmesine en çok yardımcı olabilecek işlem, implant tedavisi olmaktadır.

İlgili Link: İmplant Çeşitleri

İmplant Kimlere Uygulanmaz ?

İmplant çoğu kişiye uygulanabilmektedir fakat, bazı durumlarda implantın uygulanması gerçekleştirilememektedir. İmplant tedavisi için uygun olmayan kişileri sizler için araştırdık ve sıraladık. Bu sıralamaya aşağıda yer alan listeden ulaşabilirsiniz:

  • Sigara tiryakileri
  • Kemiği halen gelişmekte olan gençler
  • 18 yaşından küçükler
  • Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili ve otoimmun hastalıklarından en az birine sahip olanlar
  • Bifosfonat, kortikosteroid ya da immun gibi ilaçları kullanmak zorunda olanlar

Yukarıda yer alan kişilerin implant tedavisini yaptırmak için doktoru tarafından izin verilmiş olması gerekmektedir. Eğer bu durumlar varsa ve doktorun haberi yoksa kesinlikle bilgilendirmeniz gerekir. Aksi takdirde ağız sağlığınıza büyük zararlar verebilirsiniz.

Bu duruma ek olarak bir hastaya implant işleminin uygulanabilmesi için, çene boyutu ve kalınlığının gerekli ebatlarda olması gerekir. İmplant tedavisi, çene kemiğine vida yerleştirilmesiyle uygulandığı için, bu yeterli kriterleri taşımayan kişilere ya cerrahi işlem uygulanarak çene kemiği düzeltilir ya da implant uygulanamaz.

Cevap bırakın