İmplant ortodontik tedavilerde sabit destek olarak kullanılmak üzere cerrahi müdahalelerle yerleştirilen vida veya kök formundaki ürünlerdir. Titanyumdan üretilen implantlar çene kemiği içerisine yerleştirilerek yapıya bütünlük kazandırmak amacıyla kullanılır. İmplant uygulamasında kullanılacak ürünün rahat yerleştirilmesi için çene kemiğinde uygun çap, uzunluk ve pozisyonda yuvalar açılır. Belli bir prosedür kapsamında ve steril klinik ortamlarında sürdürülen çalışmalar, büyük bir titizlikle yapılarak tedavi süreci sonlandırılır.

İmplant Tedavi Süreci Nasıl İşler?

İmplant tedavisi, süreci etkileyen herhangi bir etken olmadığı müddetçe belli aşamaların tamamlanmasıyla gerçekleştirilen klinik bir uygulamadır. İmplant tedavi süreci fiziki muayene sonrasında diş röntgeni çekilmesiyle başlar. Diş ve çene yapısının uygunluğu ve diş kökünün hesaplanması amacıyla alınan röntgen görüntüsü, uygulamayı gerçekleştirecek olan diş hekiminin gerekli hazırlıkları ihtiyaca uygun şekilde yapabilmesine olanak sağlar.

Tedavinin başlangıcında kısa süren bir cerrahi girişimle çene kemiğine yerleştirilen implantlar, yaklaşık 3 ay içinde çene kemiğine kaynayarak sağlam bir zemin oluşturur. Böylece gerçek bir diş kökü halini alan implantlar, üzerlerine konulacak olan protezleri rahatça taşıyabilmektedir. Lokal anestezi altında yapıldığı için hastanın ağrı sızı hissetmesi söz konusu değildir.

İlgili Link: Diş Dolgusu Çeşitleri

Bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık 10-15 dakika sürdüğünden dolayı hasta konforu bakımından herhangi bir sorun yaşanmaz. Anestezi etkisiyle meydana gelen çene uyuşması da yaklaşık 1-2 saat içerisinde kendiliğinden geçer. Uygulama sonrası yaşanabilecek olası ağrıların önlenmesi için hekim tarafından önerilen ağrı kesicilerin kullanılması, iyileşme sürecine geçiş döneminde yeterli olacaktır.

İmplant tedavisi cerrahi işlemler gerektirdiği için klinik ve steril bir ortamda yapılması zorunludur. Ayrıca kullanılan malzemenin kalitesi ve uygulamacının bilgi ve tecrübe birikimi de elde edilecek sonuç açısından oldukça önemlidir. İmplant tedavisi yarım saat ile 2 saat arasında bir sürede tamamlansa da, hastanın çene kemiği ve diş yapısı sürecin ne kadar süreceğini belirleyen faktörlerdir. Sorunsuz bir kemik ve diş yapısına implant uygulanması halinde 1 ila 3 ay sonrasında kalıcı protezler takılarak tedavi süreci sonlandırılmaktadır.

İmplant Tedavisi Sonrası Diş Bakımı

İmplant tedavisi sonrası diş bakımı ana dişlere yapılan bakım kadar önemlidir. Öyle ki iyi bir bakım yapılması halinde implantlar ömür boyu sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Diş bakımının aksatılması, sigara içilmesi veya belirli periyotlarla yapılması gereken doktor kontrollerinin aksatılması sonucunda implantlar zarar görebilmektedir. Aşırı sigara kullanımı implantların ömrünü kısalttığı gibi, tedavi sonrası iyileşme süresinin uzamasına da sebep olmaktadır.

Cevap bırakın