Diş, insanın hem beslenmesi hem de sindirim yapabilmesi için oldukça önemlidir. Ağızda diş eksikliği olduğu zamanlarda sindirim sistemi bu durumdan olumsuz etkilenir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte eksik dişlerin yerini doldurmak mümkün hale gelmiştir. İmplant tedavisi sayesinde dişi eksik olan kişiler bu sorundan kolayca kurtulabilmektedir.
İmplant, doğal diş köküne en yakın şekilde tasarlanan ve titanyumdan olan yapay diş köküne verilen isimdir. Ağızdaki eksik dişlerin yerine yapılan implant, kişinin diş sebepli sıkıntılarını ortadan kaldırır. Çene kemiğine yerleştirilen titanyum diş kökleri, oldukça kısa bir sürede kemiğin içine konabilmektedir.
İlgili Link: İmplant Çeşitleri
İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular
İmplant Hangi Yaştakilere Yapılır?
İmplant yapılan kişilerin kesinlikle çocuk olmaması gerekir. Çünkü implant tedavisinin yapılabilmesi için kişinin kemik gelişimi tamamlanmış olmalıdır. Üst yaş sınırı bulunmayan implant tedavisinin alt yaş sınırı 18 yaş olmaktadır. Bu yaştan aşağı kişilere implant uygulanması uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
İmplant Yapılırken Ağrı Olur mu?
İmplant yapılırken hastanın ağrı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu yüzden hiçbir işlemi yaparken ağrı hissetmek mümkün değildir. Artık tıp teknolojisinde hastanın sağlığı önemli olduğu için, kullanılan anestezi malzemeleri ile birlikte işlem gören bölge kesinlikle uyuşturulmaktadır.
İmplant Yapımı Ne Kadar Sürer?
İmplant yapım süresi değişiklik gösterebilmektedir. Bunun başlıca nedeni; Yapılacak diş sayısı ile alakalıdır. Bunun yanı sıra hastanın çene kemiğinin yapısı da önemlidir. Normal şartlar altında bir implantın çene kemiğine yerleştirilme süresi 15 ila 20 dakika arasındadır. İmplant yapılacak diş sayısı ile bu süre çarpılarak implant yapım süresi anlaşılabilmektedir.
Ağızda eksik dişin sayısı fazla ise ve bu dişlerin hepsine implant uygulanacak ise süreç fazla olabilmektedir. Buna ek olarak ağız içerisinde herhangi bir cerrahi işlem uygulanacak olursa hastanın operasyonu daha uzun sürebilmektedir.
İmplant Yapıldıktan Sonra Sıkıntı Olur mu?
İmplant yapan doktorun başarısı ve daha önceki hastaların yorumları oldukça önemlidir. Herhangi bir sıkıntı çekmemek adına, diş doktorunuzu iyi seçmenizde fayda vardır. Çoğu kişi sıkıntılı bir tedavi olduğunu düşünse bile, implant diş çekiminden daha kolay bir işlem olmaktadır.
İmplanttan sonra yaşanacak küçük sorunlar olabilir. Bu sorunlar, neredeyse implant yaptıran herkes için gerekli olmaktadır. İşlem uygulanan bölgenin şişmesi ve kanaması gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca; İmplant yapımında titanyum kullanılması nedeni ile diş etine zarar vermesi ya da kişide alerji oluşturması imkansızdır.
İlgili Link: İmplant Sonrası Süreçte Bunlara Dikkat Edin
İmplant Sonrasında Neler Yenilebilir?
İmplant yapımından sonra 2 saat boyunca hastanın kesinlikle bir şey yememesi ve içmemesi gerekir. 2 saatin ardından beslenilebilir fakat aşırı beslenmek yine doğru olmayacaktır. Bunu engellemek için ilk hafta doktor tarafından diyet önerilebilir. Yaranın iyileşmesine kadar, acı, ekşi, sıcak ve soğuk besinlerin tüketilmesi yüksek derecede acı verebilmektedir.
İmplant tedavisi yapılmış bir hasta dişlerine daha çok özen göstermelidir. Örneğin kuruyemiş gibi sert ve kabuklu gıdalar kesinlikle dişle kırılmamalı ve günde 2 defa diş fırçalamaya özen gösterilmelidir. Bu sayede implantın ömrü uzayacaktır.
İmplantın Kaynaması Ne Kadar Sürer?
İmplant, çene kemiğine yerleştirildikten sonra bir süre öylece durmalıdır. Bu sayede yapay diş kökü olan implant ve çene kemiği birbirine kaynayacaktır. Kaynama süresinde etkili olan kriterler vardır. Bunlar; Kemik yapısı, implantın boyutu, kemik yoğunluğu ve bazı diğer hastalıklar olmaktadır.
Doktor tarafından hastanın her türlü bilgisi gözlem altında tutulacaktır. Alt çeneye implant yerleştirildiyse, bunun kaynaması yaklaşık olarak 2 ila 3 ay sürecektir. Fakat üst çeneye yapıldıysa bu süreç 3 ila 6 aya kadar çıkacaktır. Bu sürecin tamamlandığı doktor tarafından yapılan muayeneler ile anlaşılmaktadır.
İmplant Ağız Kokusu Yapar mı?
İmplant ağız içerisinde herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağı ve eksik dişlerin yerini dolduracağı için asla ağız kokusu yapmaz. İmplant yapımında kullanılan titanyum malzeme sayesinde oksitlenme oluşması imkansızdır. Bu yüzden ağız kokusu oluştuğunda sorun implantta değil başka bir şeydedir.
Ağız kokusu oluştuğu durumlarda kesinlikle araştırma yapılmalı ve sorunun neyden kaynaklı olduğu anlaşılmalıdır. Aksi takdirde ağız içerisinde bulunan problem her geçen gün büyüyerek daha kötü bir sıkıntıya neden olabilir. Özellikle çürük durumunda veya midede olan sıkıntılarda ağız kokusu problemi olmaktadır.