Köpek dişi nedir? Gömülü köpek dişi ağzın iç bölgesinde alt veya üst dudakların kenarlarına denk gelen ve kesici dişlerin yan tarafında yer alan dişlerdir. Köpek dişleri arasında en son gelişen dişler olduğu için ağız içerisinde yeterli alanı bulamayabilir. Bu durum çene bölgesinde dişlerin gömülü kalmasına yol açar. Dolayısıyla gömülü köpek dişi hastalığı ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra süt dişlerinin de zamanından önce çekilmiş olması köpek dişinin gömülü kalmasına neden olabilir. Ayrıca ağzın ön bölgesinde bulunan kesici dişlerinin köklerinde görülen hastalıklar da dişin çeneye gömülmesine yol açmaktadır.

Çoğunlukla 20’li yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak çocuklarda erken teşhis konulduğu zaman rahatlıkla tedavi edilebilir. Araştırmalara göre kadınlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Yetişkinlerde ortaya çıkması durumunda ise cerrahi operasyona başvurulmaktadır. Tedavisindeki amaç ise gömülü dişin tam olarak yerine yerleşmesini sağlamaktır. Günüz koşullarında gömülü dişin tedavisi gündeme geldiği zaman karşımıza birden fazla yöntem ve tekniğin çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu noktada üst düzeyde bir tedavinin yapılabilmesi için etkili bir tanı sürecinin takip edilmesi şarttır.

Gömülü Köpek Dişi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alt çenede veya üst çenede dışarı çıkamayıp kemik içerisinde gömülü kalan köpek dişinin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Gömülü köpek dişi tedavisi için öncelikle film veya röntgen çekilmektedir. Ardından genel bir muayene yapılmaktadır. Muayene sonrasında ise anestezi uygulayarak cerrahi işlem uygulanmaktadır. Cerrahi operasyon oldukça hassas ilerlemelidir. Dişlerin köküne zarar verilmeden uygulanmalıdır. Diş kökü zarar görmüş köpek dişlerinin çekilmesi gerekmektedir. Olası hasar durumunda ise farklı diş tedavisi yöntemleriyle ağızda gerçekleşen boşluk doldurulmaktadır.

İlgili Link: Azı Dişi Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Çocuklarda gömülü köpek dişi tedavisi daha kolaydır. Ortodonti tedavi yöntemlerine başvurularak köpek dişler çektirilebilir. Süt dişlerinin düşmemesi durumunda erkenden teşhis koymak çocukların ağız yapısı için büyük önem taşımaktadır. Fark edildiği an köpek dişlerin gömülü kalmaması için tedaviye başvurulmalıdır. Dolayısıyla düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek oldukça önemlidir. Tedavi sonrası yaraların iyileşmesi için yine diş hekimlerine danışmak gerekmektedir.

Gömülü Köpek Dişi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Köpek dişlerinin ağız içinde çeneye gömülü kalması durumunda cerrahi operasyon şart olmaktadır. Köpek dişin gömülü olduğu yerden çıkarılıp işlevini görebilmesi için yerine yerleştirilmesi gerekmektedir. Gömülü köpek dişi tedavisi belirtiler açığa çıktığı an diş hekimine başvurularak yapılmaktadır. Köpek dişin gömülü olduğuna dair belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Ağızda yerini almamış dişin simetriğinin çıkması
  • 12 yaş geçmesine rağmen süt dişlerin dökülmemiş olması
  • Damakta meydana gelen şişkinlik ya da kabartılar
  • Üst damakta yan kısımlarda bulunan dişlerin eksikliği ya da şekillerindeki bozukluk
  • Ön bölgedeki kesici dişlerin seyrek olması
  • Dudak damaklarının yarık olması

Bu belirtiler meydana geldiği taktirde diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Tedavi süreci çok zor değildir ancak yetişkinlerde çocuklara göre daha zorlu gerçekleşmektedir. Erken yaşta erken tanı konulduğu taktirde tedavi süreci kısalmaktadır. Önleyici birtakım muayenelerin ardından tedavi gerçekleştirilir. Ayrıca maliyeti de düşmektedir. Teşhis geciktiği zaman ya da yaş ilerlediği zaman ise yan etkiler daha da şiddetlenmektedir. Bu durumda ağız yapısına, dişlerin konumuna ve ağzın kapanma şekline göre cerrahi müdahale veya diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında gömülü köpek dişi tedavi edilmezse ne olur? İşte merak edilen ayrıntılar!

Gömülü Köpek Dişi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Köpek dişler ağızda işlevi oldukça önemli olan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken dişlerdir. Gömülü olduğu taktirde birçok farklı yan etkilere ve rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Gömülü köpek dişi tedavi edilmezse komşu diş köklerini de eritmektedir. Diğer dişlerin gelişimine de engel olmaktadır. Ayrıca damak yapısında kist oluşumuna neden olabilir ve damakların yapısını güçsüzleştirmektedir. Bunun yanı sıra diş probleminin derecesine bağlı olarak diş ağrısına neden olmaktadır.

İlgili Link: Şiddetli Diş Ağrısı Sorunlarında Ne Yapılmalı

Ağız yapısında büyük bir değişikliğe neden olabilir. Dişlerin estetik dizilişini bozabilir ve dişlerin dizilişlerindeki bozukluk da farklı etkenlere neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra ağız yapısında zayıflığa neden olmaktadır. Dişlerin işlevlerini kaybetmelerine veya güçsüz kalmalarına neden olabilmektedir. Gömülü köpek dişlerini düzenli kontroller sayesinde fark etmek oldukça önemlidir. Belirtiler açığa çıktığı zaman ise erkenden gerekli görülen tedavinin en kısa sürede uygulanması gerekmektedir.

Cevap bırakın