Kazalar, genetik sebepler, ağız hijyenine dikkat etmeme, kötü beslenme alışkanlıkları. Diş minesi kusurları sonucu diş kayıpları olmaktadır. Diş kayıplarında sağlıklı çiğnemeyi sağlamak için ve estetik sebepler ile kayıp dişin yeri doldurulmalıdır. Yanındaki sağlıklı diş ile bağlantı kurularak boşluğun doldurulmasına diş köprüsü denilmektedir. Köprü diş uygulaması ağız içinde sağlıklı bir ortamın oluşması için yapılmaktadır. Bu uygulamanın yapılmasının pek çok yararı bulunmaktadır. Köprü dişin sağlığa faydaları, şöyle sıralanabilir:
- Çiğneme ile konuşma kolaylaşır.
- Estetik kaygılar yok olur
- Diğer dişler kaymaz
- Isırma, çiğneme işlemleri ağız içinde eşit kuvvette dağılmış olur
Köprü dişler eksik dişin yerine yapılırken yanlardaki sağlam dişler tutunması için hazırlanır ve kullanılır. Bazen eksik dişin sadece bir tarafında sağlam diş bulunur. Bu durumda da yapılabilir ama tek diş tarafından desteklendiği için, yapışık diş zayıflayabilir. Ama yine de bu olanak değerlendirilir. Günümüzde implant dişlere komşu olan eksik diş bulunduğu zaman, implant destekli köprü diş uygulaması yapılabilmektedir.
İlgili Link: Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır
Köprü yapılmadan önce dayanak olacak gerekli iki diş ya da tek diş hazırlanır. Bir miktar diş dokusu, üstüne geçecek parçanın uygulanması için alınır. Dişlerin şekillendirilmesi sonrasında ölçü alınır. Geçici bir süre kullanması için hastanın kesilen dişine kapak konulur. Sonrasında diş köprüsü laboratuvar ortamında hazırlanır. Hazırlanan köprü prova yapılarak gerekli çiğneme yüksekliği ve uyumu kontrol edilir. Son düzenlemeden sonra köprü yerine oturtularak destek dişlere yapıştırılır.
Köprü Diş Nasıl Yapılır?
Çekilen dişin yerine bir diş yapılması sağlıklı çiğneme ve görünüm açısından şarttır. O yüzden gerekli iyileşme gerçekleştikten sonra eksik diş tamamlanır. Eğer bu yapılmaz ise yandaki dişlerde kayma olabilir. Bu kaymanın önüne geçilmesi için köprü diş uygulaması zorunlu hale gelmektedir. Bu uygulamanın yapılması biraz zaman alan ve birkaç seansta yapılabilecek bir tedavi yoludur. Tedaviye başlandığında bu sürecin sonunda sağlıklı dişlere sahip olacağı unutulmamalı.
Köprü diş birkaç aşamada yapılır. Önce eksik dişin yanındaki bir ya da iki tarafındaki dişlerin çevresi uyuşturulur. Bir miktar küçültülürler. Boşluk ve küçültülen dişlerin kalıbı alınır. Küçültülen dişlerin üzerine geçici bir köprü konularak gerçek köprünün yapımı esnasında kullanılabilmesi için yeterli konfor hastaya sağlanır.
İlgili Link: Estetik Dolgu Uygulamaları İle Daha Güvenli Gülüşler Mümkün
Laboratuvar ortamında alınan kalıp üzerinden köprü diş çalışılır. Bu çalışma metal destekli porselen, zirkonyum destekli porselen, solid zirkonyum ve tam metal ile yapılabilmektedir. Görünüm ve işlev olarak aynı çiğnemeyi yapacak diş biçimi oluşturulur. Buna ek olarak destek alınacak dişlerin üzerine yapılacak diş kapakları hazırlanır ve birleştirilir.
Dişler yapıldıktan sonra prova edilir. Gerekli düzenlemeler sağlıklı bir görünüm ve çiğneme fonksiyonu için yapılır. Son aşamada diş doktoru tarafından köprü diş hastanın ağzına yerleştirilir ve yapıştırılır. Sonrasında gerekiyorsa bazı düzeltme ve düzenlemeler hasta ağzında gerçekleştirilebilir.
Bazen yandaki dişler küçültülmeden yapılan kanatlı köprülerde ön dişlere uygulanabilir. Eksik olan dişin yerine bir diş yapılır. Yapılan dişe yanlarına iki kanat benzeri şey eklenir ve eklenen bu kanatlardan yandaki dişlere bağlanır. Bu köprüler arka dişlere uygulanmaz. Çünkü ağır çiğneme gücüne bağlantıları dayanamayabilir.
Her diş kaybı sonrası bir implant yapmak yerine, implant yanındaki dişte kayıp olunca implant üstüne boş dişi dolduracak şekilde köprü yapılabilir.
Köprü Diş Yaptırırken Dikkat Edilecekler
Köprü diş yapımı uzmanlık isteyen bir iştir mutlaka bir doktoru tarafından yapılır. Şunlara dikkat edilir.
- Köprü yapılacak diş ya da dişler gerekli çiğneme basıncını sağlayacak sağlamlıkta olmalı ve basınç ile hasar görmemeli
- Köprünün oluşturulacağı dişler üstten bir miktar küçültülerek hazırlanmalı
- Köprü yapılmadan önce kayıp olan diş dokusu tam olarak iyileşmiş olmalı ve şiş varsa tümüyle inmiş olmalı ve köprü uygulandıktan sonra diş etindeki değişim yüzünden köprü bollaşıp altına yiyecek artıkları girememeli
- Ölçü hassas bir biçimde alınmalı
- Provalar ile istenen şekil tam olarak verilmeli
- Köprü dişin rengi diğer dişlerle uyumlu olmalı
Köprü Diş Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilecekler
Köprü yapıldıktan sonra doktorun söylediği bir süre yemek yenilmemesi doğrudur. Doktorun söylediği süre içinde bir şey yememek veya içmemek dişler üzerinde tam ve sağlıklı yapışma işleminin gerçekleşmesi için şarttır. Bu köprü diş uygulamasının olumlu bir şekilde sonuçlanması için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Doktor tavsiyesine uymak bu tedavinin en güzel şekilde sonuçlanması için gereklidir.
Köprü diş uygulaması sonrasında diş bakımı aynı dişe uygulanan biçimde yapılmalıdır. Günde iki kez fırçalamak, diş ipi ya da yanal diş fırçaları ile araların fırçalanması şarttır. Aksi taktirde ağızda istenmeyen mikroorganizmalar üreyecek ve koku yapabilecektir. Altında diş olan kaplamaların altına yiyecek kaçması istenmeyen çürüklere sebep olabilir. Gerekirse ağız hijyeni için alkolsüz bir ağız gargarası kullanılmalıdır.
Ön dişlerde olan köprüleri çekerek yiyeceği kesme eylemi hasara sebep olabilir. O yüzden simit gibi yiyecekler çekerek yenilmemelidir. Sert cisimler yenilmesi normal diş gibi köprü dişlere de hasar verebilir. Dikkatli kullanım köprülerin ömrünü uzatır. İnsanın kendi dişinde bile beslenmesi sırasında özellikle sert yiyeceklerde, aşırı sıcak ve soğuk kullanımlarda dikkatli olunması istenmektedir. Bu durum tedavi edilen dişlerde de aynı şekildedir ve dişlerin kullanımda dikkatli olmak gerekmektedir.