Lingual ortodonti görünmez diş teli olarak bilinir. Bu tedavi dişlerdeki çarpıklıkları düzeltmek için düzeltmek için kullanılan braket ve tellerin dişin ön yüzeyine yani görünen tarafına değil; arka tarafa uygulanan yani gizlenen ortodonti bir tedavi çeşididir. Bu tedaviyi yapacak uzman seçimi yapılırken özenli olunmalıdır. Zira lingual ortodonti uzmanlığı en az 2 yıl süren bir ek eğitim alırlar. Lingual teknik ile her türlü ortodontik bozukluklar tedavi edilebilmektedir. Bu teknikte yapıştırılan braketler diğer braketlere göre yarısı kadardır. Bu nedenle hastanın rahatsızlık durumda aynı oranda azalmaktadır.

Çarpık Diş Tedavisi

Lingual tedavi; diş çarpıklarında özellikle pozisyon bulamayan dişlerin düzeltilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Lingual tedavi görünmez diş teli olarak tanımlandığından ve yerleri arka yüzeyler olduğundan her hastaya uygulanabilen bir lükse sahiptir. Sadece birkaç haftalık dile temas durumu yaşandıktan sonra alışma dönemi başlar. Bu da büyük avantajdır. Bu diş telleri özellikle yönetici sınıfında olanlar, mankenler, sanatçılar ve sporcular tarafından tercih edilir.

Lingual Diş Teli Tedavi Uygulanmaması Gereken Hastalar

Lingual tedavi alt ve üst çenede dengesizlik durumu yaşayanlara, dişlerde öne doğru kayma sorunu olanlarda, ortodontik sıkıntılara sahip kişilerde, diş gıcırdatma sorunu olanlarda uygulanma tavsiye edilmez.

Lingual Diş Teli Tedavisinin Avantajları

Avantajlarında en önemlisi görünmez oluşudur. Özellikle ileri yaşlarda ya da iş ve sosyal hayatında önemli mevkilerde olanlarda, ergenlik çağındaki gençlerde sık tercih edilir. Her hasta için özel olarak tasarlanan bu tedavide; işlem esnasında ve sonrasında hastaya olumlu katkılar sağlar. Her yaş grubuna uygulanabilir olması da ekstra detaydır. Lingual diş teli tedavisi herhangi bir şekilde alerjik reaksiyona da sebebiyet vermez.

İlgili Link: Ortodontik Tedaviler

Lingual Diş Teli Tedavisi Süresi

Lingual diş teli tedavisinde sonuç alınması diğer klasik diş teli tedavisine göre sonuç biraz daha geç alınır. Klasik diş teli tedavisi ön tarafına uygulanan baskı ile arka yüzeye uygulanan baskı aynı olmadığından tedavi süresi de buna istinaden değişiklik gösterir. Lingual diş teli tedavisinde ilk haftalarda ağrı ya da sızılar oluşabilir. Özellikle dile temaslarda biraz sıkıntı yaşansa da alışılma durumu kısa sürer.

Tedavi esnasında dişlerin yerleri de değişmeye başladığından dişlerde hassaslaşma oluşması da normal bir süreçtir. Diş teli tedavisi her ne yöntemle olursa olsun dezavantajları yaşanabilir. Bunların başında da tedavinin uzun sürmesi gelir. Aynı zamanda lingual diş tedavisinde diş bakımı diğer klasik diş teli tedavisine göre daha zor gerçekleşir. Dişlerin temizliği, fırçalanması gibi işlemler artı özen ister. Bunun dışında lingual diş teli tedavisinde başka bir dezavantaj yoktur.

Lingual diş teli tedavisi, süre olarak daha uzundur. Kişinin diş ve çene yapısına göre, diğer dişlerin tedavisine göre değişiklik gösterir. Ayrıca hekiminde tedavi planı bu aşamada etkilidir. Unutulmaması gereken lingual tedavi için en uygun hekimle yola çıkılmasıdır.

Cevap bırakın