Çoğu zaman ağız kokusu ile karşı karşıya kalındığında gıdalardan yada diş çürümelerinden şüphe edilir. Ancak mideden gelen ağız kokusu genellikle akıllara gelmez. Bu nedenle sadece ağız ve diş sağlığından kaynaklanmayacağı için iyi araştırma yapmak gerekir. Mideden gelen ağız kokusunu diğer nedenlerden ayırt etmek ya da kişinin bunu fark etmesi zordur, tedavisi de kolay olmayabilir. Mide kaynaklı ağız kokusunu anlamak ya da şüphe etmek bazı belirtiler ile mümkündür.
Mideden Gelen Ağız Kokusu Neden Olur?
Mide ve sindirim sistemi ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir. Mideden kaynaklı ağız kokuları sıklıkla şunlardan ortaya çıkmaktadır;
Reflüden kaynaklanan ağız kokusu varsa sıklıkla belli gıdaları tükettikten sonra mide yanması, yada ekşimesi gibi şikayetler ortaya çıkar. Sindirim sitemi fazladan asit kaynaklıdır. Asitlerin açığa çıkardığı hoş olmayan koku nefese karışarak rahatsız edebilir. Bu nedenle ağız kokusu aşırı mide asidi nedeni ile reflüden kaynaklı olabilir.
Ayrıca kronik böbrek hastalarında amonyak veya kötü kokan balık kokusunu andıran ağız kokuları görülebilir. Mide ülseri de ağız kokusundan sorumlu olan bir hastalıktır. Ağız kokularını sıklıkla helikobakter bakterileri oluşturur. Bu bakteri türü mide ülserinide beslemektedir. Bunun yanında sülfür kokusuna neden olur.
İlgili Link: Diş Sızlaması Nedenleri
Mideden gelen ağız kokusu ilk olarak neden ve nasıl bu kokunun geldiğini bulmak önemlidir. Bazı kişiler belirli gıdalara karşı hassastırlar ve tükettiklerinde mide asitleri artar ve ağız kokusu ortaya çıkabilir. Yada ağız gelen ağız kokusu bariz şekilde amonyak gibi kokuyor ise kronik bir hastalık habercisi yada böbrekler ile ilgili olabileceği akıllara gelmelidir. Yaşanan şikayetleri hekim ile paylaşmak sorunun çözümlenmesi ve doğru bir tedavi planı oluşturulması için son derece önemlidir.
Ağız kokusunu engelleyebilmek için mide asidini yükselten baharatlı gıdalardan, süt ürünlerinden, stresten uzak durmaya çalışın. Ayrıca şeker ilavesiz sakız çiğnemekte ağız kokusuna geçici çözüm olabilir. Yemeklerin ardından karanfilli, naneli ancak şekersiz sakızlar kullanılabilir. Sakız sayesinde tükürük salgısı artar ve bakteriler ile daha rahat savaşılır. Ayrıca dil ve yanak hareketleri normalden fazla olacağı için bakterinin çoğalmaları azalır.
Ağız kokusu mideden kaynaklı diye kesinlikle ağız ve diş bakımı aksatılmamalıdır. Düzenli olarak günde iki defa doğru diş fırçalama ile dişler fırçalanmalı ve günde bir defa diş ipi kullanılarak mekanik temizlik yapılmalıdır. Alınacak olan probiyotikler sayesinde sindirim sisteminde oluşan asitler normal seviyelerine gelebilir. Bu nedenle hekiminize danışarak düzenli olarak evde yapımı yoğurt tüketerek mideden gelen ağız kokusu şikayetini belki de sadece yoğurt ile bile çözebilirsiniz.
Mutlaka Hekime Gidilmeli
Alınan bütün önlemlere rağmen ağız kokusu şikayeti hala devam ediyorsa öncelikle bir diş hekimine gidilmeli. Yapılan değerlendirme sonrasında mideden kaynaklı olduğu düşünülüyorsa gerekli tıp hekiminden konsültasyon istenerek tedavi edilmelidir.