Ortodonti tedavisi çene ve diş yapısına yönelik olarak yapılan müdahalelerdir. Doğuştan ya da sonradan başımıza gelen talihsizliklerden dolayı normal bir çene ve diş yapısına sahip olmayabiliriz. Çene yapısı olduğundan fazla sağ ve sol yöne dönük olabilir. Tip literatürü içerisinde bu duruma çene çarpıklaşması olarak isimlendirilebilir. Diş yapısı ise biyolojik gelişimimize bağlı olarak çok fazla dokunulduğu zaman yamuk ve çarpık bir şekilde büyüme gösterebiliyor.
Çene ve diş yapılarında meydana gelen anormal gelişmeler, ortodonti uzmanları tarafından çözümleniyor. Eğer ki diş ve çene konusunda böyle bir görünüm ile karşı karsıya kalırsanız, mutlaka uzman bir hekimden destek alın. Süreç içerisinde iyileşmek hem ruhsal hem de biyolojik sağlığa iyi gelecektir.
Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Ağız ve diş sağlığı bakımı oldukça önemlidir. Eğer ağız içinde gerekli bakim ve özeni göstermez isek birçok hastalık meydana gelebilir. Örneğin dişler günde üç defa fırçalanmaz ise, ağız içerisinde her geçen gün mikroorganizmalar oluşmaya baslar. Bu da zamanla ağız içerisinde; diş eti kanamaları, iç yanakta şişmeler ve diş kaybı gibi durumlar meydana getirir.
Lezyon sayısının artmaması için sağlıklı besinler tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri, peynir, yoğurt, yumurta gibi protein kaynaklı besinler tüketilir ise diş minesi güçlenir. Sağlıklı gelişim göstermeyen dişler; çarpık bir görünüme sahiptir. Bu durumda kişi sosyal ortamlarda kendisini rahatsız hissedebilir. Yine ayni şekilde çene yapısı doğuştan yamuk olabileceği gibi, herhangi bir darbe sonucu da zarar görüp görünümü değişebilir. Bu ve buna benzer durumlar yasayan kişilere ortodonti tedavisi uygulanabilir.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavisi alanında uzman bir hekim tarafından yapılır. Tedavi öncesi; çene veya diş yapısına göre bir tedavi planı oluşturulur. Ağız içinin tek tek görüntüleri alınır. Hekim alınan bu görüntüleri inceler ve sonunda bir tedavi planı çıkarır. Tedavi planında her seansta hastanın ağız yapısına bir müdahalede bulunulur.
Çene yapısının yamukluk oranına göre çene, sağ veya sol yöne doğru çekilir. Daha sonra ise diş için bir plan yapılır. Çarpıklaşmış dişler için alt ve üst dişlere metal diş telleri takılır. Diş tellerinin üzerine ise braketler yerleştirilir. Alt ve üst dişler son aşamada ise yapıştırılır. Diş tellerinin hastaya takılması esnasında, hastanın acı hissetmemesi için genel anestezi uygulanır. Uyuşmanın etkisi ile hasta, acı hissetmez. Bu sayede operasyon sağlıklı bir şekilde tamamlanmış olur.
İlgili Link: Lingual Ortodonti Zararları
Ortodonti Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler
Tedavi sonrası ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi gerekiyor. Diş tellerinin arasına lezyonların yerleşmemesi için yumuşak bir fırça yardımı ile fırçalanmalıdır. Diş tellerinin oransal düzeni bozulmaması için sert ve yapışkan gıdalar tüketilmemelidir. Örneğin şeker yiyen bir insanın, diş tellerinin arasına şekerli besin yerleşir.
Diş fırçalanmasına rağmen, şeker yapışıp mevcut alanda mikroskobik canlıların yaşamasına neden olur. Diş etleri bu nedenle gevşer ve tel yerinden oynayabilir. Bu nedenle tedavi sonrası doktorunuzun söylediklerini mutlaka yapınız.