Periodontoloji hakkında sık sorulan sorular ile sizler de diş eti hastalıkları ve bu hastalıkla ilgilenen bilim dalı hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Dişleri çevreleyen ve destekleyen dokular, iltihabi hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen ana bilim dalına periodontoloji denir.
Diş Taşı Neden Oluşur?
Diş taşları, bakteri kaynaklı plakların diş yüzeyinden uzaklaştırılamaması halinde oluşur. Dişlerde ortaya çıkan plak ilk başlarda yumuşak bir yapıdadır. Ancak tükürük ve çeşitli minerallerin çökelmesi ile sert bir forma bürünür.
En Sık Görülen Dişeti Hastalıkları Neleridir?
En sık görülen diş eti hastalıkları arasında gingivitis ve periodontitis yer alır. Oluşan iltihaplanmadan sadece diş etlerinin etkilenmesi gingivitis olarak adlandırılırken, diş etinin altında yer alan kemiğin de etkilenmesi periodontitis olarak tanımlanır. Ayrıca bazı hastalarda gingivitisin tedavi edilmemesi hastalığın periodontitise dönüşmesine neden olabilir.
Kronik Periodontitis Nedir?
Kronik periodontitis, yetişkinlerde daha sık görülen ve genelde yavaş gelişen bir eriodontitis olarak tanımlanır. Diş eti hastalığına ait belirtiler dışında başka belirti göstermez. Bu yüzden göz ardı edildiği durumların çok fazla olduğunu söylemek doğru olur. Zamanla diş eti dokusunu yani kemiği destekleyen yapının yıkımına yol açar.
Diş Etlerinde Şişlik ve Kanama Olmasının Nedenleri Nelerdir?
Diş etlerinde şişlik ve kanama gibi durumların görülmesinin nedeni diş eti hastalıklarıdır. Ayrıca diş eti hastalıklarında ağız kokusu, diş eti çekilmesi ve dişlerin yer değiştirmesi gibi belirtiler de görülür. Ancak en sık görülen belirtiler arasında diş eti kanaması yer alır.
Diş Eti Hastalığından Nasıl Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Dişeti hastalığından korunmanın öncelikli koşulu ağızda ve dişlerde bakteri plağının oluşumunu engellemektir. Bu yüzden dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve günlük ağız bakımına önem verilmelidir. Günlük ağız ve diş bakımı arasında yer alan uygulamalar diş fırçalama, diş ipi veya arayüz fırçası kullanımı ve antibakteriyel gargara kullanımı şeklindedir. Ayrıca düzenli olarak dişlerin uzman bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi de önem arz eder.
İlgili Link: Diş Eti Problemleri Nasıl Çözülür
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş etinde kök yüzeyin açıkta kalarak kök ucuna doğru çekilmesidir. Diş eti çekilmesi meydana gelen kişilerin dişlerinde hassasiyet, çürük ve estetik sorunlar oluşur.
Diş Eti Çekilmesinin Nedeni Nedir?
Diş etlerinde meydana gelen çekilmenin ana nedeni diş eti hastalığıdır. Ayrıca diş eti hastalığı ile kemik dokuda kayıplar yaşanabilir. Bunun yanında dişlerin doğru fırçalanmaması da diş eti çekilmesinin nedenleri arasında yer alır. Sert ve çok fazla bastırarak diş fırçalamak diş etlerinin çekilmesinde etkili olur. Diğer yandan dişleri sıkma ve gıcırdatma da yine diş eti çekilmelerinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynar.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesinde öncelikle çekilmenin neden kaynaklandığı saptanır ve daha sonra tedavi aşamasına geçilir. Bazı durumlarda diş eti çekilmesi ile ortaya çıkan kök yüzeyleri için cerrahi uygulamalar gerçekleştirilir.
Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?
Dişlerde hassasiyet oluşumunun başlıca nedenleri arasında diş eti hastalığı yer alır. Diş etlerinin çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeyler, sıcak, soğuk, ekşi, tatlı ve asitli gıdalar ve içeceklere karşı hassasiyet gösterir.