Porselen diş kaplama kişinin dişlerinde oluşan estetik kaygılardan kurtulmasına yardımcı olan ve daha güzel bir gülüş meydana getiren diş hekimliği uygulamalarından biridir. Estetik açıdan dişlerin daha etkili bir görünüme kavuşmasına yardımcı olan bu uygulama, uzman hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde başarı oranı oldukça yüksektir. Dişlerde bulunan kozmetik kusurların giderilmesinde etkili olmasının yanında uzun ömürlü yapısı ile öne çıkar. İnce bir kabuk biçiminde dişlere uygulanır ve yapılan işlemler sonrasında oldukça estetik bir diş yapısı meydana getirir.
Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplama uygulamasından önce ilk olarak hastanın görüşlerine ve isteklerine başvurulur. İstekler ve talepler doğrultusunda en başarılı görüntünün elde edilmesi için gerekli planlamalar yapılır. Çene yapısına bağlı herhangi bir problem olması durumunda porselen kaplama ile bu tür problemleri gidermek mümkün olmayabilir. Dişlerin porselene kaplamaya uygun olduğuna karar verilmesinin ardından işlemlere başlanır.
Porselen kaplama kalıcı bir şekilde dişlere yapıştırılmadan önce uzman hekim tarafından gerek renk gerekse de kalıbın diş yapısına uygun olup olmadığı konusunda bir prova yapılır. Kalıbın uygunluğuna karar verilmesinin ardından sıra bitim aşamasına gelir. Uygulama sonrasında en başarılı sonucu elde etmek için gerekli görüldüğü taktirde kaplama tekrar kesilerek şekillendirme yapılır. Bunun yanında kaplamanın rengi de yine duruma göre uygulama sırasında dişlere uygun bir şekle getirilmek için farklı çalışmalar yapılabilir.
İlgili Link : Diş Kaplama Çeşitleri
Diğer yandan uygulama sırasında dişler öncelikle üzerlerinde bulunan yabancı maddelerden arındırılarak temizlenir. Daha sonra diş yüzeyi kazınır ve pürüzlü bir hale getirilerek yapıştırma sırasında maksimum başarıya ulaşılması sağlanır. Ayrıca porselene diş kaplama uygulaması sırasında özel bir yapıştırıcı kullanılır. Bu yapıştırıcı ile kaplama dişler üzerine yerleştirilir. Kaplamanın dişin üzerine tam olarak oturtulmasının ardından özel bir ışın yardımı ile yapıştırıcı içerisinde yer alan moleküllerin harekete geçmesi sağlanır ve bu şekilde kaplama parçası başarılı bir şekilde dişlere yerleştirilmiş olur.
Kaplama işlemi sırasında son aşama ise dişler üzerinde oluşan yapıştırıcı madde fazlalıklarının temizlenmesidir. Bunun ardından ise ısırma provası gerçekleştirilir ve eğer gerekirse kaplama üzerinde son rötuşlar yapılır. Porselen kaplama uygulaması sonrasında yapılan işlemin ağzı ve diş etlerini nasıl etkilediği konusunda incelemelerde bulunmak için hasta 2 hafta sonra muayeneye çağrılır.
Porselen Diş Kaplama Ne Kadar Sürer?
Porselen kaplamalar, dişlerinize yapıştırılan ince, özel yapım kabuklardır. Doğal bir görünüm ve his sağlayan yüksek kaliteli porselenden yapılmıştır. Porselen kaplamalar, dişlerinizin daha uzun, daha düz ve daha beyaz görünmesini sağlayarak gülüşünüzün görünümünü iyileştirmek için kullanılabilir.
Porselen diş kaplamanın ömrü yaklaşık 10 yıldır! Ancak ağzınıza ve dişlerinize ne kadar iyi baktığınıza bağlı olarak değişebilir. Porselen diş kaplamalarının ömrü, diş etlerinizin ve kök yapınızın sağlığı, dişlerinize ne kadar iyi baktığınız ve düzenli olarak sigara içip içmemeniz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Porselen diş kaplama uygulaması; uygun ağız hijyeni ve bakımı ile porselen diş kaplamaları uzun yıllar dayanabilir. Aslında, onlara iyi bakarsanız bir ömür boyu sürebilirler! Porselen kaplamalar son derece dayanıklıdır ve uygun bakımla onlarca yıl dayanabilir. Bununla birlikte, erken bozulmalarına yol açabilecek bazı faktörler vardır:
- Sigara İçmek
- Isırma Alışkanlıkları
- Düzenli Diş Bakımı
Sigara içmek, diş minesi ve alttaki dentin dahil olmak üzere dişlerinizin sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Sonuç olarak, sigara içmek kaplamalarınızın gücünü etkileyebilir ve zamanla daha az doğal görünmelerine neden olabilir.
Sert yiyecekleri ısırmak veya çok sert ısırmak, kaplamanızın ufalanmasına veya çatlamasına neden olabilir. Dişleriniz arasında yiyeceklerin sıkıştığı büyük boşluklarınız varsa bu daha olasıdır. Egzersiz yaparken veya spor yaparken ağız koruyucu takmak, bu aktiviteler sırasında bu tür hasarların oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Tüm bu bilgiler ışığında düzenli bir şekilde diş bakımının yapılıyor olması; porselen dişlerin kullanım ömrünü de doğrudan etkilemektedir. Bu kapsamda düzenli olarak diş hekimine gitmek ve günde en az iki kez olmak üzere dişlerinizi fırçalamak her zaman önerilmektedir.
Porselen Diş Kaplama Kimlere Yapılır?
Diş kaplamaları genellikle diş implantları veya çene ameliyatı olmadan bir gülümseme makyajı isteyen lekeli, yontulmuş veya yanlış hizalanmış dişleri olan hastalara önerilmektedir. Bu işlem; dişlerinizin ön yüzeyinden bir miktar minenin çıkarılmasını ve ince bir seramik malzeme (porselen) tabakası ile değiştirilmesini içermektedir. Bu, renk, şekil ve boyutun dişlerinizin geri kalanıyla mükemmel bir şekilde eşleşmesi için yapılmaktadır.
Porselen diş kaplamaları, ön dişlerdeki küçük talaşlardan dişler arasındaki boşluklar gibi daha büyük kusurlara kadar çok çeşitli kozmetik sorunları düzeltmek için kullanılabilir. Gülüşünüzün rengini değiştirmek için de kullanılabilirler. Porselen diş kaplamaları genellikle genel görünümünüzü ve özgüveninizi bozan gülümsemenizde bariz bir sorun olduğunda önerilmektedir. Ek olarak, porselen diş kaplamaları genellikle beyazlatma veya kron gibi diğer kozmetik diş hekimliği prosedürleriyle birlikte kullanılır.
Porselen diş kaplamaları, dişleri aşırı derecede lekeli, yontulmuş veya düzensiz olan hastalara uygulanmaktadır. Bu işlem ayrıca ön dişleri arasında boşluk, diş çarpık veya yanlış hizalanmış dişleri ve çıkıntılı veya çarpık dişleri olan kişiler için de uygundur. Bazı durumlarda hastalar diş beyazlatma gibi invaziv bir işlem yapmadan dişlerinin rengini değiştirmek isterlerse porselen kaplama da alabilirler. Peki, porselen diş kaplama hangi durumlara yapılmaktadır? İşte detaylar!
Porselen Diş Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Porselen kaplamalar, lekeli veya renksiz dişleri kapatmak, şekil bozukluğu olan dişleri yeniden şekillendirmek ve gizlemek için kullanılabilir. Porselen diş kaplamaları, dişlerinin görünümünü iyileştirmek ve gülümsemek isteyenler için popüler bir seçimdir. Prosedür nispeten basittir, ancak sonuçların görünür olması biraz zaman gerektirmektedir.
Porselen diş kaplamaları, kozmetik diş hekimliğinde en popüler ve yaygın olarak kullanılan restoratif işlemdir. Dişlerinizin rengini, şeklini ve boyutunu iyileştirmek için kullanılabilirler. Porselen kaplamalar, dişlerinizin ön kısmına yapıştırılan ince porselen kabuklarıdır. Bu, dişlerinizin şeklini, rengini veya boyutunu değiştirerek gülümsemenizin görünümünü iyileştirmek için yapılabilir.

Porselen Diş Kaplama Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Porselen diş kaplama uygulaması sonrasında her hastanın bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Bu şekilde yapılan işlemin daha başarılı olmasını sağlamak ve işlem sonrasında istenmedik sorunlarla karşılaşmamak mümkün olur. Porselen diş kaplama tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? daha yakından göz atalım.
- Kaplama işlemi sonrasında ağır bir iyileşme süreci yaşanmaz. Ancak hastanın en az bir hafta kadar aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ya da içecekler ile beslenmemesi gerekir.
- İşlemler sonrasında hasta çok hafif derecede ağrı ile karşı karşıya kalabilir. Ancak bu durumda herhangi bir ağrı kesici ile yaşanan ağrıyı durdurmak mümkün olur. Genelde ağrı ya da acı hissi gibi durumlar için uzman doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesiciler kullanılır.
- Bunların yanı sıra çok zor çiğnenen ya da aşırı yapışkan olan gıdalardan uzak durulması gerekir.
- Operasyon sonrasında hasta günlük hayatına geri dönebilir. Ertesi gün işine geri dönmesi de mümkündür. Hatta isteğe bağlı olarak tedavi sonrasında dahi hasta direkt olarak işine gidebilir.
Porselen Diş Kaplama Ömrü
Porselen diş kaplamanın ömrünü uzatmak tamamen hastanın kendisine bağlıdır. Yaklaşık olarak 10 yıl gibi uzun bir süre porselen kaplamalar varlığını devam ettirse de bu sürenin uzatılması için gerekli ağız ve diş sağlığı bakımının aksatılmaması gerekir. Porselen kaplamalar da doğal dişler gibi zamanla sararabilir ya da bozulabilir. Bu doğal bir süreç olmakla beraber ortaya çıkabilecek olumsuz etkileri en aza indirgemek amacıyla dişlerin her gün düzenli olarak fırçalanmasında ve her gün diş ipi kullanılmasında yarar vardır. Bunun yanında diş fırçalama işlemi sonrasında yine kaliteli bir ağız gargarası kullanmak da etkili olur. Diğer yandan porselen kaplama sonrasında asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması ya da çok fazla tüketilmemesi aynı şekilde porselenlerin ömrünün uzamasına yardımcı olur.