Tıp alanında yaşanan gelişmelerle birlikte diş tedavilerindeki modern yöntemlerle başarılı sonuçlar alınmaya devam ediyor. Protetik diş tedavisi son dönemlerde uygulanan modern yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor. Ağız içi dokusu ve dişler için yapılan tedavilerin çeşitli amaçları vardır. Hastaların sahip olduğu fonksiyonel ve estetik ağız yapısının yeniden kazandırılması amaçlanır.
Sabit protez, zorkonyumr estorasyon ve laminate restoorasyon gibi farklı tedavi seçenekleriyle gerçekleştirilen yöntemlerle birlikte yüksek başarı almak mümkündür. Aynı zamanda hareketli protez ve çene yüz protezi gibi gelişmiş yöntemler de tercih edilebilir.
Diş hekimliği alanında oldukça modern ve gelişmiş bir yöntem olan protetik diş tedavileri farklı hastalara uygulanabilir. Özellikle; normal tedavi yöntemlerine geç kalan hastalar için öne çıkan yöntemlerden biridir. Diş kaybının önlenemediği durumlarda kaybedilen dişleri modern protez yöntemleri ile geri kazanmak mümkündür. Kişilerin birçok yönden daha iyi hissetmesine yardımcı olacak diş tedavilerinde ağız fonksiyonları yeniden kazandırılır.
Günümüzde çeşitli alanlardaki önemli gelişmiş diş hekimliği tedavilerindeki başarını oranını da yükseltmeye devam ediyor. Özellikle; diş tedavilerinde kullanılabilecek olan kaliteli ve dayanıklı materyallere daha kolay ulaşılması önemli bir yenilik olarak dikkat çekiyor.
Protetik Diş Tedavisi Nedir?
Ağız ve diş sağlığı insanlar için oldukça önemli olan hususlardan biridir. Hem rahat bir yaşam sürmek hem de estetik görünümünü güzelleştirmek isteyen insanlar, diş hekimliği alanındaki gelişmiş tedavi yöntemlerinden yararlanmaya devam ediyor. Farklı uzmanlık dalları altında gelişen modern tedavilerle birlikte birçok rahatsızlık başarılı bir şekilde tedavi ediliyor. Protetik diş tedavisi alanındaki gelişmeler de son dönemlerde öne çıkan noktalardan biridir. Diş kaybı oluşması durumunda hastaların yaşadığı birçok problem bulunur.
Ağız fonksiyonlarının yeteri kadar kullanılamamasından estetik sorunlara kadar birçok olumsuzluğa sebep olan diş kaybı protetik diş tedavileriyle giderilebilir. Bu tedavi yönteminin bazı amaçları şu şekildedir;
- Kişilerin sosyal hayata daha özgüvenli bir şekilde katılması ve rahatsızlıklarından kurtulması için protetik diş tedavileri tercih edilmektedir.
- Bu diş tedavilerinde dış kaybının giderilmesi için farklı protez yöntemleri uygulanmaktadır.
- Prostodondist uzmanlık alanına sahip olan diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen tedavilerde başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Protetik Diş Tedavilerinde Hangi Materyaller Kullanılır?
Ağız içindeki birçok bölüme uygulanabilecek dış protezi tedavilerinde farklı materyaller kullanılır. Kaybedilen dişin yerine yapılacak protez uygulamaları ile birlikte hem fonksiyonel hem de estetik özelliklerin yeniden kazandırılması sağlanır. Protetik diş tedavilerinde de farklı özelliklere sahip olan protez malzemeleri kullanılıyor. Hem kaliteli hem de dayanıklı olan materyaller, kişilerin doğal dış görünümüne sahip olmasına yardımcı oluyor.
Protez tedavilerinde uygulanacak materyallerin belirlenmesi ve tedavi yönteminin tercih edilmesi çeşitli etkenlere göre değişmektedir. Hastanın durumu ve ihtiyaçlarının yanı sıra isteğe bağlı olarak materyaller seçimi şekillenebilir. Diş hekiminin uygun gördüğü ve hastanın onayladığı yöntemlerle birlikte protetik diş tedavsi yapılır. Bu tür diş tedavilerinde estetik görünümün güzelleştirilmesi amaçlansa da asıl hedef hastanın ağız fonksiyonlarının düzenlenmesidir.
Protetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Modern diş hekimliği tedavi alanlarından biri olan protetik diş tedavilerinde farklı uygulama yöntemleri vardır. Tedavinin nasıl gerçekleştirileceği hakkındaki detayların bilinmesi için ilk olarak hangi yöntemin tercih edileceği konusunun öğrenilmesi gerekir. Günümüzde bu alanda tercih edilebilecek farklı protez türleri vardır. Sabit protezler; diş hekimliği alanında yaşanan gelişmelerle birlikte sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Diş dokusunun yeterli olmadığı zamanlarda dişin bir bölümünü içine alan protezler yapılmaktadır. Diş eksiğinin birden fazla olduğu durumlarda ise köprü protezi kullanılır.
İlgili Link: Diş Lezyonu Nedir Nasıl Tedavi Edilir
Üstün özelliklere sahip materyallerle yapılan protezlerle başarılı sonuçlar alınmaktadır. Zirkonyum restorasyon ise yüksek dayanıklılığı ile son dönemlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Renk olarak doğal görünüme yakın olması sebebiyle de öne çıkan zirkonyumlar estetik işlemlerde tercih edilir. Laminate restorasyonlar ise dişte yaşanan farklı rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır. Renk ve boyut bozukluklarının giderilmesi için porselen malzemelerden oluşan materyallerle işlem yapılır. Bu tür işlemlerde de yüksek dayanıklılığa sahip olan materyaller kullanılır.
Sabit protez çeşitlerinin farklı sebeplerden dolayı kullanılamadığı durumlarda ise hareketli protezler tercih edilir. Bu tür protezler, kullanıcılar tarafından isteğe bağlı olarak takıp çıkartılabilir özelliklere sahiptir. Çene yüz protezleri ise çeşitli büyük rahatsızlıkların önlenmesi için gerçekleştirilen tedavilerdir. Protetik diş tedavisi uzmanlık gerektiren bir alan olduğu için tedaviyi gerçekleştirecek diş hekiminin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekir. Bu nedene protetik diş tedavilerini tercih etmeden önce diş hekimlerinin özelliklerini araştırmanız yararlı olacaktır.