Restoratif diş tedavisi nedir? Günümüzde büyük oranda talep gören Restoratif diş tedavisinin asıl amacı estetik kaygıdır. Bu yüzden genellikle daha güzel gülüşlere sahip olmak isteyenlere hitap eden bir uygulamadır. Dişlerde yer alan sert doku problemlerini kapsamaktadır. Ayrıca gerekli durumlarda eklem ve kaslarda da işlemler gerçekleştirilmektedir. Yapılacak işlemlere hastaların ihtiyaçlarına göre karar verilir. Bu nedenle tedavinin süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Her yaş için uygun bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. En merak edilenler arasında işlem esnasında ağrı hissedilme oranı akla gelmektedir. Genellikle dolgu gibi işlemlerde anesteziye gerek duyulmaz. Fakat diş çekimlerinde lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hastalar hiçbir ağrı hissetmez. Yapılacak işleme göre seans sayısı değişebilir. Küçük problemler tek seansta tamamlanır. Peki, Restoratif diş tedavisi aşamaları nelerdir? İşte detaylar!
Restoratif Diş Dolgusu Nedir?
Bu dolgu çeşidi diş renginde olan beyaz dolgulardır. Diş dolgusu bir dişin veya çürük bir bölgenin yenilenmesi ve onarılması işlemidir. Herhangi bir leke veya kavitasyon fark ederseniz rahatsızlık hissederseniz muayene olmak ve olası pürüzleri tespit etmek için konsültasyona gitmelisiniz. Çürüklerin evrimsel aşamasını daha iyi anlamak için ağız içi radyografiler yapılır. Boşlukların derinliği dolgu veya tedavi tipini belirleyecektir, çünkü çürük siniri etkiliyorsa veya sinire yakınsa tedavi farklı olacaktır. Çürükler sadece mineyi veya mine ile dentini etkiler, bu durumda diş dolgusu yapılır.
Dolgu Yerleştirme Prosedürü
Dolgu yerleştirme özelinde çürük sadece mine tabakasını etkilediğinde, bazen anestezi gerekli değildir, ancak bir sonraki tabakayı, dentini etkilediğinde, rahatsızlık veya ağrıyı önlemek için anestezi gerekli olacaktır. Etkilenen bölge elle veya aletlerle temizlenmeli ve kavitede karyojenik bakterilerden arındırılmalıdır. Diş dolgusunun yerleştirileceği alan temizlenip hazırlandıktan sonra diş materyalinde mikroskobik gözenekler oluşturan ve dolgunun daha fazla korunması ile sertleşmesini sağlayan bir aşındırma jeli salınır.
Daha sonra bir adeziv yerleştirilir ve daha sonra kavite, ışıkla sertleşen restoratif materyal ile doldurulur. Bitirmek için cilalanır ve kalan küçük hasarlar giderilir ve dişler kontrol edilir. Diş dolgusuzararlı veya tahriş edici değildir. Tedaviden sonra günlerce sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesine karşı hassasiyet olabilir. Rahatsızlık devam ederse veya çok yoğunsa, dikkatli bir değerlendirme için iletişime geçmeli ve bir konsültasyona gitmelisiniz.
Restoratif Ne Demek?
Restoratif diş çürüklerinin onarımı ile ilgilenen bir dilim dalıdır. Farklı diş dolgusu çeşitleri bulunabilir. Dolgu yapmak için farklı malzeme türleri vardır. Diş dolgusu seçimi estetik, direnç, maliyet ve hastanın kararına göre belirlenir.
İlgili Link: Azı Dişi Hakkında Merak Edilenler
Kompozit: Reçineden elde edilen bir malzemedir. Kolay kullanımı ve çürük kaviteye adaptasyonu nedeniyle günümüzde en yaygın kullanılan yöntemdir. Çok estetiktir, geniş renk yelpazesinden dolayı hastanın minesine en yakın renk seçilir. Yaklaşık on yıl dayanır ancak aşınmaya karşı çok dayanıklı olmayan bir malzeme olduğu için bu süre azaltılabilir. Orijinal renk zamanla değişebilir, içecekler veya tütün ile lekelenebilir.
Seramik: Daha dayanıklı bir malzemedir ve kompozit gibi renk değiştirmez. Genellikle yüzeyin büyük bir bölümünü kaplayan molar dolgularda kullanılır. Bunlara inley ve onley denir. Bir diş laboratuvarında üretilir, bu da onu daha pahalı hale getirir ve birden fazla ofis ziyareti gerektirir. 15 ila 20 yıl arasında sürer.
Cam iyonomer: Dolgularda da kullanılan cam ve akrilik esaslı bir bileşiktir. Daha az dirençli olduğu için genellikle kavitelerin üst ve alt kısmında küçük dolgularda veya kompozitlerde kullanılır. Bu malzeme zamanla florür saldığı için ileride çürüklerin oluşmasını da engeller.
Gümüş amalgam: Eskiden tercih edilen bir malzemedir. Şu anda eskisi kadar sık kullanılmıyor. Çok çekici olmadığı için azı dişlerinin çiğneme bölgeleri gibi daha az görünen bölgelere eklenir. Çok dayanıklıdır ve ağızda 20 yıl veya daha fazla dayanır.
Rengin verdiği rahatsızlığa ek olarak, dişin oturduğu yerde leke bırakabilir ve zamanla küçülebilir veya genişleyebilir, çatlaklar veya yarıklar oluşturabilir. Direkt olarak aynı tedavi vizitinde yapılır ve maliyeti diğer materyallere göre daha düşüktür. Mine ve dentini etkileyen çürüklerin doldurulması için farklı yöntemler ve materyaller de vardır. Zamanla çözülmezse, çürüme sinirde ilerleyebilir ve kanal tedavisi gibi daha karmaşık tedaviler de gerektirebilir.
Restoratif Diş Tedavisi Aşamaları
Restoratif adı verilen uygulamada gerekli diş düzeltme işlemleri gerçekleştirilir. Sağlığın yanı sıra fiziksel görünüşe de katkısı büyüktür. Bu nedenle insanların kendilerini duygusal açıdan iyi hissetmesine olanak tanır. İşlem seçeneği çok fazladır. Aşağıda bu tedaviyi kapsayan aşamalar belirtilmiştir.
- Dolgu
- Diş taşlarının giderilmesi
- Çürük tedavisi
- Diş beyazlatılması
- Porselen uygulamaları
Hastalara bahsedilen aşamalardan sadece gereksinimleri yapılır. Dolayısıyla kaç tanesinin uygulanacağı doktorun muayenesi sonucu kararlaştırılır. Bazıları için tüm aşamalar yapılabilir. Fakat sadece bir tanesinin bile gerçekleştirilmesi hastalar vardır. Yani bu tamamen kişilerin problemlerine göre değişmektedir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte dişlerin renginde sararmalar meydana gelebilir. Bu durumlarda beyazlatma ile bembeyaz dişlere kavuşulabilir.
Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsanlar için diş sağlığı büyük öneme sahiptir. Bu yüzden düzenli kontrollere gitmek gerekir. Aksi takdirde önüne geçilmeyecek hastalıklarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Son dönemlerde Restoratif diş tedavisi sıkça duyulmaya başlanmıştır. Kapsamlı bir alanı olan bu tedavinin aşamaları aşağıda açıklanmıştır.
- İlk olarak uzman doktor tarafından hastanın ön muayenesi gerçekleştirilir.
- Muayene verilerine göre hastanın ihtiyacı olduğu takdirde Restoratif uygulama çeşidine karar verilebilir.
- Hastanın çürükleri bulunuyorsa öncelikle bunların tedavisi yapılır.
- Daha sonra duruma göre sırasıyla dolgu ve diş beyazlatılması gibi işlemleri gerçekleştirilerek tedavi süreci tamamlanır.
Diş eti sorunları da belirtilen tedavinin ilgilendiği rahatsızlıklardan birisidir. Ayrıca çarpık veya kırık dişlerin onarılması da uygulamadaki işlemler arasında yer almaktadır. Kullanılan dolgu çeşitleri oldukça geniştir. Kompozit ve amalgam en çok kullanılanlardır. Kompozit diş renginde olduğu için dışarıdan bakıldığı zaman dolgu olduğu anlaşılmaz. Tercih edilen çeşide uzman tarafından karar verilir.
Restoratif Diş Tedavisinde Dikkat Edilecekler
Restoratif diş tedavisi süreci hassas olan bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için dikkat edilecekler bulunmaktadır. Restoratif, içerisinde birçok uygulamayı barındıran bir diş tedavi yöntemidir. Bu uygulamaların başında çürük ile dolgu işlemleri yer almaktadır. Yapılan işleme göre öncesinde ve sonrasında dikkat edilecekler farklılık gösterebilir.
İlgili Link: Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Fakat belirtilen işlemlerin tamamının ardından diş temizliğine çok özen gösterilmelidir. Ayrıca tercih edilecek doktorun deneyimine ve başarısı ile verilecek hizmetin kalitesi doğru orantılıdır. Bu nedenle doktor seçimine özen gösterilmesi sağlık açısından önemlidir.
Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerekir. Aynı zamanda diş ipi kullanarak detaylı bir temizleme yapmak mümkündür. Dolgu ve çekim uygulamalarının ardından yaklaşık 3 saat yemek yenmemelidir. Uygulamanın sonrasında 3 ile 4 gün diş hassasiyeti yaşanabilir. Bu yüzden ağır besinlerden uzak durulması tavsiye edilir. Gargara yapılarak ağızdaki bakterilerin giderilmesine yardımcı olunmalıdır.