Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği, çocuklara uygulanan her türlü koruyucu ve tedavi işlemlerinin yapıldığı ana bilim dalıdır. Doğum ve ergenlik çağının sonuna kadar; bireylerin ağız ve diş sağlığı, Çocuk Diş Hekimliği tarafından sağlanır.
Çocuk Diş Hekimliği, ana bilim dalları içerisinde pedodonti olarak tanımlanır. Çalışma ve tedavi kapsamı içerisinde; diş bozuklukları, diş çürümesi, çürükten koruyucu uygulamalar, diş dizisinin düzgün bir biçimde korumak için uygulanan uygulamalar yer almaktadır.
Çocuklarda diş gelişimi, süt dişlerinin çıkmasından başlayarak kalıcı dişlenmeye giden süreçte birçok dönemden geçer.
Çocuk Diş Hekimliği yani pedodonti bu dönemde, diş bozukluklarını takip ve önleme, koruma ve dişsiz olan çocuklara protez uygulama gibi bir çok tedavi ve önlem alan bilim dalıdır.
Çocuklarda En Sık Görülen Diş Problemleri
- Darbeye bağlı diş travmaları
- Ağızda çıkmayan dişler
- Çürük
- Erken diş kayıpları
- Aralanmalar
- Anormal diş renklenmeleri
- Anormal şekil bozuklukları
- Çapraşıklıklar
0-15 yaş arası çocuklar için uygulanan tedavi yöntemleri, risksiz ve güvenli bir şekilde tamamlanır. Çürüklerin önlenmesi, kalıcı ve süt dişlerinin tedavisi, erken çekim, travmaya bağlı diş bozuklukları, gömülü dişlerin çıkartılması gibi birçok durum, çocuk diş hekimliğinin ana görevlerindendir. Genellikle engelli bireylerin diş çürükleri anestezi altında yapılırken, yeterli güçte dudak – ağız kapatamayan hastalar için anestezi uygulanmamaktadır.
Pedodonti Tedavileri
- Süt dişi dolguları
- Beslenme alışkanlıklarının kazandırılması
- Flor uygulaması
- Fissür sealant uygulamaları
- Yer tutucular
- Ağız hijyeni eğitimi
Biberon Çürüğü Nedir?
Biberon çürüğü, uzun bir süre mama ya da sütün biberon ile uyku sırasında çocuğa verilmesi sonucunda oluşmaktadır. Zira mamalar ve sütler, ilk dişlerden geçerken şiddetli çürümeleri de beraberinde getirir. Biberon çürümelerinin önüne geçebilmek için, en fazla 12. Aya kadar kullanılması uygundur.
Buna ek olarak uzun süreli emzirmemek, gece uykusunda emzirmek yerine uyumadan önce emzirmek ve mümkünse; süt ya da mama tüketiminden sonra su içirmek biberon çürüğünün oluşmasını önleyecektir.
Bebeğin uzun süre boyunca aralıksız emzirilmesi (örneğin gece emzirmeleri) erken dönemde çürümeye sebebiyet verir. Anne sütü içerisinde bulunan LAKTOZ, yani şeker; çürük yapabilen bir maddedir. Bu sebeple de en son emzirme, bebek uyumadan önce yapılmalıdır.
Süt Dişleri Tedavi Edilmeli Midir?
Genellikle süt dişlerinin düşeceği düşünülerek, tedavi edilmesi istenilmez. Fakat bu düşünce oldukça yanlış ve tehlikeli bir düşüncedir. Kalıcı dişler gibi süt dişleri de mutlaka tedavi edilmelidir. Dişleri çürüyen ya da süt dişleri çekilmiş olan çocuklar, rahatlıkla yemek yiyemezler. Bu nedenle dişleri korumak gerekir. Süt dişlerinin tedavi edilmesinin önemli bir diğer nedeni ise, çocukların gelişim ve konuşma çağında olmasıdır. Zira konuşmanın öğrenildiği bu dönemde, süt dişlerinin eksik olması bazı harflerin eksik söylenmesine de neden olacaktır. Bu alışkanlık haline geldiğinde ise, ömür boyu yanlış telaffuzlar büyük bir sorun olacaktır.