Diş Protezleri
Kayıp dişlerin yerine yerleştirilen ve ağzınıza takılıp çıkarılabilir. Proteze alışmak zaman almakla ve doğal dişler şeklindedir ve günümüzdeki protezler eskiye nazaran daha doğal görünümlü ve daha kullanışlıdır. Tam ve bölümlü olarak İki ayrı türdedir. Hekiminiz, tarafından değiştirilmesi gereken diş sayısı ve ücret bakımından sizin için en uygun sonuçlar alabilmeniz için protez tipini seçmenize yardımcı olacaktır.
Protez Ne İşe Yarar?
Tam protezlerde, dişeti üstüne yerleştirilecek kendi renginde akrilik taban kullanılır. Üst tabanı damağın üst tarafını kaplarken, alt ise dilin rahat hareket ettirilebilmesi kolay olsun diye at nalı şeklindedir. Protezler, ağzınızdan alınan ölçülerin modelinde bir diş laboratuarında hazırlanır. Diş hekiminiz, aşağıda açıklamış olduğumuz bu üçünden hangisinin uygun olacağını belirleyecektir.
Yeni Nesil Diş Protezi
Kayıp dişler insanlar üzerinde psikolojik yönde oldukça negatif etki yaratabiliyor. Hastaların bu sıkıntıları yaşamaması adına bu türdeki uygulamaları buna örnek göstermek mümkündür. Dental implant size doğal görünüm vereceklerdir Ağız içinde çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilmiş olanların yerine konan, hastalar görüntü ve işlevsel yönden ihtiyaçlarının tekrardan geri kazanılması için meydana getirilen bütün yapay oluşumlar .(takma diş). protezdir Genellide kayıplar ve bu türdeki hastalıkların tedavisi neticesinde oluşabilmektedir. Bununla beraber bazı kazalar nedeniyle kayıplar da olabilmektedir. Bu nedenle kaybedilenlerin yerine, fonksiyonel ve aynı özellikteki özel protezler yapılmalıdır.
Protez Uygulaması Ne Kadar Sürer ?
Kliniğimizde; kaybolan fonksiyon, estetik ve ağız sağlığı tekrar kazandırtması amacıyla, eksilen bölümleri veya daha fazladan noksan dişteki noksan dokular uygun maddelerle doldurulur. Temel açıdan ise durağan ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Bu tür uygulamalarda dişlerin üzerine veya çenelere hafif türde bir kuvvet uygulanarak yapılır. Probleminizin ciddiyetine göre uygun olan işlem şekli belirlenir.
Haraketli Protezler
Hasta tarafınca takıp çıkartılan ve eksiklerin yerini tutan aparey diye düşünebiliriz. Bu hareketli olanların benimsenmesi ve alışılması az da olsa vakit alabilir. Ağız dokularının ki yanak, dudak ve dil kaslarının protez ile uyum sağlaması biraz vakit alabilir. Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, her taraflı çiğneme yapmak gerekir. Protezi devamlı tutmamak gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek içi dolu bir kaba dercetmek gerekmektedir. Böylece ağız içindeki yumuşak hücreler dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçilir.
Total (Tam) Protez
Eğer ağız da destek olarak alınacak takviye dişi kalmamışsa, güç iletimi, destek ve tutuculuk protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır. Doku takviyeli protetik uygulamalar total protez diye isimlendirilir. Daha çok damak protezi gibi de bilinir.
Sabit Protezler
Sabit protezler; naturel dişler, diş kökleri veya implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafınca çıkarılmaz.
Kliniğimizde Uygulanan İşlemler
Diş veya implant destekli tüm sabit ve hareketli protez yapımı, Çene yüz prtz ve çene eklemi, Protetik uygulamaları için bilgisayar teknolojisi, CAD-CAM diye adlandırılan dijital teknoloji ile porselen dolgu, lamina, kuron ve köprü şeklinde bir uygulama yapılır.
Diş Kanal Tedavi Sırasında Ağrı
Bilinmeyen her şeyin insanları korkuttuğu gibi, kanal tedavisi de eğer o kişiye daha önce uygulanmadıysa korkuya sebep olabilir. Hastalar bu tedavinin çok ağrılı bir tedavi olduğunu düşünebilir ancak bu doğru değildir. Dolgu tedavisinde yaşanan ağrıdan daha fazla bir ağrı yaşanmayacaktır.
Kanal tedavisi sırasında bölgeye lokal anestezi uygulanır. Diş hekiminin uyguladığı bu lokal anestezi işlemi sayesinde ağrı ya da acı en az seviyede hissedilir. Ancak az da olsa ağrı hissedilmesi normaldir. Hastaların tedavileri sırasında uygulanan işlemlere bağlı ağrının en az düzeyde hissedilmesi için gereken tedbirler alınsa dahi, yine de en az seviyede de olsa ağrı ve rahatsızlık hissi yaşanabilir. İşlemin yüksek başarı oranı düşünüldüğünde, yaşanan bu hafif ağrı kabul edilebilir bir ağrı olacaktır.
Immediat Protez Ne Demek?
İmmediat olanlar dişlerin çekilmesinden sonra hemen takılır. Bunu için çekilmeden ilkönce diş hekiminin norm alır ve bu norm dişler çekilince olacak değişikliklere bakılırsa öncelikle protez hazırlanır. İmmediat uygulamalarının en büyük olumlu yanları hastanın hiçbir vakit dişsiz kalmamasıdır. Estetik Diş hekimliğinde protez ve dokuların, yemek yeme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve estetiğini karşılarken mevcut dokuların da sağlığının korunmasına destek olmak üzere yapılan apareylerdir.
Protezler sabit ve hareketli olmak üzere iki ayrı sınıfta değerlendirebiliriz. Sabit olanlar kuron ve köprü olarak ayrılırken, bunlar da yapımlarında kullanılan malzemeye nazaran full metal, metal takviyeli porselen diş veya full porselen olarak isimlendirilebilirler. Hareketli olanlar değişik özelliklerine göre değişik şekillerde isimlendirilebilirler.
- Tam protez
- Bölümlü protez
- İmmediat (geçici )
- Overdentures implant üzeri
Diş Üstü Protez Nedir?
Az sayıda kalmış organik dişlerin veya implantların üzerine yapılan hareketli olanlara overdenture ismi verilir. Overdenture yapılabilmesi için destek ve stabilite sağlayacak biçimde hazırlanması gerekir. Overdenture”ın avantajları, hastanın diş köklerinin tutuculuğu ve stabilizesini arttırır, kökler çekilmediği için kemik kaybı olmaz, diş köklerinin etrafındaki algılayıcılar kaybolmadığından hasta ruhsal bakımdan kendisin dişinin olmadığını görmediği için daha iyi hisseder.
Hareketli Bölümlü Protezler
Hareketli bölümlü, olanlar metal iskeletle birbirine bağlı eksik olanların yerini dolduran dişler ve bunların tutturulmuş olduğu diş rengindeki dayanaktan oluşur. Hareketli bölümlüolarak bilinenler organik dişlerinize kroşe adı verilen kancayı hatırlatan metal yapılarla veya hassas bağlantı denilen aparatlarla tutturulmuştur. Hassas linkler kroşelerden daha estetiktir ve neredeyse hiç görülmezler. Ancak doğal dişlerinize yapılacak kuronlar hareketli bölümlerlin uymasına destek olur. Hassas bağlantılı olanları genellikle metal kroşeli olanlara nazaran daha pahalıdırlar.