Dişte herhangi bir çürüme, kırılma ya da çatlama meydana geldiğinde diş dolgusu uygulanarak diş tedavi edilir. Çürüyen bir dişi hem kaybetmemek hem de tekrar işlevini ve sağlamlığını kazandırmak adına yapılır. Farklı tür malzemeler ile yapılan diş dolgusu, uzun süreler kullanılabilmektedir. İşte, sorularla estetik diş dolgusu hakkında merak ettikleriniz.

Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?

Diş dolgusu, herkes tarafından bilindiği gibi en sık kullanım amacı çürükleri tedavi etmektir. Buna ek olarak kırık dişlerin de tekrar eski şeklini kazanması için diş doktorları tarafından tercih edilir. Çatlak dişler için de kullanılan diş dolgusu, bu 3 hasardan birini almış dişin tekrar eski halini kazandırmayı başarır. Farklı durumlarda da yapılan diş dolgusu, daha çok bu 3 sorun için kullanılır.

Dolgu Çeşitleri Nelerdir ?

Farklı diş dolgusu çeşitleri olmasındaki sebep, dolgunun kullanılması gereken sorun ve materyalin farklı olmasıdır. Diğerlerine göre daha çok tercih edilen dolgu çeşitlerini öğrenmek için makalemizin devamını okuyabilirsiniz.

1-Altın Dolgu

Arka dişler için uygulandığı zaman oldukça dayanıklı olan bir dolgu çeşididir. İşlemleri zor olduğu için fazla tercih edilmez. Fakat bazı dolgular gibi diş etine zarar verme durumu yoktur. Dişe yapıştırılarak uygulanan altın dolgunun dişe zarar verdiği görülmemiştir.

2-Kompozit Dolgu

En yaygın olarak kullanılan dolgu çeşitlerinden bir tanesidir. Hastanın ilk muayenesi gerçekleştirildikten sonra hemen uygulanmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Daha çok kırık ve çatlaklar için kullanılması tavsiye edilen kompozit dolgu, çürükler için de kullanılmaktadır. Çürük bir dişe kompozit dolgu uygulanacağı zaman, dişin içi boşaltılır ve daha sonrasında diş temizlenir.

Kompozit dolgu aslında kompozit reçine karışımından oluşmaktadır. Bu reçine, çürük dişe dolgu yapılırken dişin içerisi boşaltıldıktan sonra sürülür. Reçine karışımı donduktan sonra ise, işlem tamamlanmış demektir. Genelde küçük boşluklar için kullanılan kompozit diş dolgusu, büyük boşlukların doldurulmasında kullanıldığı zaman kırılabilmektedir.

Kırılgan olduğu için yapısının fazla dayanıklı olduğu söylenemez. Çatlak diş tedavilerinde ise direkt olarak yüzeye sürülen kompozit reçine, oldukça düşük fiyatlara sahip olduğu için çoğu hasta tarafından tercih edilmektedir.

İlgili Link: Estetik Dolgu Uygulamaları

3-Gümüş Dolgu

Halk dilinde gümüş dolgu olarak bilinen bu dolgunun asıl ismi; Amalgam dolgudur. Rengi doğal diş renginden farklı olan bu diş dolgusu, altın dolgunun maliyetinden daha ucuza denk gelmektedir. Ön ya da diğer görünen dişlere uygulanmaması dış görünüş açısından oldukça önemlidir.

Çoğu diş dolgusu çeşidine göre daha dayanıklı olan amalgam dolgu, dayanıklılığı ile bilinmektedir. İçerisine koyulan 4 adet madde bulunmaktadır. Bunlar; Civa, kalay, bakır ve gümüştür. Çoğu kişi civanın zararlı olduğunu düşünüp bu dolgu çeşidinden çekinebilir. Fakat civa, gümüş ve kalay gibi farklı maddeler ile karıştırıldığı zaman zararlı etkisini kaybetmektedir. Bu yüzden dişinize gümüş dolgu tedavisi yaptırmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

4-Porselen Dolgu

Porselen dolgu, yapımında kullanılan malzeme sebebiyle insan dişinin hem rengine hem yapısına en yakın diş dolgusu olmaktadır. Doktora gidildiğinde, diş dolgusu yapılmasına karar verilmişse ve bunun porselen dolgu olacağı düşünülüyor ise, ilk seansta hem dişin ölçüsü alınır hem de diş, dolgu yapılabilmesi için hazırlanır. Bunlara ek olarak hastaya geçici dolgu işlemi uygulanır.

İkinci seansa giden hasta diş dolgusu yapımı ile karşılaşacaktır. Özel ölçüler ile birlikte hazırlanan dolgu dişe yapıştırılacaktır. Dişin cilalanmasının sonrasında işlemler tamamlanmış olacaktır. Diş ile oldukça yakın bir renge sahip olan porselen dolgu, dayanıklı olması ile de dikkatleri üzerine çekmektedir.

Yaptıran hastanın uzun yıllar boyunca kullanabileceği bu diş dolgusu, çoğu doktor tarafından yapılmakta ve birçok hasta tarafından da tercih edilmektedir. Dişi aşındırmaması ile birlikte, hasta için hiçbir zararı bulunmayan porselen dolguyu doktor tavsiyesinden sonra her hasta kullanabilir.

Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Ön dişlerde sık görülmese de çürüme meydan gelebilmektedir. Bunun yanı sıra ön dişlerin birçok farklı sebep yüzünden kırıldığı da görülmüştür. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi için diş dolgusu yapılması gerekir. Bu diş dolgusuna estetik dolgu denir.

Ön diş dolgusunda dişe yapışan maddeler değil, daha çok dişe tutunan maddeler tercih edilmektedir. Bu sayede daha sağlam ve dayanıklı bir diş dolgusu elde edilmiş olur. Dişe tutunan maddeler tercih ediliyor ise, koruyucu oyuklar kesinlikle hazırlanmalıdır.

Diş dolgusu yapılırken en önemli konu; Diş şeklini yakalamaktır. Ayrıca; Diş rengi de oldukça önemlidir. Daha çok kırık ön dişlerde diş şekli yakalanması oldukça zor olabilir. Bu yüzden ön diş dolgusu, uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır.

Diş Dolgusu Yapılırken Ağrı Olur mu?

Diş dolgusu yapılırken hastanın herhangi bir acı duymaması adına lokal anestezi uygulanır. Bu sayede diş ve çevresi uyuşturularak işlemler esnasında hastanın acı hissetmesi engellenir. Diş dolgusu sayesinde dişte bulunan rahatsızlık ortadan kalkacağı için normalde olan ağrı da kesilmiş olacaktır.

Diş dolgusu yapılırken herhangi bir ağrı hissedilmemesine rağmen, dolgudan sonra bir süre boyunca hassasiyet ve ağrı hissedilmesi muhtemeldir. Ancak bu ağrı ve hassasiyet kısa bir süre içerisinde geçecek ve diş eski haline dönecektir.

Dolgudan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş dolgusu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken birkaç önemli konu bulunmaktadır. Bu konulardan biri; Amalgam dolgu yaptırdıysanız, 2 saat boyunca yemek yememeniz gerektiğidir. Buna ek olarak dolgu yapılırken uygulanan lokal anestezi ile dişiniz, diliniz ve yanağınız uyuşmuş olabilir, bu uyuşukluk birkaç saat içerisinde geçecektir. Herhangi bir sorun yaşamamak için bu uyuşukluk geçene kadar yemek yememeniz ve içecek içmemeniz önerilir.

Dolgu yapıldıktan sonra bir süre boyunca sert gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gerekir. Dişlerinizde dolgu bulunmuyorsa bile bu gıdaları yerken dikkat etmenizde fayda vardır. Dolgu yaptırdıktan sonra dişlerinizi zorlayacak bir hareket yapmamanız gerekir. Örneğin; Diş ile şişe kapağı açmak, kabuklu gıdaları diş ile kırmak gibi davranışlardan kesinlikle kaçınılması gerekir.

Diş dolgusu yaptırdıktan sonra yapılan en büyük yanlışlardan bir ise, dişin bir daha çürümeyeceğinin düşünülmesidir. Bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Dolgudan önce dişinize önem vermeniz gerektiği gibi dolgudan sonra da önem vermelisiniz. Aksi takdirde dişlerinizde oluşan çürükler dolgu yaptırmanıza ya da dişinizi kaybetmenize neden olabilir.

Dolgudan Sonra Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Dolgu yaptırdıktan sonraki yaklaşık 10 -14 gün arasında dişinizde bulunan dolgu diliniz için yabancı bir madde olacaktır. Ama daha sonrasında dil buna alıştığı için fark edilmeyecektir. Eğer bu sürenin sonunda dahi dilinize bir cismin takıldığını hissediyorsanız diş hekimine başvurmanız gerekir.

Özellikle dolgunun yapıldığı ilk 7 günde diş, soğuk ve sıcak içeceklere ve yiyeceklere karşı hassas olabilmektedir. Bu yüzden bir süre aşırı soğuktan ve sıcaktan uzak durmalısınız. Bu durum da bir haftanın sonunda geçmez ise, diş doktorunuza başvurup sorunun ne olduğunu öğrenin ve tedavi edilmesi gereken bir durum ise, tedavi ettirmeyi ihmal etmeyin.

Diş dolgusu yaptıran bazı hastalar, ağzını tam kapattığında bir ağrı hissettiğini belirtir. Bu ağrı, tedavinin ilk yapıldığı anda uyuşukluk hissi nedeniyle hissedilmeyebilir. Devam eden bu ağrı için diş hekimi tarafından muayene yapılmalı ve gerekliyse tedavi işlemleri başlatılmalıdır.

Cevap bırakın