Sorularla diş teli kullanımı hakkında detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazımızda sizler de diş telinin nasıl kullanılması gerektiği konusunda pek çok farklı bilgiye ulaşabilirsiniz. Dişlerde oluşan yapı bozuklukları nedeniyle kullanılan diş teli, yapılan periyodik bakımlar ve uygulamalar ile dişlerin estetik açıdan daha hoş bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bu uygulamada dillerin bozukluk türlerine ve seviyelerine göre farklı malzemelerin kullanıldığını söylemek mümkündür.
Diş Teli Nedir?
Dişlerde görülen düzensiz, çapraşık ya da buna benzer yapısal bozuklukların giderilmesi adına uygulanan tedavi yöntemidir.
Diş Teli Kaç Yaşına Kadar Takılır?
Diş teli kullanımında herhangi bir şekilde üst yaş sınırı bulunmaz. Bunun yerine diş teli için ideal yaş hangisidir? Sorusuna odaklanmak daha doğru olur. Yani dişlerinde yapısal bozukluklar bulunan tüm bireyler diş teli taktırabilir.
Kimler Diş Teli Taktırabilir?
Diş teli kullanımı genel olarak 5 yaş altındaki çocuklar için kesinlikle tavsiye edilmez. Bu konuda ideal yaş 8 olarak belirlenmiştir.8 yaş altı çocuklar için diş teli tedavisi yaptırmak isteyenlerin bir pedodonti uzmanı ile görüşmesinde yarar vardır.
Diş Teli Taktırma Sırasında Ağrı ya da Acı Hissedilir Mi?
Diş tedavileri arasında en acısız ve ağrısız tedavi yöntemlerinden biridir. Diş teli takılması sırasında hastanın canı herhangi bir şekilde yanmaz. Çünkü diş üzerine yapıştırma işlemi ile braketler yerleştirilir. Ayrıca işlemler sırasında dişler üzerine herhangi bir şekilde delik açılmaz. Braketlerin dişlere yapıştırılmasının ardından ark demirleri, braketler üzerinde yer aşan uygun deliklerden geçirilerek sabitleme yapılır.
Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır?
Diş tellerinde kullanım süresi genel olarak diş yapısında bozukluk oranına göre değişir. Küçük çaptaki yapısal bozukluklar 5-6 ay sonunda düzeltilirken, diş yapısındaki bozukluk oranına göre bu süre 2 yıla kadar uzayabilir. Genel olarak uzun bir zaman dilimi gibi görünse de alışması zor bir süreç olmadığını söylemek doğru olur. Ortalama 2 ya da 4 hafta içerisinde diş teli kullananların alışma sürecini tamamladığını belirtmek mümkün olur.
Diş Tellerinin Bakımı ve Fırçalama Yöntemleri
Diş tellerinin bakımı sanıldığından daha kolaydır. Bu konuda öncelikle yapılması diş teli kullanmayan bir kişi gibi dişleri her gün düzenli olarak fırçalamaktır. Dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması diş teli kullananlar için oldukça önemli bir konumda yer alır. Bunun en önemli nedeni teller arasında biriken yemek parçalarıdır. Dişler ya da teller arasında biriken besin artıkları zamanla istenmedik diş problemlerinin meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden her gün en az 3 kez dişlerin fırçalanmasında yarar vardır.
İlgili Link : Estetik Diş Hekimliği
Diğer yandan teller arasındaki besin artıklarını tam olarak çıkarabilmek için arayüz fırçası kullanılması tavsiye edilir. Bu fırçalar ile diş tellerinin aralarına kolayca ulaşmak ve plak oluşumunu önlemek mümkün olur. Ayrıca kullanılan diş fırçalarının yumuşak uçlu olmasına özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle motorlu ya da sert uçlu fırçalar kullanılmaması önem arz eder. Aksi taktirde dişler sert uçlu fırçalardan olumsuz etkilenebilir. Diş ipi kullanımı da aynı şekilde diş tellerinde gerekli ve sağlıklı bir bakımın yapılmasında etkili olur. Bu nedenle her gün düzenli olarak diş ipi kullanımı da uzmanlar tarafından tavsiye edilir.